Bokföringstips

Bokföringstips

Bokföring handlar om att visa hur finansiella medel rör sig i en verksamhet. Samtidigt kan det uppstå en hel del frågor i samband med att du bokför. Här i Kunskapsportalen har vi samlat bokföringsfakta och bokföringstips för dig som är ny bokförare och för dig som bokfört ett tag och vill ha tips för att underlätta din bokföring. Vi behandlar bland annat följande:

Debet & kredit
Debet och kredit kan vara lite kryptiskt i början, men går bra att översätta till plus och minus eller till och från. Ibland är det ändå skönt att ha en fusklapp, trots att du jobbar med bokföring dagligen. I avsnitten om debet och kredit lär du dig de grundläggande begreppen och principerna. Webbaserade bokföringsprogram och vanligt pappersbokföring fungerar enligt samma principer.

Faktureringsmetoden & kontantmetoden
Det finns som sagt två sätt att bokföra löpande på, faktureringsmetoden (även kallad fakturametoden eller bokför fakturor direkt) och kontantmetoden (även kallad bokslutsmetoden). Vilken metod du ska använda hittar du information om på ditt registreringsbevis från Skatteverket.

Kom igång med webbaserad bokföring
I avsnittet Kom igång kan du läsa om när det är lämpligt att byta till ett bokföringsprogram online, vad du behöver tänka på vid bytet och hur du enkelt kommer igång med bokföring på nätet.