Bokföra moms – hur fungerar det med ingående & utgående moms

Bokföra moms

Tanken är att varje led i värdekedjan ska betala en skatt på det mervärde som tillförs, en mervärdesskatt. Rent praktiskt läggs momsen, vanligen 25%, på allt som säljs inom landet. Momsen läggs till och summan är priset inklusive moms. Summan får kunderna betala och momsbeloppet kallas utgående moms. Den ingående momsen, alltså sådan moms som betalas i samband med inköp gjorda till företaget, räknas i slutet av en period (en månad, ett kvartal eller ett år) ihop med den utgående momsen.

Ingående moms och utgående moms

Här kommer några begrepp och termer som är bra att kunna när du ska redovisa moms:
  • Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid din momsredovisning och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran på konto 2641 i debet.
  • Utgående moms som är momsen på det du säljer. Den ska betalas till Skatteverket och ska alltså gå ut vid din momsredovisning. Utgående moms redovisas löpande som en skuld.
Skillnaden mellan ingående och utgående moms, blir momsen på det värdetillägg som företaget tillförts och därmed det belopp som redovisas till Skatteverket. Med andra ord, utgående moms betalas till Skatteverket och ingående moms fås tillbaka.

En del företag behöver inte redovisa moms. Det kan bero på att de i huvudsak säljer varor eller tjänster som inte är momspliktiga, till exempel utbildning.

Missa inte vår kostnadsfria webbkurs -
Moms i praktiken

Ingående moms och utgående moms, hur sköter man egentligen sin momsredovisning på rätt sätt? Vi ger dig exempel med förklaringar runt moms och hur allt fungerar i praktiken. 

Momssatser på varor och tjänster:

  • 6% på nyhetstidningar, kultur och idrott,
  • 12% på hotell, camping, livsmedel,
  • 25% på de flesta övriga varor och tjänster.

Räkna ut moms

Räkna ut din moms med vår momsräknare både framlänges och baklänges. Bokmärk gärna sidan för framtida behov.

Redovisa moms?

Moms redovisas antingen varje månad, varje kvartal eller en gång per år.

  • För företag som redovisar moms månadsvis måste både skattedeklarationen och momsbeloppet vara inne. Det ska vara betalt senast den 12:e i andra månaden efter varje periodens utgång.
  • Momsen för januari redovisas den 12 mars, momsen för februari redovisas den 12 april osv.
  • I januari och augusti får man 5 dagar extra, det vill säga redovisning sker den 17:e. Datumet kan även skjutas fram om det sammanfaller med helgdag.
  • Stora företag (omsättning över 40 miljoner kronor) redovisar moms tidigare; den 26:e i månaden efter periodens utgång.

Ladda ned vår populära momsguide

  • När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Så redovisar du och betalar moms

  • Om du bokför med SpeedLedger bokföringsprogram tar du ut en momsrapport som innehåller de saldon som ska föras in på skattedeklarationen. Alla bokföringsprogram har inte denna funktion så kontrollera vad du kan få ut ur ditt bokföringsprogram.
  • Beloppen förs över till skattedeklarationen med vanlig kulspetspenna. Du kan även deklarera med Skatteverkets e-tjänst och där fylla i blanketten elektroniskt.
  • Om du deklarerar via pappersblanketten postas till lokala Skatteverket så att den kommer fram senast den 12:e (eller på momsdeklarationsdagen för just den perioden).
  • Det summerade totalbeloppet för moms, anställdas avdragna skatter samt arbetsgivaravgifter betalas in till myndigheten så att betalningen kommer fram senast den 12:e.
  • Momsredovisning och momsbetalning bokförs sedan i bokföringsprogrammet. I vissa program, till exempel i SpeedLedger e-bokföring, får du en färdig bokföringsorder när du gör din momsrapport.

Skatteverket är noga med att alla företag både skickar in sina skattedeklarationer och betalar aktuella belopp i tid och förseningar leder till straffavgifter.

Så här fungerar momsrapporten i SpeedLedger e-bokföring

Att få tillbaka moms från Skatteverket

Om du har köpt in mer än vad som sålt under en momsperiod blir moms-att-betala negativt, det vill säga en fordran skapas på Skatteverket och du kommer att få tillbaka momspengar. Om fordran överstiger skulden för anställdas avdragna skatter och arbetsgivaravgifter den månaden, betalar myndigheten ut mellanskillnaden. Ibland får företag vara beredd på att skicka in kompletterande information, som styrker de stora inköp som gjorts under perioden. Speciellt om företaget visar sig få momsfordran flera månader i rad.

Elektronisk skattedeklaration, eSKD

Den som hellre redovisar elektroniskt kan göra det via Skatteverkets hemsida. Där kan du ansöka om eSKD.

Med hjälp av till exempel mobilt Bank-ID, som hämtas från internetbanken, loggar du in hos Skatteverket och lämnar skattedeklarationen.

eSKD är ett filformat och ett alternativt sätt att skicka in själva skattedeklarationen. Beloppet som företaget har som skuld betalas in som vanligt och påverkas inte av att redovisning skett via eSKD. SpeedLedger e-bokföring stödjer eSKD och när du kör rapporten Moms i e-bokföring kan du spara en fil som du sedan laddar upp på Skatteverkets hemsida. Länk till inloggningen på Skatteverkets sida finns i momsrapporten i e-bokföring.

Låt ditt bokföringsprogram ta hand om momsuträkningen!

I SpeedLedger bokföringsprogram skapas din bokföringen från banken och momsen räknas ut automatiskt i bakgrunden. Din momsrapport är klar för att skickas in när det är dags.

Dela

Senaste om Bokföringstips, Top 10

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget