Budget - vad är en budget och hur gör du en budget?

Varför skall du göra en budget för ditt företagande?

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!

Kunskapsportalen  >  Driva småföretag > Budget – vad är en budget?

Att göra en budget

Har du en bra affärsidé men oroar dig för om den bär sig ekonomiskt? Det lättaste sättet att känna trygghet som företagare är att ta kontrollen över ekonomin. I ditt företag borde du veta bäst hur det går – eller hur? 

Vad är en budget?

  • En budget är en prognos för företagets intäkter och kostnader- det vill säga hur mycket du tror att du kommer att dra in och pengar du beräknas lägga ut.
  • En budget visar om kostnaderna är för höga, i förhållande till de förväntade intäkterna. Kanske behöver du ta ut ett högre pris eller avvakta med någon investering för att uppnå lönsamhet. En budget ökar tryggheten då du redan funderat över olika utfall och slipper obehagliga överraskningar. Du vet när stora utbetalningar ska göras och om det kommer att finnas pengar för det.
  • En budget visar ditt förväntade resultat, det vill säga vad som förväntas bli över. Intäkter – kostnader = resultat

Så börjar du

Att beräkna intäkterna är ofta den knepiga biten och det är lätt att vara för optimistisk. Om du har intäkter från uppdrag, avtal och befintliga kunder, tas dessa med i din budget. Lägg inte in några intäkter som inte är säkra. En budget är bara till hjälp om den är realistisk och uppdaterad, ändras några förutsättningar – ändra då även din budget. Jämför nu och se om intäkterna är större än kostnaderna. Fundera även på om det finns kostnader som är onödiga eller som kan sänkas. Klura, räkna och se vad som händer när siffrorna förändras. När verksamheten är igång kan du jämföra informationen du får genom bokföringen mot din budget. Den kunskapen kan du sedan använda för att ta beslut, om till exempel inköp och prissättning och på så sätt styra företagets ekonomi. 

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!