Att starta eget företag eller inte starta, det är frågan. Vad är det som gäller för att starta företag?
Det är många som funderar på att starta eget företag. Hos oss på SpeedLedger är det många av kollegorna som driver sitt eget företag vid sidan av, för att de tycker det är kul! Och vi värnar om alla som startar eget företag och alla småföretagare.
Kanske har just du drömt hela livet om att starta engen firma. Kanske är det så att du inte vågat ta klivet ännu, eller så driver du redan din egen firma. I det här blogginlägget tänkte vi gå igenom vad du behöver göra och tänka på när du skall starta din egen firma, i stora drag. Så: hur startar man eget företag? Följ vår guide för att inte missa någonting viktigt:
1. Vad har du för affärsidé – vad skall ditt eget företag sälja?
Vad skall du sälja? Hur ska du sälja det? Vem är det du skall sälja det till?
En väl uttänkt affärsidé är ofta en bra grund att stå på om du tex ska söka banklån eller bidrag för att kunna starta upp din verksamhet. Förutom vad, hur och vem behöver du också fundera på behovet av det du skall sälja, om din affärsidé är unik (eller om den står sig slagkraftig i konkurrensen om den inte är det) och hur du skall nå fram till din målgrupp. Ofta kan man sammanfatta detta på några korta meningar.
2. Gör en affärsplan – viktigt när du skall starta eget företag
Affärsplanen kan man säga hjälper dig planera inför starten av ditt företag och beskriver hur du skall genomföra din affärsidé. Affärsplanen är också ofta en grund för ditt företag att potentiellt få ett banklån.
3. Välj bolagsform – vad passar dig bäst?
Att välja vilken företagsform du skall ha kan kännas som det första “konkreta” beslutet du tar när det kommer till ditt företagande. Det allra vanligaste är att starta en enskild firma eller ett aktiebolag. Men du kan även välja mellan att starta ett handelsbolag, kommanditbolag eller en ekonomisk förening. Läs gärna mer om de olika bolagsformerna här.
4. Knyt kontakter & jobba med andra
Vad har du för kontakter runt omkring dig som du kan nätverka med? Om du saknar personer som du kan bolla tankar och idéer runt omkring dig, så finns det oftast co working platser i de flesta städerna. Här samlas oftast kreativa och drivna människor. Här kan du träffa likasinnade och få en känsla och stöttning av ”kollegor” fast du startat eget företag.
5. Finansiering –
vad kostar det att starta eget företag?
Du behöver någon form av startkapital för att komma igång med din verksamhet. Startkapitalen kan dels användas för att kunna köpa in nödvändiga inventarier eller annat till verksamheten och dels till aktiekapitalet om du startar ett aktiebolag. Det finns många olika sätt att skaffa finansiering på. Du kan söka bidrag eller låna till att starta upp din verksamhet . Här är några förslag: lån hos ALMI, företagslån i banken, crowdfunding, bidrag till exempel från Tillväxtverket, Jordbruksverket eller Vinnova.
6. Viktigt att du gör en budget
När du gör en budget, så planerar du för hur mycket pengar du tror att du kommer få in och hur mycket pengar som du beräknas lägga ut. En budget visar vad för resultat du tror att du kommer att nå om din budget stämmer, dvs intäkter – kostnader= resultat
7. Hur skall du synas?
Välj vad du skall ha för försäljningskanal/er. Skall du sälja via hemsida, instagram, butik, återförsäljare eller på annat sätt. Se till att starta igång vald kanal och att din målgrupp hittar dit. Hur vill du marknadsföra dig och vad får det kosta?
8. Registrera ditt företag
Att välja vilken företagsform du skall ha kan kännas som det första “konkreta” beslutet du tar när det kommer till ditt företagande. Det allra vanligaste är att starta en enskild firma eller ett aktiebolag. Men du kan även välja mellan att starta ett handelsbolag, kommanditbolag eller en ekonomisk förening. Läs gärna mer om de olika bolagsformerna här. Det är bra att komma ihåg att så fort du har så fort du registrerat firman för moms och fått ditt VAT-nummer måste du börja momsdeklarera, oavsett om företaget har inkomster eller utgifter.
9. Kör igång – nu är det dags att starta eget företag!
Nu är det hela klart och du har registrerat ditt företag! Nu gäller det att driva företaget framåt och fokusera på verksamheten. På www.nystartad.se kan du hitta en mer detaljerad checklista som kan hjälpa dig på traven både för att registrera och hur du skall hantera tex. bokföring, finansiering, lokal med mera.
10. Välj ett fakturerings- & bokföringsprogram
Nu när du är igång Finns det en hel del olika stolpar att pricka av. Du måste till exempel ha ett faktureringsprogram (eller betallösning om du har en butik eller liknande) och ett bokföringsprogram för att kunna redovisa dina siffror till skatteverket för till exempel momsredovisning med mera. För dig som företagare passar SpeedLedger perfekt. Vi har banken som utgångspunkt och strävar hela tiden efter att göra det så enkelt som möjligt för dig. Titta gärna på vår webbintroduktion eller boka en demo om du vill veta mer om programmet, eller klicka på beställ för att köpa direkt. Du testar alltid SpeedLedger e-bokföring gratis i 14 dagar oavsett vilken bank du har, och vi hjälper dig gärna igång med programmet!
Nu är du redo att starta företag! Lycka till med ditt företagande!!
Gratis webinarium –
om att starta företag!
Innehåll i starta eget kursen:
- Hur du går tillväga för att starta eget?
- Vad behöver du tänka på innan du startar?
- Tips & verktyg du kan använda för att enklare komma igång