Att starta företag eller inte starta, det är frågan. Vad är det som gäller för att starta företag?

Det är många som funderar på att starta ett  företag. Hos oss på SpeedLedger är det många av kollegorna som driver sitt eget företag vid sidan av, för att de tycker det är kul! Och vi värnar om småföretagandet och alla småföretagare. 

Kanske har just du drömt hela livet om att starta engen firma. Kanske är det så att du inte vågat ta klivet ännu, eller så driver du redan din egen firma. I det här blogginlägget tänkte vi gå igenom vad du behöver göra och tänka på när du skall starta din egen firma, i stora drag. Så: hur startar man eget företag?

Steg 1: Fundera över din affärsidé.

Vad skall du sälja? Hur ska du sälja det? Vem är det du skall sälja det till? 

En väl uttänkt affärsidé är ofta en bra grund att stå på om du tex ska söka banklån eller bidrag för att kunna starta upp din verksamhet. Förutom vad, hur och vem behöver du också fundera på behovet av det du skall sälja, om din affärsidé är unik (eller om den står sig slagkraftig i konkurrensen om den inte är det) och hur du skall nå fram till din målgrupp. Ofta kan man sammanfatta detta på några korta meningar. Tag gärna hjälp av idékollen på nystartad.se!

Steg 2: Upprätta en affärsplan. 

Affärsplanen kan man säga hjälper dig planera inför starten av ditt företag och beskriver hur du skall genomföra din affärsidé. Affärsplanen är också ofta en grund för ditt företag att potentiellt få ett banklån. Du kan själv skapa din affärsplan hos www.verksamt.se

Steg 3: Välj företagsform. 

Att välja vilken företagsform du skall ha kan kännas som det första “konkreta” beslutet du tar när det kommer till ditt företagande. Det allra vanligaste är att starta en enskild firma eller ett aktiebolag. Men du kan även välja mellan att starta ett handelsbolag, kommanditbolag eller en ekonomisk förening. Läs gärna mer om de olika bolagsformerna här

Steg 4: Registrera ditt företag.

Dags för dig att registrera ditt företag! För att göra det loggar du in på www.verksamt.se, under mina sidor. Väl där kan du använda deras tjänst för att registrera ett aktiebolag, enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening eller bostadsrättsförening. Ansökan behöver sedan lämnas in till skatteverket för att ansöka om FA-skatt, momsregistrering med mera. 

Viktigt är också att du väljer rätt SNI-kod till ditt företag. SNI-koden förklarar vilken sektor företaget kommer vara verksamt i, vilket i sin tur bestämmer vad som kommer vara avdragsgillt för verksamheten

Steg 5: kör igång!

Nu är det hela klart och du har registrerat ditt företag! Nu gäller det att driva företaget framåt och fokusera på verksamheten. På www.nystartad.se kan du hitta en mer detaljerad checklista som kan hjälpa dig på traven både för att registrera och hur du skall hantera tex. bokföring, finansiering, lokal med mera. 

Steg 6: Välj ett fakturerings- och bokföringsprogram

Nu när du är igång Finns det en hel del olika stolpar att pricka av. Du måste till exempel ha ett faktureringsprogram (eller betallösning om du har en butik eller liknande) och ett bokföringsprogram för att kunna redovisa dina siffror till skatteverket för till exempel momsredovisning med mera. För dig som företagare passar SpeedLedger perfekt. Vi har banken som utgångspunkt och strävar hela tiden efter att göra det så enkelt som möjligt för dig. Titta gärna på vår webbintroduktion eller boka en demo om du vill veta mer om programmet, eller klicka på beställ för att köpa direkt. Du testar alltid SpeedLedger e-bokföring gratis i 14 dagar oavsett vilken bank du har, och vi hjälper dig gärna igång med programmet!

Nu är du redo att starta företag! Lycka till med ditt företagande!!