Finansiering – så kan du frigöra kapital till verksamheten

Som företagare behöver du ibland frigöra kapital för att kunna bedriva din verksamhet. Du kanske vill göra en investering eller så kanske du vill ha snabbare betalt av dina kunder som betalar in sina fakturor sent. Det finns flera sätt att hitta finansiering utanför företaget, men det är även viktigt att tänka på att ha koll på sin likviditet.

Var gärna ute i god tid och försök förutse när du kommer ha likviditetsbrist. Att ha en budget för kommande månader kan också underlätta.

Företagslån

Att ta ett företagslån som småföretagare kan ibland vara förvirrande då det finns många olika finansbolag som erbjuder tjänsten. Det kan även vara svårt att få ett banklån då banken ställer höga krav på säkerhet. Handläggningstiden kan också dra ut på tiden för att få reda på om ansökan gick igenom eller inte och då kanske det är för sent.

I och med utvecklingen av digitala tjänster med automatiserade processer för att ansöka om finansiering är tillgången enklare än tidigare. Men innan du ansöker om ett lån är det bra om du har koll på vad olika leverantörer inom finansieringsbranschen erbjuder.

Att tänka på:

  • Vilken är räntan om jag tar ett lån?
  • Vilka andra avgifter tillkommer ex. startavgift
  • Vilket bolag som erbjuder bäst villkor

Fakturabelåning eller fakturaköp – vad är det?

Om du använder dig av fakturabelåning eller fakturaköp skapar du likviditet genom att belåna eller sälja dina kundfakturor som säkerhet. Som småföretagare är du, precis som alla andra företagare, beroende av att dina kunder betalar fakturorna och att det görs i tid. Normalt kan det ta 30-90 dagar innan en kundfaktura blir betald.

Genom att belåna dina fakturor kan du få motsvarande pengar för fakturan redan första dagen fakturan skickas till kund och på så vis frigöra kapital. Man kan säga att du pantsätter din faktura och att du då får betala en viss procent av fakturans värde, resterande belopp utgör finansbolagets säkerhet.

Vid ett fakturaköp – sälja faktura – innebär det att du som småföretagare säljer dina fakturor till finansbolaget som köper dem av dig. Finansbolaget tar ut några procent av fakturavärdet som provision. Beloppet beror på hur din återbetalningsförmåga ser ut. Om finansbolaget bedömer att dina finanser ser svaga ut så kan du fortfarande sälja men i så fall med regress. Detta innebär att finansbolaget enligt kontrakt säljer tillbaka fakturan till dig om din kund inte betalar. Utan regress innebär att du inte står för någon risk utan finansbolaget tar risken.

Du låter finansbolagen ombesörja din fakturaadministration och du behöver inte tjatar på dina kunder då det hanteras av extern part.

Att tänka på innan du börjar:

  • Har jag kontroll på företags räkenskaper, likviditet och budget?
  • Vad ska jag använda pengarna till och hur länge ska jag använda factoring?
  • Hur mycket pengar behöver jag?
  • Hur bra eller dåliga är mina kunder faktiskt på att betala?
  • Har jag andra finansieringsalternativ?

Känner du att du har bra koll på detta så är det bara att sätta igång!

Smart finansiering

Idag går det att låna pengar via vissa bokföringsprogram. Genom att läsa av din bokföringsdata kan du i stort sätt få beviljad finansiering på några minuter. Och visst är det spännande när data och digitaliseringen tar bort långa och tidskrävande processer?

Läs gärna: Utöka och förändra din verksamhet – dags att byta bolagsform?

Lycka till med företagandet!

     

    Dela

    Senaste om Driva småföretag, Starta/Driva

    Testa vårt bokföringsprogram!
    Har du frågor? Vi ringer dig upp

    Prenumerera på Driva småföretag

    Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget