Tips för att överleva en lågkonjunktur

Just nu är det tyvärr hårda tider för egenföretagare i Sverige. Konkurserna ökar och tiderna är allt osäkrare. I lågkonjunkturer sker också flera olika saker som påverkar företagare även på ett makroekonomiskt plan. Ett exempel på detta är riksbankens höjning av räntan, som i slutändan påverkar alla som har lån hos någon av våra banker eftersom bankerna i sin tur höjer sin utlåningsränta. Som egenföretagare finns det dock åtgärder du kan vidta. Vi tänkte ge dig förslag på några.

1: Skippa det du inte behöver

Även om företaget fortfarande går bra trots en lågkonjunktur kan det vara bra att ligga steget före. Att inventera vilka program och tjänster du använder i dagsläget och gå igenom vilka du verkligen behöver kan vara ett bra första steg. Behöver du verkligen ha det där abonnemanget på räkmackor? När åt du en senast? Skämt åsido – det finns pengar att spara genom att se över vad det faktiskt är du betalar för. Inventera och se till att bara spara det du faktiskt behöver och använder.

2: Använd gratisversioner

Många använder molntjänster av olika slag. Även om kostnaden för en molntjänst kanske är överkomlig kan de sammanlagda kostnaderna för flera olika abonnemang snabbt öka – och det blir dyrare än vad du tänkt dig. 

Ofta finns det också en gratisversion eller en billigare variant av programmen. Det kan ju vara så att det “mindre” eller begränsade programmet funkar för dig. Om det är ont om pengar kan detta vara ett sätt att minska utgifterna. 

3: Förhandla med dina leverantörer – och se över vilka du använder

Även om du kanske har varit kund hos samma leverantör under en lång tid kan det vara bra att se dig om för att minska dina leverantörskostnader. Det kan ju vara så att det finns någon leverantör där ute som är billigare just nu. Du kan också se om du kan förhandla fram nya priser eller rabatter hos dina nuvarande leverantörer för att minska dina kostnader.

4: Var öppen för nya möjligheter

Nästa tips handlar inte om att minska sina kostnader – utan snarare att skapa möjligheter för nya intäktsströmmar. I lågkonjunkturer kan det vara bra att bredda sitt scope och vidga sina vyer och försöka hitta nya sätt att tjäna pengar. Är du snickare – ja men då kanske du kan bredda din verksamhet till att riva också. Genom att vara öppen för nya möjligheter och bredda vad du gör kan du öppna nya dörrar för dig själv och din verksamhet – och kanske utvecklas på vägen!

5: Skippa redovisningskonsulten

Inte helt otippat att vi skriver om det här – men varför inte slänga in detta som tips. Med SpeedLedger blir det så enkelt att du klarar dig själv. Kopplingen till banken gör att du inte missar några transaktioner och själva bokföringen ger dig klara förslag, vilket gör att du inte behöver någon förkunskap i ekonomi. Skulle du köra fast – ja, då finns vår support där som räddaren i nöden, bara ett klick bort. Att sköta din bokföring själv kan spara rätt mycket pengar åt dig. En redovisningskonsult tar mellan 800-1500 kr per påbörjad timme. Kan du då sköta det dagliga och bara använda konsulten vid bokslut finns alltså ganska mycket pengar att spara. Läs mer om varför du inte behöver en redovisningskonsult här.

6: Tänk på dig själv

Oroliga tider påverkar företaget men även dig privat eftersom levnadskostnaderna blir högre. Om du inte redan gör det kan det vara bra att sätta av till pension och säkra din framtid. Men också att du ser till att du har de försäkringar du behöver så att du kan känna dig trygg.

7: Tid är pengar

Oftast handlar ekonomiska tips om att spara pengar. Men tid är faktiskt också pengar. Arbetar du och dina medarbetare tillräckligt effektivt? Har alla anställda fullbelagda dagar? Kan vi göra om vissa tidskrävande rutiner? Det kan vara bra att rannsaka verksamheten och se till att du och ditt företag blir så effektivt som möjligt.

8: Glöm inte fakturera direkt

Klar med ett jobb? Inget att vänta på, då ska du såklart fakturera direkt så pengarna kommer in. Har inbetalningsdatumet passerat? Påminn! Se till att fakturera ut så fort det är möjligt och se till att de betalas i tid. Det är faktiskt viktigare att fakturera det jobb du gjort än att påbörja ett nytt. Att fakturera direkt kan också vara bra för ditt kassaflöde. 

Dela

Senaste om Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy