DU TESTAR ALLTID 14 DAGAR GRATIS
DU TESTAR ALLTID 14 DAGAR GRATIS

Byta bokföringsprogram

Kan jag byta bokföringsprogram även om jag börjat i ett annat?

Det här är en vanlig fråga som vi på SpeedLedger får. Svaret är enkelt: Ja, det går alldeles utmärkt att byta program. Det är dessutom ganska enkelt. Vill du byta till vårt program hjälper vi dig gärna. Klicka här för att komma till ett formulär för intresseanmälan.

Eftersom vi har en standardiserat format för bokföring i Sverige är det enkelt att byta mellan olika bokföringsprogram. I stort sett alla bokföringsprogram kan hantera det standardiserade formatet som kalls SIE. Det är ett väldigt smart och öppet filformat som gör att du enkelt kan flytta information mellan olika program.

Många företagare som sköter sin löpande bokföring själv men tar hjälp vid bokslut använder sig redan av SIE-filer för att skicka sin bokföring till sin revisor eller sin redovisningskonsult.

Att byta bokföringsprogram kan verka krångligt, men det är är oförskämt enkelt. Du exporterar helt enkelt en SIE-fil från det gamla bokföringsprogrammet och importerar till det nya. Dessutom har de allra flesta bokföringsprogram egna menyer för export och import för att underlätta för sina användare. I vårt fall har vi dessutom en support som hjälper dig att importera din bokföring om du skulle välja vårt program. 

Så byter du bokföringsprogram

När du byter bokföringsprogram är det viktigt att du tänker på att bokföra klart allt du vill bokföra innan bytet. Sedan exporterar du en SIE-fil för samtliga räkenskapsår som du har i programmet och sparar på din dator. Därefter säger du upp din tjänst hos ditt gamla bokföringsprogram.

I ditt nya bokföringsprogram kan du sedan importera alla dina räkenskapsår, eller endast det senaste. Det väljer du själv. Varje räkenskapsår kommer att bli en egen fil. Men det kan vara bra att spara de filer du väljer att inte importera på tex en usb-sticka om du skulle vilja importera dem senare eller för arkivering.

När är det bäst att byta bokföringsprogram?

Eftersom du enkelt kan exportera och importera din bokföring i nästintill alla bokföringsprogram och -tjänster där ute kan du egentligen byta när du vill.

 De allra flesta väljer att byta mellan två räkenskapsår eller mellan två momsperioder för att göra det enkelt, men det här väljer du helt på egen hand. 

Vi brukar normalt rekommendera att byta mellan två momsperioder eller mellan två räkenskapsår. 

Andra användningsområden för SIE-filer ​

SIE-export vid bokslut

Det är ganska vanligt att redovisningskonsulter använder SIE-filer när de gör bokslut. Om du gör din löpande bokföring själv under året och har en redovisningskonsult till hjälp vid bokslut är det högst troligt att konsulten ber dig exportera en SIE-fil från ditt bokföringsprogram. Filen kan sedan din konsult importera i sitt bokslutsprogram, göra lite magi och bokslutsposter, för att sedan exportera en ny fil till dig. Filen du får tillbaka kommer att innehålla de bokslutsposter som du behöver. Sen behöver bara importera filen direkt i ditt bokföringsprogram.

 

SIE-fil som backup på din bokföring

All din bokföring ska sparas i minst 7 år enligt bokföringslagen. Här kan du läsa mer om arkivering. En SIE-fil kan du även använda för att göra en kopia på all din bokföring. Filen kan du spara i molnet eller lokalt på din dator och använda som backup om det skulle behövas.

För dig som använder ett webbaserat bokföringsprogram behövs detta ofta inte, eftersom din programleverantör redan gör backuper åt dig och all information redan sparas i molnet. Om din dator av någon anledning skulle krascha eller bli stulen finns din bokföring ändå kvar.

Vill du flytta din bokföring till SpeedLedger e-bokföring?

Du byter enkelt från ett annat bokföringsprogram till SpeedLedger med en SIE-import.

  • Exportera ut bokföringen från ditt gamla program i formatet SIE4. Om du vill flytta över flera räkenskaps år så exporterar du en fil per räkenskapsår du vill föra över.
  • Spara filerna på din dator.
  • Logga in i SpeedLedger och importera dina filer. Börja med den äldsta och gör sedan likadant med nästkommande.
  • KLART!

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig och hjälper dig på vägen.

VI FINNS HÄR FÖR DIG

Fördelar med SpeedLedger e-bokföring ​

Vårt smarta bokföringsprogram gör det enkelt att sköta din bokföringen på egen hand

Våra kunder älskar oss

Dela gärna!
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn