Byta bokföringsprogram

Vad skall du tänka på när du skall byta bokföringsprogram - vi guidar dig

Innehållsförteckning

Kunskapsportalen  >  Bokföringstips > Byta bokföringsprogram

Byta bokföringsprogram från annat program - går det?

Det här är en vanlig fråga som vi på SpeedLedger får. Svaret är enkelt: Ja, det går alldeles utmärkt att byta program. Det är dessutom ganska enkelt. 
Eftersom vi har ett standardiserat format för bokföring i Sverige är det enkelt att byta mellan olika bokföringsprogram. I stort sett alla bokföringsprogram kan hantera det standardiserade formatet som kallas SIE. Det är ett väldigt smart och öppet filformat som gör att du enkelt kan flytta information mellan olika program.

Många företagare som sköter sin löpande bokföring själv men tar hjälp vid bokslut använder sig redan av SIE-filer för att skicka sin bokföring till sin revisor eller sin redovisningskonsult.

Att byta bokföringsprogram kan verka krångligt, men det är oförskämt enkelt. Du exporterar helt enkelt en SIE-fil från det gamla bokföringsprogrammet och importerar till det nya. Dessutom har de allra flesta bokföringsprogram egna menyer för export och import för att underlätta för sina användare. I vårt fall har vi dessutom en support som hjälper dig att importera din bokföring om du skulle välja vårt program. Kolla gärna in vår sida där vi visar dig hur enkelt du kommer igång

Bästa tiden - byta bokföringsprogram?

Eftersom du enkelt kan exportera och importera din bokföring i nästintill alla bokföringsprogram och tjänster där ute kan du egentligen byta när du vill.

Det spelar egentligen ingen roll när du byter bokföringsprogram. Det viktigaste är att du vet när du skall börja bokföra från i ditt nya program. De flesta väljer trots det att byta mellan två räkenskapsår eller mellan två momsperioder för att göra det enkelt.

Hur du byter bokföringsprogram

När du byter bokföringsprogram är det viktigt att du tänker på att bokföra klart allt du vill bokföra innan bytet. Det kan vara bra att välja ett datum att bokföra till och med för att veta när du skall börja bokföra i ditt nya program. Sedan exporterar du en SIE-fil för samtliga räkenskapsår som du har i programmet och sparar på din dator. Därefter säger du upp din tjänst hos ditt gamla bokföringsprogram.

I ditt nya bokföringsprogram kan du sedan importera alla dina räkenskapsår, eller endast det senaste. Det väljer du själv. Varje räkenskapsår kommer att bli en egen fil. Men det kan vara bra att spara de filer du väljer att inte importera på tex en usb-sticka om du skulle vilja importera dem senare eller för arkivering.

Byt bokföringsprogram - 50% rabatt det första året

SpeedLedger bokföringsprogram skapas din bokföring från banken. Du testar alltid gratis innan du bestämmer dig, inget köpkrav. 

SIE-filer - andra användningsområden

SIE-export vid bokslut
Det är ganska vanligt att redovisningskonsulter använder SIE-filer när de gör bokslut. Om du gör din löpande bokföring själv under året och har en redovisningskonsult till hjälp vid bokslut är det högst troligt att konsulten ber dig exportera en SIE-fil från ditt bokföringsprogram. Filen kan sedan din konsult importera i sitt bokslutsprogram, göra lite magi och bokslutsposter, för att sedan exportera en ny fil till dig. Filen du får tillbaka kommer att innehålla de bokslutsposter som du behöver. Sen behöver bara importera filen direkt i ditt bokföringsprogram.

SIE-fil som backup på din bokföring
All din bokföring ska sparas i minst 7 år enligt bokföringslagen. Här kan du läsa mer om arkivering. En SIE-fil kan du även använda för att göra en kopia på all din bokföring. Filen kan du spara i molnet eller lokalt på din dator och använda som backup om det skulle behövas.

För dig som använder ett webbaserat bokföringsprogram behövs detta ofta inte, eftersom din programleverantör redan gör backuper åt dig och all information redan sparas i molnet. Om din dator av någon anledning skulle krascha eller bli stulen finns din bokföring ändå kvar.

Byt till SpeedLedger e-bokföring

Vill du byta till SpeedLedger e-bokföring så hjälper vi dig självklart med detta, helt utan kostnad.

Kom igång på ett enkelt och tryggt sätt. Vår support hjälper dig med bytet och stöttar dig hela vägen så att du kommer igång på ett bra och säkert sätt. Du kan antingen följa vår checklista eller boka en starthjälp, då vi gör bytet tillsammans.

Du testar alltid vår tjänst gratis i 14 dagar. Under testperioden får du tillgång till starthjälp, support och webbintroduktion.

Läs mer om vårt bokföringsprogram.
1

Ta med din befintlig data

Exportera ut bokföringen från ditt gamla program i formatet SIE4. Om du vill flytta över flera räkenskaps år så exporterar du en fil per räkenskapsår du vill föra över.
2

Spara datan

Spara SIE-filerna på din dator.
3

Importera din data

Logga in i SpeedLedger och importera dina filer. Börja med den äldsta och gör sedan likadant med nästkommande.
4

Klart!

Nu kan du börja bokföra i SpeedLedger e-bokföring

Nyfiken på att byta?

Hur byter jag bokföringsprogram från...

Ofta när du ska byta bokföringsprogram är det ungefär samma saker som du behöver ta med dig från programmet du byter ifrån:

Läs också gärna vår guide om hur du byter till SpeedLedger.

Ladda ner vår checklista - Inställningar i programmet

Här kan du ladda ner våra checklistor för att komma igång! börja med inställningar i programmet och klicka dig sedan vidare till nästa guide.

Frågor vid byte av bokföringsprogram

Om du har ett befintligt bokföringsprogram kan du flytta med dig din data via en SIE-fil. Om du inte har tillgång till detta går det att lägga in datan manuellt. Är du i början av din verksamhet, kan vi läsa av bankkontot bakåt i tiden och bokföra i kapp.

Självklart, vår support & rådgivning ingår i tjänsten (även under testperioden) och de hjälper dig kostnadsfritt igång.

Du byter själv när det passar dig, det spelar ingen roll när i räkenskapsåret du är.

Du testar alltid vår tjänst gratis innan du bestämmer dig för att fortsätta. Du behöver inte uppge debiteringsuppgifter för att skapa ett konto hos oss. Vill du inte fortsätta efter din testperiod så kommer du inte att debiteras.