5 skäl till att inte ha en redovisningskonsult eller redovisningsbyrå

När det börjar bli dags att bokföra i din verksamhet kan du behöva fundera på om du vill sköta bokföringen själv eller om du vill lämna bort din bokföring. Många småföretagare har en redovisningsbyrå eller revisor (nåja, redovisningskonsult) som sköter deras bokföring åt dem. Men ofta kan det vara en stor kostnad för företaget som egentligen inte behövs. Vilka skäl finns då för att våga ta steget och klara dig själv?

1: Det kan vara enklare än du tror

En stor anledning till att många väljer att outsourca bokföring är för att bokföring uppfattas som svårt, krångligt och tråkigt. Du måste hålla koll på debet och kredit, se till att skatten blir rätt och momsen lämnas in i tid.

Faktum är dock att du inte behöver ha en konsult som hjälper dig med den löpande bokföringen. Många program har idag automatiska rapporter och sammanställningar som gör till exempel momsrapporten väldigt enkel för dig. Du kan klara av att bokföra själv!

Med SpeedLedger skapas din bokföring från dina bankhändelser. Det gör att du slipper tänka på debet och kredit, avstämning mot banken och minimerar risken att du gör fel. Enkelt!

2: Du får mer kontroll på din ekonomi

Genom att fakturera och bokföra själv får du dessutom en bättre överblick på hur det går för ditt företag jämfört med om du skulle leja ut det till en redovisningskonsult. Genom att inte outsourca bokföringen får du en direkt inblick i vilka kostnader och intäkter företaget har och kan lättare ta beslut kring om du måste ta några åtgärder. Du kan också få idéer kring hur du kan utveckla ditt företagande genom nya produkter eller tjänster till exempel.

3: Du har en “enkel” verksamhet (ur bokföringssynpunkt) och inget krav på redovisningskonsult

Din verksamhet kan vara väldigt komplex och du arbetar med komplexa arbetsuppgifter men fortfarande vara väldigt enkel ur en bokföringssynpunkt. Många konsulter har exempelvis en verksamhet som ser väldigt likadan ut varje månad med samma typ av intäkter, kostnader och moms som skall bokföras. Den typen av verksamhet kan enkelt fixa sin bokföring själv och behöver egentligen inte ha en redovisningskonsult. Om du dessutom inte uppfyller kraven för att behöva ha en revisor eller konsult – ja, då är det egentligen ingen poäng att ha en.

4: Du vill lära dig mer om ekonomi

Du behöver inte vara ett proffs på ekonomi för att kunna klara dig själv. Samtidigt kan det vara bra att som företagare ha ett intresse för att lära dig mer kring just ekonomin. Då kommer du kunna ta beslut som påverkar ditt företag positivt och kan driva det framåt. Det kan till exempel handla om att bokföra periodiseringsfonder vid rätt tillfälle eller att göra dina avskrivningar korrekt.

5: Att ha en redovisningskonsult är dyrt och vad gör en redovisningskonsult?

Många småföretag använder sig av en redovisningskonsult trots att de inte hade behövt göra det. En redovisningskonsult kostar ungefär mellan 800 kr – 1500 kr per påbörjad timme de bokför för ditt företag. Genom att använda en tjänst som erbjuder gratis bokföringssupport kan du klara dig själv istället för att betala dyra pengar till en redovisningskonsult. I och med att många program är såpass automatiserade som de är idag kan du alltså klara dig själv och göra det jobb som redovisningskonsulten gör.

Men om jag vill ha en redovisningskonsult, vilka alternativ finns då?

Många väljer en “hybridvariant”, där de bokför det löpande i bokföringen själva och sedan låter en redovisningskonsult sköta “specialsaker”, så som till exempel bokslut och/eller momsredovisning. Och det är inte en dum lösning det heller! Vad som kan vara bra att tänka på i dom lägena kan vara att det är viktigt att ni använder det program där du känner att du kan klara dig själv. Det är också bra att välja ett program som finns online så att både du och din konsult kan komma åt programmet utan att behöva installera det lokalt. Många av våra kunder väljer till exempel att utnyttja vår bokföringsrådgivning som ingår i tjänsten och låta konsulten göra bokslut eller kvartalsavstämningar.

Dela

Senaste om Bokföringstips, Ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy