representation-avdragsgill-fika

Regler för representation

Avdragsgill representation

Den första januari 2017 ändrades avdragsrätten för representation, det gäller framförallt representationsmåltider. Avdragsgill representation för större måltider är slopad. Yes du hörde rätt. Detta kan vara en lite tråkig nyhet för företagare såklart. Men du kan vara lugn, vi ska guida dig så att du slipper göra misstag i bokföringen.

En representationsmåltid innebär till exempel lunch, supé, mat på personalfesten, middag och annan förtäring. Avdrag för dryck och förtäring av så kallat mindre värde, till exempel fika, är dock fortfarande avdragsgillt precis som innan.

 

 

Funderar du på vad som är avdragsgillt eller inte?

I Speedledger bokföringsprogram ingår rådgivningen, så att du enkelt kan fråga vad som är avdragsgillt eller vilken summa som gäller.

Prova gratis i 14 dagar

 

De nya reglerna för representationsmåltider innebär följande:

  • Representation med ”lättare förtäring” (fika) är avdragsgill. Detta gäller intern såväl som extern representation. 
  • Representation som ersätter en måltid (t. ex. lunch eller middag) är inte längre avdragsgill.
  • Momsen får du däremot fortfarande bokföra på representationsmåltider på upp till 300 kr per person, oavsett vilket dryck som ingår.
  • Skulle kostnaden överstiga 300 kr, kan du inte lyfta momsen på det belopp som är över 300 kr. I det fallet behöver du göra en uträkning på skatteverkets hemsida.

 

avdragsgill-representation-kaffe

 

Men, vad betyder avdragsgillt?

Att en kostnad är avdragsgill betyder att du får ta upp kostnaden i din bokföring som en faktisk kostnad. Kostnaden påverkar därefter vinsten och viktigast av allt – den minskar skatten. En icke avdragsgill kostnad du tar upp i din bokföring ska alltså inte påverka vinsten eller skatten.

Läs mer om avdragsgillt eller inte i Kunskapsportalen.

 

Exempel som kan hjälpa dig på vägen

Avdragsgill representation

Säg att du bjudit en kund på fika (kaffe och muffins). Detta räknas som enklare förtäring eftersom det inte ersätter en måltid. Det kostade totalt 112 kr inkl. moms och bokförs då såhär:

 

Avdragsgill-fika

 

Ej avdragsgill representation

Skulle du vilja bjuda en kund eller leverantör på middag eller lunch, handlar det istället om ej avdragsgill representation, eftersom det ersätter en måltid. Detta innebär att kostnaden för måltiden skall återföras till beskattning.

Tidigare kunde man inte lyfta momsen på den ej avdragsgilla representationen. Detta är dock möjligt sedan 1 januari 2017, på belopp som inte överstiger 300 kr exklusive moms per person.

Exempel: Säg att du bjuder två blivande affärspartners på lunch. Lunchen uppgår till 250 kr inkl. moms per person. Eftersom beloppet inte överstiger 300 kr per person ex. moms kan du då dra av den ingående momsen. Detta skulle konteras som:

 

ej-avdragsgill-representation

 

Om du vill se fler exempel på representation kan du läsa mer HÄR.

 

Senaste om Lagar/regler

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift