Låt mig börja med att säga: Bokslutet ska inte vara klart den 1 januari.

Vi har alla varit där, stressen dunkar bakom pannbenet, årsskiftet närmar sig och du är inte ens i närheten av att vara klar med bokslutet för året! Nu, precis nu, är det kört.   

Men det är ingen fara, om du har ett vanligt kalenderår som tar slut den sista december behöver inte bokslut och årsredovisning vara klart den 1 januari på nyårsdagen. För det första är det omänskligt, företagare firar också nyår, och för det andra behöver det inte vara klart förrän senare i vår. När det ska vara klart beror på vilken bolagsform du har, det kan du undersöka närmare i Skatteverkets kalender för företag.

puhgifklippt

Så du kan vara lugn, fira nyår hur bäst du vill och ta sovmorgon den 1 januari.

 

Första hållpunkten efter nyår – momsredovisningen

Den första hållpunkten efter årsskiftet är din momsredovisning. Först ut är du som redovisar moms per månad. Den 17 januari ska du lämna in momsredovisningen för november 2018. Om du redovisar moms årsvis, har bokslutsdatum 31/12 och har haft EU-handel så ska din momsredovisning vara inne senast den 26 februari. (Har du inte haft EU-handel och har en enskild firma kan du ta det lugnt fram till 13 maj 2019).

Redovisar du moms kvartalsvis så är det den 12 februari som är det senaste datumet för perioden oktober- december 2018. Låter det krångligt? Kika på Skatteverket sida Viktiga datum. Om du har personal behöver du också tänka på att kontrolluppgifter ska vara inlämnade senast den 31 januari 2019.

Kom ihåg att göra detta i din bokföring efter årsskiftet

  • Fixa klart din löpande bokföring (förslagsvis någon gång under januari)
  • Redovisa och lämna in momsen
  • Lämna in bokslut och eventuell årsredovisning (om du har ett aktiebolag)
  • Lämna in deklarationen senast den 2 maj

Ladda ned våra samtliga tips inför årsskiftet

[gravityform id="99" title="false" description="false" ajax="true"]