7 tips infor semester SpeedLedger

7 semestertips för dig som företagare

Det kanske är lätt att säga vad en företagare (eller de flesta, för den delen) faktiskt vill göra i sommar: vara ledig. Men som egenföretagare kan det vara kämpigt att hitta den tiden, eftersom du ofta kan ha mycket att göra “hela vägen in i kaklet”. I enmansföretag är det dessutom bara du som sköter intäkter till företaget. Även i mindre företag handlar det om få personer som arbetar och ofta vill man ha semester under samma period.  I det här inlägget tänkte vi ge dig tips inför semestern kring hur du kan undvika att jobba när du egentligen hade tänkt vara ledig.

1: Automatisera mera!

Finns det några processer du kan automatisera innan du skall ha semester? I många system finns idag möjligheten att tidsinställa utskick så som nyhetsbrev eller reklamutskick. Du kan också tidsinställa inlägg på till exempel facebook och kanske ge lite härliga semestertips kopplade till din produkt eller tjänst. På så sätt påminner du dina kunder om ditt företag och du finns kvar i deras medvetande.

2: Prioritera vad som är viktigt

Sätt dig ner och gör en lista över vad du måste göra innan du går på ledighet och vad som kan vänta tills när du är tillbaka. Prioritera de projekt du vet med dig behöver vara klara innan du skall vara ledig, och låt andra projekt vänta tills du kommer tillbaka. Det är också bra att göra detta ett tag innan du skall ta ledigt, så att du har god tid på dig med det du behöver göra. Under sommarperioden är det också viktigt att komma ihåg att du som har aktiebolag kan komma att behöva göra en årsredovisning och ha ett färdigt bokslut. Vilket leder oss in på nästa punkt:

3: Förbered när du kan

I dagens samhälle finns många digitala lösningar som inte bara hjälper dig att automatisera, men också förbereda på ett enkelt sätt. Har du löpande fakturor på samma belopp? Då kan du i så fall lägga in dem för betalning i banken så fort du fått dem, så att de betalas på sitt förfallodatum och du slipper göra det när du är ledig. Det kan också vara en idé att anmäla dig till autogiro för de tjänster/produkter du använder. Det kan också vara ett bra läge att se över vilka kostnader du har, och avsluta de tjänster du inte längre behöver. Det kan också vara bra att sköta bokföring och rapportering tidigt, om du vet att du till exempel kommer behöva lämna in en momsredovisning under perioden du skall vara ledig. Du kan hitta aktuella datum för ditt företag hos skatteverket.

4: Fakturera

Finns det fakturor som du vet med dig att du kommer behöva skicka under semestern? I så fall är det inte en dum idé att förbereda och skicka dem innan din semester. Kom bara ihåg att sätta fram förfallodatumet på fakturan så att dina kunder inte blir förvånade över att de får en faktura lite tidigare än vad de brukar. Det borde inte vara några problem med ett modernt faktureringsprogram.

5: Kommunicera tydligt till dina kunder och leverantörer

Tydlig och bra kommunikation är bra i alla lägen. Det vet du säkert om som företagare. Var tydlig med att du kommer vara ledig en period framöver. På så sätt vet de om att du inte kommer vara anträffbar under en viss period framöver. Det kan också vara lämpligt att lägga ut ett meddelande på din hemsida att du kommer vara ledig, men att du är tillbaka inom en snar framtid. Då kan du slappna av och återhämta dig – precis vad din semester är till för.

6: Använd autosvar på mailen

Slipp fundera på vilka som har mailat dig eller få notiser i din telefon eller på datorn. Sätt ihop ett autosvar i din mail, där du skriver att du är på semester och kommer åter ett visst datum med hänvisning till din mobil om de verkligen behöver nå dig. Be dom skicka ett sms i så fall, så att du själv kan bestämma när du återkopplar. Då slipper du fundera över vad som händer på jobbet, kolla mailen hela tiden, och kan slappna av. På riktigt.

7: Slappna av

Sätt dig ner, ta det lugnt – och ta ledigt från ditt företagande.

Trevlig sommar önskar vi på SpeedLedger!

Dela

Senaste om Aktuellt, Driva småföretag, Ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget