Bokför sommarfest SpeedLedger

Hur bokför du personalfesten?

Det gäller för personalfesten

Innan semestrarna drar igång vill man kanske ha en personalfest för sina anställda och kanske till och med ge en liten sommargåva.


Företaget har rätt att göra avdrag för två personalfester under ett år och får lov att göra avdrag för måltid som innebär lättare förtäring t.ex. kaffe och en macka. Om det istället är en lunch eller middag blir kostnaden ej avdragsgill, men företaget får lov att dra av momsen om kostnaden understiger 300 kronor per person. Om det finns kringkostnader, som musikunderhållning, får man dra av 180 kronor exklusive moms per person. Man får även bjuda in anställda som gått i pension och familjemedlemmar till personalfesten.


Om du vill ge en liten present inför sommaren finns det olika möjligheter, men endast en för att gåvan ska bli helt skattefri. Då krävs att det ska vara en reklamgåva av obetydligt värde eller har anknytning till företagets verksamhet. Gåvan måste lämnas till flertalet personer och helst ha företagets logga på.


Inför själva ledigheten är det bra att även se över rutinerna på företaget. Kommer t.ex. betalningar komma i väg i rätt tid eller behövs ytterligare betalnings/attest behörigheter delas ut. Om möjligt fördela arbetet så att inget sparas till återkomsten. Lämna svarsmeddelande på telefon och mail med eventuella kontaktuppgifter till vikarien.