Arsbokslut SpeedLedger

Årsbokslut & bokföring vid årsskiftet – 10 värdefulla tips

Den här artikeln handlar om vilka förberedelser du själv kan göra inför ditt årsbokslut. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en konsult för att göra själva bokslutet.

Den löpande bokföringen är gjord. Vad mer är bra att tänka på innan bokslutet?

Förutom att du behöver bokföra dina kundfordringar och leverantörsskulder och den löpande bokföringen för det som skett under året finns det också en del andra bitar som kan vara bra att tänka på innan bokslutet. Framförallt är det bra att tänka på att du inte behöver ha ett färdigt bokslut i handen den 1 januari.  

1. Bokför klart din löpande bokföring

Det första du borde göra är att bokföra klart den löpande bokföringen för ditt räkenskapsår. Är det något du behöver bokföra i nästkommande räkenskapsår brukar det inte vara några problem att byta mellan räkenskapsår i de flesta bokföringsprogram. Men vi rekommenderar att du fokuserar på att bokföra klart den löpande bokföringen för det år du skall avsluta först.

2. Kontrollera och bokför dina fordringar och skulder

Något som många användare av vårt bokföringsprogram och faktureringsprogram stöter på patrull med under, kring och strax efter det att du bytt räkenskapsår är leverantörsskulder och kundfordringar. För dig som har faktureringsmetoden kan det låta som självklara bitar eftersom du använder dem löpande under året. 

Om du använder faktureringsmetoden sker bokföring av kundfordringar och leverantörsskulder automatiskt och du behöver inte göra något extra inför bokslutet.

Använder du kontantmetoden kan orden ”kundfordringar” och ”leverantörsskulder” låta lite knepiga. De betyder bara att du vill se till att dina kostnader och inkomster bokförs på rätt år, det år de hände, även om pengarna kommer in eller går ut från kontot på den andra sidan av året.

Om du bokför med kontantmetoden och har skickat fakturor i december, kommer de förmodligen inte att betalas förrän i januari. För att se till att dina intäkter och kostnader hamnar på rätt år behöver du bokföra dem, även om de inte har betalats ännu.

Exempel på hur du löser detta i vårt program finns här.

3. Momsredovisning

Du kommer behöva skapa en momsrapport för den sista perioden för året. Den ska du sedan skicka in till skatteverket när det är dags för den periodens momsredovisning att vara inlämnad. Detta är ofta det sista du gör i bokföringen innan du börjar bokföra i ett nytt år. Själva betalningen och inlämningen av momsrapporten sker dock alltid i det nya året.

Läs mer om hur moms fungerar

Ladda ner våra samlade tips inför årsskiftet som PDF!

tips-arskiftet
  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

4. Avskrivningar på inventarier och lager

När du har ägt någonting en period har den antagligen minskat i värde. Detta gäller för de flesta produkter, som till exempel en bil du köpt (om det inte är en raritet) eller en mobiltelefon. 

Detsamma gäller för dina inventarier som du köper in på företaget. Därför behöver du göra avskrivningar på dem tills dess att dess värde räknas som avskrivet i företaget. 

Något annat som också ökar och minskar i värde beroende på hur mycket som finns kvar är ditt lager och lagervärdet. 

Avskrivningar på inventarier och lagerjustering fungerar på ungefär samma sätt och brukar göras efter inventering av lager och när man bokfört klart sin löpande bokföring.

5. Bokslutet & SIE-filer

När du driver ett företag behöver du göra ett avslut av ditt räkenskapsår. Det kallas för bokslut. När du väl har bokfört klart alla dina händelser kan bokslutsarbetet sätta igång. 

Om du får hjälp att göra ditt bokslut vill din konsult mest troligt ha en SIE-fil med din bokföring. Du hittar filen under export i din bokföring. Tänk på att du behöver bokföra klart allt i räkenskapsåret innan du exporterar filen. 

Vanligtvis brukar du få tillbaka en ny fil av redovisningskonsulten. Den filen kan du sedan enkelt ladda upp i ditt bokföringsprogram, och den innehåller de bokslutsverifikat som konsulten har gjort. 

Bokslutet - måste det vara klart den 1 januari?

Det korta svaret är nej. Det behöver det inte.

Oftast behöver du inte ha ett färdigt bokslut förrän några månader upp till ett halvår efter det att ditt räkenskapsår slutar. Har du ett aktiebolag kan du hitta dina datum hos bolagsverket. Har du en enskild firma är det din deklaration som blir ditt bokslut. Deklarationen öppnar inte förrän under mars månad, och skall vara inlämnad senast 2 maj (eller nästkommande vardag). Så du kan gott och väl ta det lugnt på nyårsdagen! 

Det kan också vara bra att ha koll på vad som är ditt första datum för redovisning till skatteverket. Har du månadsmoms är det i januari som momsredovisning för november månad skall vara inlämnad. Har du kvartalsmoms eller årsmoms men har handlat med ett annat EU-land är det den 12 februari (eller nästkommande vardag) som är datumet att hålla koll på. Årsmoms utan EU-handel? Då snackar vi strax efter deklarationen, den 12 maj.

6. Årets resultat

Det kan också vara bra att bokföra årets resultat. Detta görs vanligtvis som den absolut sista posten i bokföringen för året. När du gör detta flyttas resultatet från din Resultatrapport till din Balansrapport. Vissa program sköter den överföringen automatiskt, medan du i andra program behöver hantera det manuellt.

Du hittar exempel på hur kan bokföra det här.

Gratis årshjul för företagare

Få kontroll på viktiga datum med ett årshjul. När ska moms, skatt, deklaration mm. in till Skatteverket? Ange mailadress för att ladda ner.

årshjul-pdf
  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

7. Balans- och resultatrapport

När du har bokfört alla dina löpande händelser, periodiseringar och gjort de justeringar som eventuellt kan behövas inför ett bokslut eller förenklat årsbokslut (NE-bilaga) är det bra att plocka fram en balans- och resultatrapport. Dessa rapporter är centrala i styrningen av ditt företag och vi rekommenderar att du kollar av dem kontinuerligt under året för att hålla koll på hur det går för ditt företag.

Vanligtvis fylls de på automatiskt i ditt bokföringsprogram. Men har du inget bokföringsprogram eller om det saknar den funktionen kan du ladda ner mallar för balans- och resultaträkning här.

Skriv ut en balansrapport och sätt in i din bokföringspärm. Glöm inte bort att det går lika bra att spara den digitalt.

Balansrapport-exempel

Skriv ut en resultatrapport och sätt in i din bokföringspärm. Glöm inte bort att det går lika bra att spara den digitalt.

Resultatrapport-exempel

8. Balans- och resulträkning

Om du har ett aktiebolag skall du lämna in en årsredovisning. Den innehålla en balans- och resultaträkning. Dessa skiljer sig från balans- och resultatrapporten, då flera konton vanligtvis grupperas ihop i större kategorier. Därför behöver du oftast upprätta separata balans- och resultaträkningar. Dessa utgår från din balans- och resultatrapport.

Här kan du ladda ned mallar för balans- och resultaträkning.

9. Avstämningar & skattekontot

Efter årsskiftet är att göra en avstämning ett superbra sätt att se till att din bokföring verkar stämma. det kan verka jobbigt och tidskrävande, men det kan i slutändan vara värt det om man hittar något som verkar fel. 

Det kontot som oftast kan verka klurigast att kolla om det stämmer är skattekontot som du har inne på skatteverket. I vårt webinar kring just skattekontot förklarar vi vad det innebär och mer! 

Bokför du i SpeedLedger och har vår standardlicens ingår vår funktion för att bokföra skattekontot. Det fungerar som en autokontering fast för skattekontot. På så sätt blir det superenkelt att hålla koll på det.

10. Nytt räkenskapsår

Om du inte redan har gjort detta, är det dags att skapa ett nytt räkenskapsår i din bokföring.

Att byta bokföringsprogram

Att byta mellan olika bokföringsprogram kan verka lite knöligt och tidskrävande. Framförallt om man har väldigt mycket olika system. Men det kan också bli till en fördel om du inte är nöjd med det system du jobbar i. 

Den lättaste tidpunkten att byta program brukar vi säga är vid årsskiftet. På så vis kan du bli klar vid en klar brytpunkt i ditt gamla program.

Nyfiken på att automatisera din bokföring?
Nu 50% rabatt
första året!

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

Intresseformulär

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig och ger dig all den informationen du behöver.

Jag vill få mer information