Bokförings- och bokslutstips inför årsskiftet

Den här artikeln handlar om vilka förberedelser du själv kan göra inför ditt årsbokslut. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en konsult för att göra själva bokslutet.

Leverantörsskulder och kundfordringar vid årsskiftet - Hur fungerar det?

Något som många användare av vårt bokföringsprogram och faktureringsprogram stöter på patrull med under, kring och strax efter det att du bytt räkenskapsår är leverantörsskulder och kundfordringar. För dig som har faktureringsmetoden kan det låta som självklara bitar eftersom du använder dem mer ofta än sällan. Har du dock kontantmetoden kan dessa begrepp kännas lite mer främmande. Kundfordringar och leverantörsskulder används för att din kostnad och intäkt skall hamna på rätt år, det år den uppstod, när pengar kommer in eller går ut från kontot på andra sidan räkenskapsåret.

Bokslutet - måste det vara klart den 1 januari?

Det korta svaret är nej. Det behöver det inte.

Oftast behöver du inte ha ett färdigt bokslut förrän några månader upp till ett halvår efter det att ditt räkenskapsår slutar. Har du ett aktiebolag kan du hitta dina datum hos bolagsverket. Har du en enskild firma är det din deklaration som blir ditt bokslut. Deklarationen öppnar inte förrän under mars månad, och skall vara inlämnad senast 3 maj. Så du kan gott och väl ta det lugnt på nyårsdagen! 

Det kan också vara bra att ha koll på vad som är ditt första datum för redovisning till skatteverket. Har du månadsmoms är det den 18 januari som momsredovisning för november månad skall vara inlämnad. Har du kvartalsmoms eller årsmoms men har handlat med ett annat EU-land är det den 12 februari som är datumet att hålla koll på. Årsmoms utan EU-handel? Då snackar vi strax efter deklarationen, den 12 maj.

Ladda ner våra samlade tips inför årsskiftet som PDF!

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Avstämning och skattekonto

Efter årsskiftet är att göra en avstämning ett superbra sätt att se till att din bokföring verkar stämma. det kan verka jobbigt och tidskrävande, men det kan i slutändan vara värt det om man hittar något som verkar fel. 

Det kontot som oftast kan verka klurigast att kolla om det stämmer är skattekontot som du har inne på skatteverket. I vårt webinar kring just skattekontot förklarar vi vad det innebär och mer! 

Nu är det jul igen - julstök, julbord och bokföring

Julen närmar sig med stormsteg och många är vi som ser fram emot julmat och julklappar. Som företagare så kommer just julmat och julklappar inte bara på tal när det gäller familjen utan även för kunder och anställda. 

Julklappar till anställda 

Julklappar är ju alltid trevligt, och som med allt annat i bokföringens värld så finns det ett visst regelverk att förhålla sig till. Om vi börjar med julklappar till anställda. Julklappar till anställda och styrelseledamöter är skattefria om värdet på gåvan inte överstiger 500 kr inklusive moms per person. Köper man dyrare julklappar än så, så är de skattepliktiga från första kronan och de är kanske lite trist att som anställd behöva skatta för sin egna julklapp. Köper du julklappar till dina anställda för upp till 500 inklusive moms så bokförs det mot konto 7690 Övriga personalkostnader. 

Vad räknas som muta? 

Det kan också vara bra att känna till att en julklapp till anställda inte får vara: Kontanter, checkar eller presentkort som kan bytas in mot kontanter Presentkort som inte kan bytas in mot kontanter är okej. Det vill säga presentkort som du endast kan byta in mot varor eller tjänster.

Att byta bokföringsprogram

Att byta mellan olika bokföringsprogram kan verka lite knöligt och tidskrävande. Framförallt om man har väldigt mycket olika system. Men det kan också bli till en fördel om du inte är nöjd med det system du jobbar i. 

Den lättaste tidpunkten att byta program brukar vi säga är vid årsskiftet. På så vis kan du bli klar vid en klar brytpunkt i ditt gamla program.

Avskrivningar på inventarier och lager

Bokför egen insättning

När du har ägt någonting en period har den antagligen minskat i värde. Detta gäller för de flesta produkter, som till exempel en bil du köpt (om det inte är en raritet) eller en mobiltelefon. 

Detsamma gäller för dina inventarier som du köper in på företaget. Därför behöver du göra avskrivningar på dem tills dess att dess värde räknas som avskrivet i företaget. 

Något annat som också ökar och minskar i värde beroende på hur mycket som finns kvar är ditt lager och lagervärdet. 

Avskrivningar på inventarier och lagerjustering fungerar på ungefär samma sätt och brukar göras efter inventering av lager och när man bokfört klart sin löpande bokföring.

Balans- och resultatrapport

När du har bokfört alla dina löpande händelser, periodiseringar och gjort de justeringar som eventuellt kan behövas inför ett bokslut eller förenklat årsbokslut (NE-bilaga) är det bra att plocka fram en balans- och resultatrapport. Dessa rapporter är centrala i styrningen av ditt företag och vi rekommenderar att du kollar av dem kontinuerligt under året för att hålla koll på hur det går för ditt företag.

Vanligtvis fylls de på automatiskt i ditt bokföringsprogram. Men har du inget bokföringsprogram eller om det saknar den funktionen kan du ladda ner mallar för balans- och resultaträkning här.

Balans- och resultaträkningen hänger också ihop. Det kan vara lite klurigt att greppa hur om man inte sitter med sådant dagligen. I den här artikeln går vi igenom hur de hänger ihop.

Skriv ut en balansrapport och sätt in i din bokföringspärm.

Balansrapport-exempel

Skriv ut en resultatrapport och sätt in i din bokföringspärm.

Resultatrapport-exempel

Vad är ett bokslut?

När du driver ett företag behöver du göra ett avslut av ditt räkenskapsår. Det kallas för bokslut. När du väl har bokfört klart alla dina händelser kan bokslutsarbetet sätta igång. 

Men vad är egentigen ett bokslut? Vad innebär det, och hur kan man gå till väga för att göra ett? 

Vi har skapat checklistor och tips kring hur du kan gå tillväga för att påbörja ditt bokslutsarbete.

Vad ska en årsredovisning innehålla?

Som företagare är du säkert medveten om att du behöver göra ett bokslut där du redovisar hur det gått för företaget under året. Det ser lite olika ut beroende på vilken bolagsform du har, som vi förklarade här ovan. 

Du som har ett aktiebolag behöver göra en årsredovisning som skall skickas in till bolagsverket. I en årsredovisning ingår bland annat ditt bokslut. Men även mer än så!

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy