Bokföra omställningsstöd och korttidsarbete/permittering

I och med corona-krisen har regeringen beslutat om att tillämpa olika typer av stöd för företag och småföretag. De har kommit i olika former, men två av de som blivit mest omtalade är stödet för korttidspermittering och omställningsstöd. Här går vi igenom kort vad de innebär och hur du skall bokföra de olika stöden oavsett vilket bokföringsprogram du har.

Omställningsstöd

Omställningsstöd innebär kort och gott att du som företagare kan få ersättning från staten för förlorad inkomst under en viss period. Stödet baseras på hur stor del av omsättningen du förlorat under en viss period jämfört med samma period föregående år, och ska vara en konsekvens av covid-19.  Staten går ut med vilka perioder som är öppna för att ansöka för. Viktigt är att du inte missar när ansökningstiden öppnar, och framförallt inte missar när den stänger. 

Omställningsstödet kan sökas för vissa angivna perioder. Vi rekommenderar att du läser mer om omställningsstödet hos verksamt för att se vilka perioder som är öppna för att ansöka om just nu. 

För att ansöka om omställningsstöd för en viss period behöver du först göra en avstämning för hur din omsättning såg ut under samma period föregående år. Den omsättning du hade under samma period föregående år blir den omsättning som ett eventuellt stöd kommer baseras på.

Hur bokför jag omställningsstödet?

Omställningsstödet bokförs mot konto 3985, erhållna statliga stöd. Eftersom det är ett stöd/bidrag är det en momsfri intäkt. En kontering för erhållet omställningsstöd ser ut såhär:

Permittering/korttidsarbete

Permittering eller korttidsarbete innebar att arbetsgivaren kan minska arbetstiden hos en eller flera anställda och få stöd av staten för en del av lönekostnaden. Det fanns tre olika nivåer för korttidsarbetet: 20, 40 och 60% minskad arbetstid för arbetstagaren. Ersättning för korttidsarbete kan vid första tillfället sökas för 6 kalendermånader, för att sedan ansökas om 3 kalendermånaders förlängning.

Korttidsstödet är idag tillbakadraget och går inte längre att söka.

Hur bokförs stöd för korttidsarbete?

Bokföringen av lönen sker som vanligt. Du som arbetsgivare betalar ut den lön arbetstagaren skall få, inklusive arbetsgivaravgifter och skatt:


När du sedan får utbetalningen från tillväxtverket bokförs den på konto 3988, erhållna bidrag/ersättning för personal. Eftersom det är ett bidrag är detta momsfritt. En kontering av ersättning för korttidsarbete ser ut så här:

Vår support hjälper dig med bokföringen!

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy