e-faktura – vad är det? 5 bra skäl för e-fakturering

e-faktura är ett tidseffektivt sätt att fakturera och betala sina fakturor

e-faktura företag och e-faktura privatpersoner

En e-faktura är en faktura som skickas och tas emot i elektronisk form. E-fakturan skickas till fakturamottagarens internetbank där den kan godkännas och betalas direkt. Vid godkännandet av fakturan i internetbanken behöver mottagaren inte fylla i information som OCR-nummer, förfallodatum och betalningsinformation eftersom det redan är ifyllt och klart. Det gör e-faktura till ett tidseffektivt sätt att fakturera och betala sina fakturor. I internetbanken kan som mottagaren även se fakturan innan den godkänns.

Fakturera gratis i 45 dagar!

Om du är intresserad av att börja använda dig av e-faktura kan du utan kostnad testa SpeedLedger faktureringsprogram. Här ingår funktionen e-faktura och du betalar bara för de e-fakturorna som du skickar. Läs mer om e-faktura här.

Varför e-faktura?

Fördelarna med e-faktura är många! Det går snabbt, är miljövänligt och betydligt säkrare än att lägga en pappersfaktura i brevlådan. Nu är dessutom digitala fakturor ett krav från exempelvis till offentlig sektor. 

Den 1 april 2019 trädde en ny lag i kraft som säger att alla fakturor som går till offentlig sektor måste vara e-fakturor. För dig som är småföretagare och arbetar mot offentliga sektorn kan det innebära en del förändringar – men det behöver inte bli krångligare. Snarare tvärtom.

Detta är en e-faktura

efaktura

För att förstå den nya lagen är det viktigt att också hänga med på vad en e-faktura egentligen är. Det är helt enkelt en faktura som skickas direkt till kund via ett affärssystem eller internetbank. När du klickat iväg fakturan registreras den automatiskt och din kund behöver sedan bara godkänna den för betalning!

Scannade pappersfakturor gills inte

En viktig sak att känna till är att scannade pappersfakturor och PDF-fakturor inte gills som godkända e-fakturor. Du kan heller inte skicka dem via mejl.
För att fakturan ska vara giltig krävs det att den läggs in via ett system som uppfyller de regelverk som finns, exempelvis via vårt faktureringsprogram eller om den offentliga organisationen du arbetar för tillhandahåller ett. Det är viktigt att du på förhand frågar din kund hur de vill ta emot fakturorna från dig.

Fakturera enligt PEPPOL

För att det ska bli enklare för företag runt om i Europa att nå varandra och skicka e-fakturor, har EU byggt ett nätverk för elektronisk handel och e-inköp. Nätverket heter PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line) och säkerställer bland annat att dina fakturor uppfyller alla lagkrav som finns. 

Fem skäl att e-fakturera

Förutom att det nu alltså blir lag på att skicka elektroniska fakturor till offentliga sektorn finns det flera goda anledningar för dig som är småföretagare att välja digitalt framför vanlig post. Fördelarna är många:

  1. Det är tryggt och säkert. Att skicka digitalt är betydligt säkrare idag än att posta iväg en pappersfaktura. Det minskar också risken för att den ska misstas för en bluffaktura.
  2. Det går snabbt. Du fyller i informationen och trycker på en knapp – klart! Tidsödande sysslor som att skriva ut, kuvertera och gå och lägga i brevlådan slipper du med e-fakturor.
  3. Det är billigare. Du slipper kostnader för papper, kuvert och porto.
  4. Snabbare betalt. Eftersom du snabbare får över fakturan till kunden är chansen större att du snabbare får den betald.
  5. Det är miljövänligt. Kanske den viktigaste anledningen av dem alla – du spar på miljön. Inga onödiga pappersutskrifter och färre transporter på vägarna.

Är detta framtiden för mig som småföretagare?

Kanske den viktigaste frågan av alla för en som redan har svårt att få tiden att gå ihop – är det värt att gå igenom processen och satsa på digital fakturering? Vårt svar är ett rungande ja. 

Tiden det tar att byta rutin kommer du snabbt att tjäna in. Utvecklingen går fort framåt och även om du inte arbetar mot offentlig sektor i dag vill fler och fler företag få sina fakturor digitalt. 

Dela

Senaste om Betala & ta betalt

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy