Så bokför du konferensen – med exempel

För att du ska få räkna en resa som en konferens och för att kostnaderna ska vara skattemässigt avdragsgilla krävs följande:
  • Det ska finnas ett program som är till för att stärka din verksamhet. Programmet ska omfatta minst sex timmar per dag och 30 timmar per vecka.
  • Inslag av nöjen och rekreation får inte vara för stort.
Så kom igång ihåg att förena nytta med nöje. Ni kan exempelvis ha ett tema på konferensen där ni lyfter vissa frågor, problemställningar eller strategier som ska gynna företaget och få gång på försäljningen.

Exempel på att bokföra konferenskostnader

Du har anordnat en konferens och slutfakturan landar på 50 000 kr inklusive moms. Momsen är 25% och blir då 10 000 kr. Du bokför enligt kontantmetoden. Om du bokför enligt faktureringsmetoden byter du ut konto 1930 Företagskonto i exemplet till konto 2440 Leverantörsskulder.

Vilket kostnadskonto du använder beror på syftet med konferensen. I exemplet antar vi att ni har varit på en kongress och kostnaden avser då utbildning.

               Debet  Kredit
1930 Företagskonto    50 000 kr
2641 Ingående moms          10 000 kr  
7610 Utbildning          40 000 kr  
Summa          50 000 kr         50 000 kr

När du har en konferens med dina anställda är det inte bara själva utbildningen som kommer dyka upp som kostnad. Till exempel kan det tillkomma kostnader för resor, kost och logi med mera. I så fall behöver du välja det konto som passar för den specifika händelsen.

De konton som passar till det är:
5800 Resekostnader
5940 Utställningar och mässor.
6905 Utbildning (enskild firma)
7610 Utbildning (aktiebolag)
6991 Övriga kostnader

Utbildningsresa som egenföretagare

Även om du är själv i företaget har du möjlighet att åka iväg på konferens eller studieresa. En studieresa kan vara ett alternativ för den som är själv, men ändå vill utveckla sin kompetens – vilket konferenser faktiskt är till för.

En studieresa fungerar på samma sätt som en konferens gör för de lite större företagen, det vill säga att du måste ha minst 6 timmars schemalagd utbildning per dag, eller 30 timmar per vecka för att det skall vara avdragsgillt.

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy