Vilka fördelar finns det med att bokföra själv?

Bokför enkelt och smidigt

Att välja bokföringsprogram kan upplevas som en djungel och det är inte alltid så lätt att veta vad du behöver. För en del kanske bokföring är nytt och då blir det extra svårt att veta vilket bokföringsprogram som passar just dig. Men viktigt att veta är att du som driver företag alltid måste bokföra dina bankhändelser – antingen bokföra själv eller via en redovisningsbyrå.
Bokföra själv
Det korta svaret är nej. Det behöver det inte.

Oftast behöver du inte ha ett färdigt bokslut förrän några månader upp till ett halvår efter det att ditt räkenskapsår slutar. Har du ett aktiebolag kan du hitta dina datum hos bolagsverket. Har du en enskild firma är det din deklaration som blir ditt bokslut. Deklarationen öppnar inte förrän under mars månad, och skall vara inlämnad senast 3 maj. Så du kan gott och väl ta det lugnt på nyårsdagen!

Ladda ned vår populära guide

Sex saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram till ditt företagande
Fyll i din e-postadress så skickar vi guiden till dig.
  • När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy
Det kan också vara bra att ha koll på vad som är ditt första datum för redovisning till skatteverket. Har du månadsmoms är det den 18 januari som momsredovisning för november månad skall vara inlämnad. Har du kvartalsmoms eller årsmoms men har handlat med ett annat EU-land är det den 12 februari som är datumet att hålla koll på. Årsmoms utan EU-handel? Då snackar vi strax efter deklarationen, den 12 maj.
En del företagare väljer att ta hjälp och en del väljer att ta hand om sin bokföring själv. Vi vill inte att frågor kring vilket program du ska välja ska vara ett hinder för huruvida du väljer att lämna bort din bokföring eller att sköta den själv. Bokföring ses oftast som tråkigt och krångligt, men så behöver det inte alls vara. Fördelen med att bokföra själv är att du får en bättre överblick på din ekonomi i ditt företag. Har du koll på din ekonomin i företaget så blir det enklare för dig att följa upp din verksamhet och styra den mot dina satta mål. Dessutom sparar du pengar på att bokföra själv jämfört med att anlita en redovisningsbyrå eller redovisningskonsult.

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy