Ideell forening SpeedLedger

Vad är en ideell förening?

Vanligaste föreningsformen är ideell förening

Det några olika sorters förening, men den vi vanligtvis tänker på när vi pratar om föreningar är ideell förening. En ideell förening är en bolagsform, precis som enskild firma och aktiebolag är bolagsformer. Skillnaden är att om du startar en har du inte tänkt dig att gå med vinst och alla pengar som kommer in ska återinvesteras i verksamheten. En ideell förening är, som det så fint heter, en icke vinstdrivande verksamhet.

Det innebär alltså att flera personer startar och bedriver, till skillnad från en enskild firma, en icke vinstdrivande verksamhet. En förening får alltså inte vara grundad eller ämnad för att medlemmar ska kunna tjäna några egna pengar på föreningen. Grunden bygger på att personer samlas i någon form för att gemensamt utöva sina intressen.

Arbetet som medlemmarna gör inom föreningen skall alltså bidra till att hjälpa medlemmarna att kunna fortsätta med sin verksamhet. Exempel på välkända former av ideella föreningar är politiska föreningar, idrottsföreningar, handikappsföreningar och välgörenhetsföreningar.

En ideell förening skall låta personer med samma intresse få gå med i föreningen. Ofta behöver medlemmar betala en avgift för att vara med, det kan vara en kvartals- eller årsavgift. Det viktiga är att pengar som den ideella föreningen får in genom antingen medlemsavgifter eller försäljning av lotter och liknande gynnar den verksamhet och de intressen som föreningen vill främja.

Att driva en ideell förening

Bolagsformen ideell förening passar dig som tillsammans med någon annan eller flera andra, vill kunna utöva ett gemensamt intresse under mer organiserade former. Ert intresse kan vara precis vad som helst, allt ifrån sport till politik och andra intresseföreningar.

Att sköta en ideell förening har lite andra förutsättningar än att driva ett vanligt småföretag. Därför är det viktigt att känna till de regler som finns för att starta upp och komma igång.

Vanliga frågor:

  • Vad är en ideell förening och vad skiljer sig en ideell förening från ett vanligt företag?
  • Vilka bokföringsskyldigheter har du och kan du använda vilket bokföringsprogram som helst?
  • Får du tjäna pengar på att driva en ideell förening?
  • Hur fakturerar du i en ideell förening?

Kan vem som helst starta en ideell förening?

Vem som helst som vill starta kan göra detta. Det viktiga är att ni tillsammans har gemensamma intressen och kommer överens om att det är just detta intresse som verksamheten ska gynna. Ni behöver ingen tillåtelse eller godkännande från någon att starta föreningen.

Behöver du registrera en förening?

Om du startar behöver du enligt lag inte registrera den. Du behöver alltså inte informera någon myndighet att du startat verksamheten. Om du upptäcker att just din förening behöver ett organisationsnummer, behöver du registrera föreningen hos Skatteverket .

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget