Bra idéer föds varje dag, men få av idéerna ser dagens ljus. Vad är det då som krävs för att faktiskt starta igång sin verksamhet?

Identifiera behov

Vi på Coffee2u insåg efter flera år inom föreningslivet att det är för svårt för lag och föreningar att få ekonomin att gå ihop. Det lagen sålde var något som många såg som ett nödvändigt ont.

I Sverige dricker vi mellan 3-4 koppar per invånare varje dag och behovet efter gott kaffe finns dagligen och dessutom är det stort. Istället för ett nödvändigt ont, blir det alltså en självklarhet att hushållets kaffeleverantör är den lokala föreningen!

Idén är född. Vad händer nu?

Tålamod och långsiktighet

Är idén långsiktig? Är det något som kan fortlöpa under en lång tid? I början av ditt företagande sätts ditt tålamod och din vilja på prov. Du kommer att få mycket motstånd hur bra idé du än har, det gäller oss alla, men du kan istället se detta som något utvecklande och något som gör att du tror ännu mer på din affärsidé. Du lär dig hantera motstånd, att argumentera för ditt företag och vända någon som är negativt inställd till att faktiskt bli positiv!

Ge tillbaka

För att fortsätta ha mening med ditt företagande, är det viktigt att ge något tillbaka. Du kanske kan anställa folk? Ställa upp för något lokalt med sponsring? Förutom att göra en god sak så stärker du också ditt företags marknadsvärde och sprider ett gott rykte.

”I början av ditt företagande sätts ditt tålamod och din vilja på prov.”

Vi på Coffee2u låter som sagt föreningarna sälja vårt kaffe och vi ser alltid till att föreningarna tjänar mer pengar än vad vi gör, det är ju faktiskt för föreningarna vi driver vårt företag!

Hur börjar jag?

Börja med att registrera ditt företag på verksamt.se, där ska du ange vilken företagsform du ska ha:

  • enskild firma
  • handelsbolag
  • aktiebolag

Vilken form du ska välja beror lite på företagets storlek och förväntade omsättning. Det kan också vara bra att skydda ditt namn för att inte förväxlas med andra företag.
Efter att ditt bolag blivit registrerat så är det dags att ansöka hos skatteverket, även detta går att göra på dina sidor i verksamt.se. Där ansöker du om vilket räkenskapsår du ska ha, F-skatt, bokföringsmetod och hur ofta du ska redovisa din moms.

Bokföringsmetod, är antingen kontantmetod (bokför endast vid transaktioner) eller faktureringsmetod (bokför både vid fakturering och transaktioner). Det går dock fint att fakturera oavsett metod.

Momsen kan redovisas per månad, kvartal eller per år.

När allt är registrerat och klart kontaktar du din bank för ett företagspaket och ser till att skaffa ett bokförings- och faktureringsprogram! Sen är det bara att sätta igång och bearbeta din marknad med potentiella kunder!

Testa din affärsidé

Fredrik testade Idékollen innan har startade sin verksamhet. Idékollen hjälper dig att strukturera upp din affärsidé och ger dig en tydlig sammanställning av dina kunder, dina fördelar och din ekonomiska ställning.

Testa din affärsidé med Idékollen

[gravityform id="99" title="false" description="false" ajax="true"]