Dags att deklarera!

I mars börjar Skatteverket att skicka ut deklarationerna och för många av oss är det också dags att deklarera. Vilken deklaration du som företagare ska lämna in beror bland annat på din bolagsform – här kommer lite tips:

Inkomstdeklaration för företag

Företagare och företag ska också inkomstdeklarera. Detta sker vid olika tillfällen beroende på företagsform: 

 

Deklarera som enskild firma

Enskilda firmor inte räknas som juridiska personer, de skall deklarera vid samma tillfälle som privatpersoner. Om du är en enskild näringsidkare och omsätter under 3 miljoner kronor kan du upprätta ett förenklat årsbokslut. Detta kan göras på två olika sätt:

  • Blankett 2150 från skatteverket som du kan hitta här.
  • Skatteverkets e-tjänst för förenklat årsbokslut.

På följande sida hos Skatteverket hittar du mer information om deklarationen och tidpunkter för deklaration och skatteinbetalningar. 

 

Årsmoms för dig med enskild firma

Har du årsmoms och inte haft någon handel med utlandet skall du också deklarera momsen strax efter det att deklarationen skall lämnas in. Sista datumet för att deklarera är den 2 maj, och momsredovisningen skall vara inne den 13 maj.

 

Vilka rapporter i bokföringen använder jag när jag ska deklarera? 

Du utgår ifrån resultat- och balansrapporten. Din resultatrapport visar dina kostnader och intäkter under året. Skillnaden mellan intäkt och kostnad är din vinst eller förlust. Balansrapporten visar dina tillgångar, egna kapital och eventuella skulder. De utgående balanserna överförs när du skapar ett nytt räkenskapsår och blir det nya årets ingående balanser. 

 

Gratis momsguide – ladda ner Lilla momsguiden!

Vill du ha lite mer koll på moms och alla regler kring moms? Välkommen att ladda ner Lilla momsguiden.