Inför deklarationen

Dags för deklaration!

I mars börjar Skatteverket att skicka ut deklarationerna och för många av oss är det också dags att deklarera. Vilken deklaration du som företagare ska lämna in beror bland annat på din bolagsform – här kommer lite tips:

Inkomstdeklaration för företag

Företagare och företag ska också inkomstdeklarera. Detta sker vid olika tillfällen beroende på företagsform: 

Har du en digital brevlåda får du din deklaration digitalt någon gång i början av mars.

Deklaration som enskild firma

Enskilda firmor inte räknas inte som juridiska personer och skall deklarera vid samma tillfälle som privatpersoner. Om du är en enskild näringsidkare och omsätter under 3 miljoner kronor kan du upprätta ett förenklat årsbokslut. Detta kan göras på tre olika sätt:

  • SpeedLedgers funktion för NE-export.
  • Blankett 2150 från skatteverket som du kan hitta här.
  • Skatteverkets e-tjänst för förenklat årsbokslut.

På följande sida hos Skatteverket hittar du mer information om deklarationen och tidpunkter för deklaration och skatteinbetalningar. 

 

Årsmoms för dig med enskild firma

Har du årsmoms och inte haft någon handel med utlandet skall du också deklarera momsen strax efter det att deklarationen skall lämnas in. Sista datumet för att deklarera är den 3 maj, och momsredovisningen skall vara inne den 12 maj.

 

Vilka rapporter i bokföringen använder jag för min deklaration? 

Du utgår ifrån resultat- och balansrapporten. Din resultatrapport visar dina kostnader och intäkter under året. Skillnaden mellan intäkt och kostnad är din vinst eller förlust. Balansrapporten visar dina tillgångar, egna kapital och eventuella skulder. De utgående balanserna överförs när du skapar ett nytt räkenskapsår och blir det nya årets ingående balanser. 

Du som har enskild firma och skall göra ett förenklat årsbokslut kan också skapa en NE-export via Speedledger e-bokföring.

 

Gratis momsguide – ladda ner Lilla momsguiden!

Vill du ha lite mer koll på moms och alla regler kring moms? Välkommen att ladda ner Lilla momsguiden.

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

 

 

 

Senaste om ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter