två personer i trappa

Förslag om utökat växa-stöd för småföretagare

Företagarna om det utökade växa-stödet

Vid en pressträff den 15:e mars presenterade regeringen ett förslag om att utöka det så kallade växa-stödet som infördes vid årsskiftet. Stödet gäller för dig som har enmansföretag och driver enskild firma. Detta innebär en minskad arbetsgivaravgift från de tidigare 31% till nu dryga 10% av lönen upp till 25 000 kr under högst 12 månader.

Kritiserat förslag

Många, däribland föreningen Företagarna, har kritiserat det tidigare förslaget och påpekat att regeringen har riktat sig till fel målgrupp. Föreningen hävdar att växa-stödet skapar problem för de som har aktiebolag och vill anställa och att aktiebolag är en mer fördelaktig bolagsform när du börjar anställa.

Företagarna är en medlemsägd organisation som jobbar för att skapa bättre förutsättningar för att starta, driva, utveckla och äga företag i Sverige. Föreningen erbjuder sina medlemmar, förutom ett stort nätverk, kunskap och praktisk hjälp för att Sveriges företagare skall få rätt förutsättningar och ett bättre företagsklimat.

Förslaget som lades fram av regeringen den 15:e mars, var att stödet nu även skulle utökas till att gälla företagare med aktiebolag.

Regeringen har lyssnat

Företagarnas VD Günther Mårder skriver i ett pressmeddelande följande:

– ”Det är mycket glädjande att regeringen har tagit till sig av kritiken från Företagarna och nu vidgar förslaget så att det även omfattar enmansaktiebolag. Regeringens förslag visar att de i detta fall faktiskt har lyssnat på landets småföretagare.”

De höga arbetsgivaravgifterna har enligt företagare själva, varit ett av de största hindren för att kunna börja anställa och expandera företaget.

Det utökade förslaget tros bli tillfälligt mellan 2018-2021 och ska finansieras bland annat med skatteintäkterna från den föreslagna flygskatten som bereds hos regeringskansliet.

Vad tycker du om förslaget? Kommer du utnyttja det? Lägg din kommentar i fältet nedan!