id-kapning

ID-kapning – Vad är id-kapning och hur kan du skydda ditt företag?

ID-kapning eller ID-bedrägerier är ett av de brott som ökat mest de senaste åren. Det har inte bara ökat hos privatpersoner, utan även företag utsätts i allt större utsträckning av försök till ID-kapning. 

Vad är ID-kapning?

ID-kapning eller ID-bedrägeri är en form av bedrägeri där en bedragare försöker ta över en persons identitet. Informationen som bedragaren är ute efter kan ofta vara ditt personnummer, namn, ID-handlingar, e-post eller annan information som gör att bedragaren kan utge sig för att vara du. Det finns många olika sätt för en bedragare att få tag på dina uppgifter. Det kan exempelvis vara genom skimming, phishing (genom att få dig att klicka på en länk i ett mail), att du blir uppringd av “banken” som sedan ber dig legitimera dig med mobilt bankid – fastän du inte bett om någon inloggning. Sätten är många och det är viktigt att du tänker dig för innan du ger ut dina uppgifter. 

Id kapning försäkring – skydda dig med mySafety

Tillsammans med mySafety kan vi erbjuda dig 50% rabatt på deras ID-skyddsförsäkring.

Läs mer om mySafetys erbjudande

Hur vanligt är ID-kapning och ID-bedrägerier?

ID-kapning är ett brott som ökar i dagens samhälle. Det kan bero på att vi lever i en mer och mer digitaliserad värld och handlar mer online jämfört med tidigare. Även våra pengar är mer digitala än någonsin tidigare och kontanter används i allt mindre utsträckning. Känner du till exempel någon som inte har mobilt BankID eller BankID på datorn?

I en undersökning från 2021 som gjorts av Novus uppger 58% av de svarande företagen att de utsätts för försök att ID-kapas någon gång årligen, och 22% uppger att de utsätts för försök varje månad. 

Vilka metoder används vid ID-bedrägeri?

  1. Bluffakturor – innebär att fakturor skickas till ditt företag utan att du beställt något från leverantörer, eller så kommer fakturorna från en fejkad leverantör.
  2. Phishing eller nätfiske – sker via att du får ett e-mail eller sms med en länk eller en bifogad fil som du uppmanas att logga in på eller ladda ner. Syftet är att komma åt dina uppgifter eller ladda ner virus på din enhet.
  3. Meddelande från chef eller kollega – via någon digital kanal ser du ut att bli kontaktad av en chef eller kollega. Du ombeds sedan att ge ut lösenord eller kontokortsnummer under förevändning att personen inte har möjlighet att komma in till kontoret.

Hur kan du skydda dig mot id kapning?

För att skydda dig själv finns det några enkla saker du kan tänka på: 

  • Använd säkra lösenord – troligtvis ett av de enklaste sätten att skydda sig på online. Säkra, långa lösenord kan hjälpa dig långt, men viktigast är att inte använda samma lösenord på flera webbplatser. Det finns även mjukvara för att samla dina lösenord i som använder sig av multifaktor-autentisering.
  • Öppna inte e-post från avsändare du inte känner igen, eller har konstiga mailadresser (till exempel felstavade).
  • Var försiktig med vart du delar dina personuppgifter. Om myndigheter, bank eller liknande påstår sig begära dina personuppgifter – kolla med dem om det verkligen stämmer att de gjort det.
  • Spärra obehörig adressändring. Du kan ställa in så att Skatteverket endast kan godkänna adressändring via mobilt BankID. Det gör du när du loggat in på Skatteverkets hemsida.
  • Håll koll på kreditupplysningar. Om du upptäcker att någon gjort en kreditupplysning i ditt namn som du inte känner igen kan du kontakta kreditbolaget och se till att ett eventuellt felaktigt lån stoppas.

Du kan också skydda dig med en försäkring

Vi på SpeedLedger vill tipsa om mySafety och deras ID-skydd för företag. Med deras ID-skydd blir du inte bara försäkrad om du skulle bli utsatt för bedrägeri, utan försäkringen är också proaktiv och bevakar dina uppgifter online. På det sättet kan de förvarna dig om dina uppgifter till exempel hamnat på Darkweb eller på andra ställen där de inte skall vara, samt om någon gjort en kreditupplysning på dig. Skulle du ha oturen att råka ut för bedrägeri har du också en personlig handläggare som driver ditt ärende, bestrider fakturor, och säkerställer återställning av din kreditvärdighet. Med försäkringen får du också rättsskydd och ersättningsskydd.

Skydda dig med mySafety

Tillsammans med mySafety kan vi erbjuda dig 50% rabatt på deras ID-skyddsförsäkring.

Läs mer om mySafetys erbjudande

Dela