Simon-Hallström-e-bokföring

Skidskytten Simon Hallströms tips i coronatider

Jag heter Simon Hallström och är skidskytt tävlandes på internationell nivå, med bland annat SM-medaljer på meritlistan. Vid sidan om mitt idrottande har jag utbildat mig inom Idrottsvetenskap och driver idag ett eget företag med träningsrådgivning. Allt från träningsgrupper, skidkurser och coachning. I det här inlägget skriver jag om vilka egenskaper jag har fått genom mitt idrottande som hjälper mig framåt i vardagen. Genom mitt idrottande har jag skaffat mig många värdefulla erfarenheter och egenskaper naturligt som jag sedan har haft stort nytta utav i både vardagen och som företagare. Jag skulle vilja lyfta fram tre egenskaper som jag tycker är viktiga. Egenskaper som kan vara bra att ha extra fokus på nu när vi ställs inför annorlunda förutsättningar i och med Corona-krisen. 

Målmedvetenhet 

Att veta vart du vill och vad du siktar emot. Det gäller att du har målsättningar att jobba efter. Både långsiktiga mål och kortsiktiga mål. Det är dina mål som gör att vardagen, arbete och resan mot målen känns motiverande. Det slutgiltiga målet kan kännas väldigt långt bort ibland. Men det gäller att ta steg för steg och delmål för delmål.

När vi pratar om målsättning, handlar det också om att ha en plan. Hur ska du göra för att nå dina mål? Hur ska du göra för att nå dina mål om det inte blir som jag planerat? 

Det gäller att ha ett starkt mål att jobba mot. För vad händer om jag skulle bli skadad och inte hinner komma i tävlingsbart skick till min viktigaste tävling? Vad händer om företaget råkar ut för en händelse där intäkterna minskar? Det kan vara bra att se mål bortom det största målet och veta hur du ska fortsätta för att nå dina mål när det inte går som planerat. En plan A och en plan B skulle man kunna kalla det.

Självdisciplin (Tålamod, eller om man vill kalla det GRIT)

GRIT  innebär att hålla fast vid sina långsiktiga mål och inte ge upp vid motgångar. Det gäller att aldrig ge upp. Att lyckas med något tar tid oavsett om det är att bli världens bästa skidskytt eller att driva ett framgångsrikt företag. Någon gång kommer vi att stöta på problem. Antingen om det är en tex en skada inom idrott eller om du kör fast med något som du inte har kunskap om i ditt företagande. Kanske är det mycket svårare än vad du tror att bokföra. Kanske tar det mer tid och ekonomi att marknadsföra sin verksamhet.

 

Då gäller det att vara kreativ och hitta andra vägar fram. Då blir det kanske inte alltid den snabbaste vägen, men du lyckas ändå med genomförandet och förmodligen lär du dig något på vägen. Du får ännu mer erfarenheter att fylla ryggsäcken med. Som man brukar säga, det finns inga genvägar. En gemensam nämnare för både idrottare och företagare som lyckas är, hårt jobb.

Var open minded – Fastna inte i din egen bubbla.

Det finns flera vägar till Rom. Din plan och din idé för att genomföra något kanske visar sig inte vara den bästa. Lyssna på människor i din omgivning, prova nya saker och testa dig fram. Fortsätt alltid vara nyfiken och fortsätt alltid att vilja utvecklas. Kör du fast, ta hjälp. Kör inte ditt eget race. Det är svårt att bli bäst på egen hand. 

En idrottare kommer inte bli bäst av att göra allt själv. Som idrottare måste du göra själva utförandet av en idrottsprestation själv, men du kan inte göra allt jobb på vägen dit själv. Det är en fördel att ha träningskompisar, sparring, tränare, vallare, materialare osv. Det är inte för inte som landslag är fulla med resurspersoner som hjälper till och ser till att förutsättningarna finns. 

Detsamma gäller i företag. Du kan göra mycket själv, men du kan inte göra allt. Det finns varken tid eller kunskap att blir framgångsrik i dagens hårda konkurrens om man jobbar på egen hand. 

Varför är dessa egenskaper viktiga?

Plötsligt står vi där, inför högst oförutsedda händelser. Händelser som ställer till med problem och vänder upp och ner på situationen. En situation som kan sätta ditt företag oväntad sits. 

Corona-krisen är ju ett exempel på en oförutsedd händelse. För ingen hade väl räknat med att hela världen skulle stanna upp för ett ögonblick. Hur som helst påverkar det oss, inte bara på ett personligt plan. Utan det påverkas även våran vardag och företagets verksamhet.  

Då kommer “mina viktiga” egenskaper till extra bra användning. Det är då det gäller att stå fast vid sina mål, det är då det gäller att ha en plan för att hantera situationen och det är då det krävs extra mycket arbete. Det är då det gäller att våga ta hjälp av andra och att lyssna på andra. Det är då egenskaperna sätts på prov och det är då det visar om du gjort grundjobbet för att lyckas driva ditt företag genom en tuff period, för sedan lyckas med dina mål. 

Som skidskytt visar det sig först under vintersäsongens tävlingar om du genomfört grundträningen bra. Du måste först göra uppoffringar och göra jobbet innan du får betalt för det. Har du tagit genvägar under grundträningen når du aldrig dina målsättningar. Jag ser många liknelser mellan att vara elitidrottare och företagare. Det är hårt jobb och disciplin som gäller och det är upp till dig om du vill lyckas eller ej. 

En fördel med att vara elitidrottare eller egenföretagare är att man kan bestämma över sin tid i stor utsträckning. Corona-krisen gör att vi måste tänka om, det kanske inte finns tillräckligt med kunder för tillfället. Det kan vara svårt att få verksamheten att gå runt. Men då får man vända på steken. 

Istället för att lägga tid på slutkunder och försäljning, så får man göra det bästa av situationen. 

Vi är för tillfället begränsade med vad vi kan göra. Verksamheter är stängda. Om man ser det positiva så frigör det faktiskt mer tid. I alla fall för mig. Så använd den tiden att skapa nya tankesätt och “börja om från grunden”. Utvärdera dina målsättningar, sätt nya målsättningar och skapa nya planer. Ta vara på tiden nu och gör “grundjobbet”, så kan det förhoppningsvis löna sig under vintersäsongen!

Så vad blir då mina tips för att lyckas?

 – Ha en målsättning och sätt upp många delmål.
 – Stå fast vid målen och kämpa hårt för att uppnå dem.
 – Skapa en plan för att uppnå dina mål.
 – Påminn dig varje dag om dina mål.
 – Vidga dina vyer och lär av andra.
 – Ta hjälp av andra och samarbeta med andra.

Se möjligheterna och tänk långsiktigt! 

Det ska jag göra! Jag hoppas att detta även motiverar er lite extra och att det får er glöd fortsätta brinna.

 

Allt gott, ta hand om er!

Simon Hallström

 

Hämta vår snabbguide: Bokföring på 10 min Fyll i din e-postadress så skickar vi vår snabbguide ”Bokföring på 10 min” som tar upp hur bokföring fungerar och hur du enkelt kan komma igång på egen hand.
  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

 

 

Senaste om entreprenörskap

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp