Sjukpenning SpeedLedger

SGI och Sjukpenning

Vad händer om du skulle bli sjuk, vill ta föräldraledigt eller behöver vabba?

Driver du enskild firma? Då har du säkert funderat på vad som händer om du skulle bli sjuk, vill ta föräldraledigt eller behöver vabba. Då är det din sjukpenningersättning eller sjukpenning som bestämmer hur mycket du får.

Vad är SGI/Sjukpenning?

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och ligger till grund för din föräldrapenning, sjukpenning och tillfälliga föräldrapenning. Din SGI ligger alltså som grund till vad du som har en enskild firma får om du blir sjuk, vill vara föräldraledig eller måste vabba.

Hur beräknas SGI?

Om du är anställd räknas din SGI ut på din inkomst de senaste året, alltså de senaste tolv månaderna. Så funkar det inte om du har enskild firma. Din sjukpenningersättning baseras istället på hur mycket du förväntas ha i arbetsinkomst i företaget. Den förväntade arbetsinkomsten jämförs sedan med dina tidigare inkomster för att räkna ut detta. Försäkringskassan gör den här uträkningen åt dig.

Om din arbetsinkomst har varierat mycket under de senaste åren, kan ersättningen istället bli ett genomsnitt av tidigare arbetsinkomster. Det här är för att eventuella dåliga år inte ska slå igenom lika hårt. Om du till exempel haft ett tungt investerarår med mycket kostnader som på sikt skapar lönsamhet, men som gett dig ett dåligt resultat just det året, ska det inte gör att du knappt får någon ersättning alls.

Hur fungerar SGI under corona-krisen?

Under corona-krisen har staten gått in och säkrat att du får sjukpenning för att förhindra smittspridning. För dig som är egenföretagare (i en enskild firma) lämnas sjukpenning på 804 kronor om dagen till alla. Det görs oavsett vilken karensperiod du har valt. Du ansöker om det hos försäkringskassan. Dessa regler gäller för närvarande fram till den 30/9 2021.

Hur beräknas SGI om du är nystartad?

Om du nyligen har startar din enskilda firma och sjukdomen är framme, eller du vill vara föräldraledig, får du istället en sjukpenningsersättning som motsvarar vad en anställd med liknande arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet får.

Tips

Om du som småföretagare bedömer att du behöver extra skydd, kan du även skaffa en privat försäkring i form av en arbetslöshetsförsäkring, olycksfallsförsäkring eller sjukavbrottsförsäkring. Läs mer om försäkringar på Verksamt.se. Du kan även läsa mer på Försäkringskassans hemsida där de har en SGI guide där du kan räkna ut din SGI.

Dela

Senaste om Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget