Starta företag med en kompis? Eller?

Det är onekligen så att många företag startas av två kompisar eller av två eller flera personer som redan känner varandra. Men vad finns det egentligen för fördelar och risker med att starta företag med bästa kompisen som partner?

Det viktigaste att tänka på är att ha någorlunda lika uppfattning om vad ni vill med företaget och hur mycket ni ska jobba. Förr eller senare kommer ni till ett läge där den ena vill satsa mer än andre. Då är det bra att ha tänkt ut hur ni ska hantera situationen så ni inte blir osams. Det är till exempel bra att ha en öppen dialog om hur mycket ni som individer vill arbeta och hur den som vill jobba mer ska kompenseras för det.

Vad händer om den ena parten vill dra sig ur?

Ha en öppen dialog i god tid innan det faktiskt blir aktuellt. Ett kompanjonsavtal ska vara så enkelt som möjligt och fokusera på det viktigaste. Om ni inte gör ett kompanjonsavtal – prata igenom det för att veta var varje person står och försök komma till en överenskommelse.

Om ni bara tänker på dessa enkla riktlinjerna, kan det bli riktigt bra. Många av världens mest framgångsrika företag har startats av kompisar, till exempel Hewlett Packard, Google, Apple.

Bokföring är väl inget man tänker på förrän man är varm i kläderna men är något som är absolut nödvändigt för att företaget skall må bra. I vår artikel välja rätt bokföringsprogram går vi igenom de olika sakerna man bör tänka på när man väljer bokföringsprogram.

Men framför allt är det väldigt kul att driva företag tillsammans med någon! Lycka till med ditt företagande och kom ihåg att ta hand om dina vänner och kollegor!

Dela