Affarside SpeedLedger

Vad är en affärsidé? – Testa din affärsidé

Alla företag startar med en affärsidé. Affärsiden innefattar vad du ska sälja, hur och till vem. Visst låter det enkelt? Men det är viktigt att ha i åtanke att affärsiden lägger grunden för din verksamhet och med en genomtänkt affärsidé ökar dina chanser att lyckas ännu mer. Här går vi igenom vad en affärsidé ska innehålla samt lite tips på hur du kan tänka när du ska formulera din affärsidé. 

Affärside - vad är det?

En affärsidé är kärnan i ett företags plan och vision. Affärsidén beskriver vanligtvis vilken produkt eller tjänst företaget ska erbjuda, vilka målgrupper det riktar sig till, och vilken unik fördel eller konkurrensfördel det har gentemot andra liknande företag på marknaden. Affärsidén fungerar som en grundsten för företagets strategiska beslut och hjälper till att rikta in resurser och insatser på ett sätt som stöder företagets långsiktiga mål och framgång. Helt enkelt: vad är det vill sälja och till vem och på vilket sätt.

Vad ska en affärsidé innehålla?

En affärsidé bör innehålla flera viktiga element som hjälper till att klargöra vad företaget vill lyckas med och hur planen är att lyckas. 

Affärsiden ska vara kort och koncis och det är några viktiga  punkter som vanligtvis bör besvaras: 

  • Vad ska du sälja? 
  • Vilken är din tänkta målgrupp?
  • Hur ska du sälja din produkt eller tjänst?
  • Hur ska du marknadsföra dig?

Har du hört talas om ordet “hisspitch”? En hisspitch innebär att du ska kunna väcka intresse för din idé på 20-40 sekunder. När du formulerar din affärsidé är det bra att tänka i just de termerna; det skall vara lätt att förstå din idé och den som lyssnar skall bli intresserad av den. 

Det är också viktigt att det framgår vad som är nytt eller speciellt med din affärsidé. 

Testa din affärsidé

Har du en idé som du vill ta vidare till nästa steg och eventuellt tjäna pengar på? 

Härligt! Men först är det viktigt att tänka på hur man kan ta den vidare och undersöka vilka förutsättningar det finns för din affärsidé. 

Ladda ner vår PDF och läs tipsen!

  • När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Affärsideer - exempel på affärside och affärsideer

Ibland kan det vara svårt att se vad du skulle kunna starta för företag. Här kommer 10 tips på olika affärsidéer som du kanske kan ta inspiration av.

  • E-handel med specialprodukter: Starta en onlinebutik som säljer nischprodukter eller handgjorda varor, som smycken, kläder, hantverk eller delikatesser. E-handel har låga startkostnader och en bred räckvidd.
  • Cateringtjänster: Erbjud catering för evenemang, leverera färdiga måltider till dörrar eller starta en specialiserad livsmedelsaffär, som en gourmetbutik eller en hälsokostbutik.
  • Hemstädning: Många människor behöver regelbunden städning och underhåll av sina hem. Starta en städtjänst för privatpersoner eller företag.
  • Personlig träning och hälsa: Om du är utbildad inom fitness eller hälsa, kan du erbjuda personlig träning, online-coaching eller hälsokonsultationer.
  • Digital marknadsföring och webbutveckling: Om du har färdigheter inom digital marknadsföring eller webbutveckling kan du erbjuda tjänster för småföretag som behöver hjälp med sin online-närvaro.
  • Eventplanering och koordination: Organisera och planera evenemang som bröllop, företagsmöten eller födelsedagsfester för kunder som behöver professionell hjälp.
  • Hemförbättring och renovering: Specialisera dig på hemförbättringstjänster som målning, golvbeläggning, snickeri eller renoveringar.
  • Djurskötartjänster: Erbjud hundpromenader, husdjurspassning, eller groomingtjänster för husdjursägare som behöver hjälp med sina fyrbenta vänner.
  • Online-undervisning eller konsultationer: Om du har expertis inom ett specifikt ämne, som språk, musik, hälsa eller affärer, kan du erbjuda online-undervisning eller konsultationer via videokonferenser.
  • Miljövänliga produkter och tjänster: Starta ett företag som fokuserar på hållbarhet, såsom återvinningstjänster, försäljning av ekologiska produkter eller energieffektiviseringsrådgivning.
affärside exempel

Exempel på affärside för dig som vill skapa företag av din hobby

Ibland kan det vara svårt att se vad du skulle kunna starta för företag. Här kommer 10 tips på olika affärsidéer som du kanske kan ta inspiration av.

  • Ekologiskt livsstilscoach – Hjälp människor att anamma en ekologisk och hållbar livsstil genom rådgivning och stöd. Erbjud tjänster som att välja miljövänliga produkter, minska avfallet och minska sin miljöpåverkan.

  • Hobbyfilmare – Omvandla din passion för att skapa videor och innehåll till en yrkesverksamhet. Erbjud filmproduktionstjänster för småföretag och enskilda som vill marknadsföra sig online.

  • Matminneshanterare – Hjälp människor att bevara sina kulinariska minnen genom att organisera och skapa receptböcker, digitala minnesalbum och personliga matupplevelser.

  • Hållbarhetsrådgivare för småföretag – Assistera småföretag med att införa hållbara och miljövänliga affärspraxis. Erbjud rådgivning om energieffektivisering, avfallshantering och grön marknadsföring.

  • Virtuell träningsledare – Led träningsklasser och aktiviteter online, från yoga och dans till styrketräning och meditation.

  • Renoveringskonsult – Specialisera dig på att uppdatera och renovera bostäder på ett miljövänligt och hållbart sätt.

  • Småskalig odlingsexpert – Hjälp stadsgårdare och hobbyodlare att planera och underhålla sina grönsaks- och fruktträdgårdar.

  • Eko-eventplanerare – Skapa evenemang som fokuserar på hållbarhet, miljövänliga leverantörer och minskning av avfall.

  • Digital arkivarie – Organisera och hantera digitala arkiv och filer åt företag och privatpersoner för att säkerställa en effektiv informationshantering.

  • Hemförbättringskoordinator – Erbjud tjänster som hjälper hemägare att planera och genomföra småskaliga hemförbättringsprojekt.

Oftast räcker det med att utgå från vad du kan. Finns det någon kunskap som du kan utöka till en affärsidé, nån produkt som du letar efter som inte finns idag eller nåt som du brinner för. Sätt dig ner och skissa och fundera på vad du skulle vilja hitta på.

Här är några enkla saker att tänka på när du utformar din produkt:

  1. Nischa dig så att din kund vet vad du är och vad du säljer. En pizzeria med 111 olika pizzor är sällan bättre än en med 11 olika pizzor.
  2. Definiera vad som tillfredsställer dina kunder och lägg ribban strax över.
  3. Uppfyll de förväntningar som dina kunder har. Vet du inte vad dina kunder har för förväntningar behöver du fråga några och sedan anpassa din produkt därefter.
  4. Identifiera problem och lös dem, men gärna på ett nytt och innovativt sätt. Varför inte erbjuda iPads på salongen om dina kunder saknar en viss sorts tidning när de sitter och väntar på att få håret fixat?
  5. Minns att dagen OMG är morgondagens same old, same old.

Det allra viktigaste att minnas är att du måste lära känna dina kunder för att kunna lyckas. Vem är dom, vad gör dom och hur tänker dom? Om du lyckas med det är arbetet med att överträffa deras förväntningar plötsligt mycket enklare.

4 tips på vägen

Nu vet vi vad en affärsidé ska innehålla! Men frågorna är inte alltid helt lätta att besvara. Här kommer därför 4 tips på hur du kan börja tänka när du letar efter din perfekta affärsidé:

  1. Utgå från det du är bra på! – En förutsättning för att bli framgångsrik är att syssla med något som du har en passion för. Oftast är de saker som vi är intresserade av och tycker är kul också de saker som vi är bra på. Därför är det bästa att gräva där du står och hitta din affärsidé inom det område du känner är kul och där du kan bidra med din kompetens. 
  2. Identifiera ett problem – Din affärsidé blir som starkast när du presenterar den som en lösning på ett problem. Försök att identifiera problem eller förbättringsområden inom ditt område som du med hjälp av din produkt eller företag kan förbättra. 
  3. Utforska marknaden – Vilka redan etablerade företag eller produkter finns redan inom ditt område och vilka kunder har de? Om du kan identifiera det är bra att hitta ett sätt att nå ut till den kundgruppen och prata med dem. På så vis kan du identifiera vad du skulle kunna bidra med och vad som skulle locka dem till dig. Att prata med andra företagare är också bra för att lära sig av deras erfarenheter. 
  4. Var inte rädd att inspireras av andra – Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt, det är väldigt svårt att komma på en helt unik affärside, de flesta affärstiderna är sprungna ur redan beprövade koncept. Det beror dels på att det mesta redan har prövats samt att vi därför vet vad som fungerar. Ta därför all inspiration du vill av andra framgångsrika affärsideer men försök gärna hitta en faktor som är just din styrka och som gör din idé speciell.

vad är en affärsidé?

Så hörs du i bruset

Så hörs du i bruset
Bra, utmärkt, perfekt, underbar, fantastisk, tillfredställande.

Vad skiljer det ena från det andra? Varför sikta på endast tillfredsställd när du kan ta dina kunder till sjunde himlen?

Om du är verksam i en bransch med mycket brus och stor konkurrens, till exempel frisör eller snickare, kan du ibland behöva fundera på hur du ska sticka ut ur mängden. Du kanske skaffar en ny fräck salong eller den senaste motorsågen. Det hjälper troligtvis. Och är troligtvis inte helt gratis.

Att ha nöjda kunder är bra. Att ha mycket nöjda kunder är ännu bättre. Dina mycket nöjda kunder sprider ofta sin glädje vidare till andra och vips har du fått två nya kunder från en gammal. Magi.

Eller enkelt matematik. Det är skillnad på att vara tillfredsställd och att vara mycket nöjd.

Vi minns finliret

Tänk dig att du går till en restaurang och äter pasta. Du förutsätter att pastan är ätbar. Om pastan är ätbar och helt okej är det inte speciellt troligt att du kommer att berätta om din upplevelse till dina vänner. Vad ska du berätta? Att du åt pasta och att den var ätbar?

Om pastan däremot är helt fantastiskt god kan du berätta för dina vänner att där, just på den pastarestaurangen, finns fantastiskt god pasta! Dessutom är det relativt troligt att du faktiskt berättar om din upplevelse, eftersom du är mycket nöjd med pastan och den är något som du minns.

Det är ofta det lilla finliret och det lilla extra som vi minns. Som barn fick vi kanske en klubba på pizzerian eller röd färg i håret hos frisören. Om vi handlar på NK får vi ett kvitto i ett tjockare papper. Hur läckert som helst! Kan du göra samma sak för dina kunder?

För att du ska höras i bruset och ge ditt företag den där extra skjutsen som en kunds rekommendation till sina vänner ger, behöver du utforma det du säljer så att dina kunder är mycket nöjda, inte bara tillfredsställda.

Vad är nästa steg?

När du har din affärsidé på plats är det dags att i nästa steg sätta dig ner och planera din affär lite mer i detalj. Detta gör du med hjälp av en affärsplan. Använd gärna vår gratis mall som hjälper dig på traven.

Slutligen: en affärsidé ska sammanfatta vad du ska sälja, till vem och hur. Den ska vara kort och enkel att förstå och det bör framgå vad som gör att den behövs på marknaden. En affärsidé i sin helhet är sällan unik och det behöver den inte heller vara, men den får gärna formuleras utifrån något som saknas eller kan förbättras på marknaden. Kanske har du hittat just det? 

    Ladda ned vår affärsplan mall

    Gör din affärsplan gratis i vår digitala mall & ladda ner som PDF

    • När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

      Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

    affärsplan mall - skapa gratis

    Dela

    Senaste om Driva småföretag

    Testa vårt bokföringsprogram!
    Har du frågor? Vi ringer dig upp

    Prenumerera på Driva småföretag

    Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget