Julgåva, julkplapp & julbord - så bokför du korrekt

I juletider är det såklart kul att ge sina anställda något extra. Antingen en julgåva eller bjuda på julbord, eller varför inte båda om de varit riktigt snälla? Men att bokföra julklapp, julgåvor och julbord är kanske inte alltid det enklaste. Du kan vara lugn, i denna artikel går vi igenom hur du ska bokföra.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!

Kunskapsportalen  >  Bokföringstips > Bokföra julgåva & julbord

Bokföra julgåva till anställda & styrelsemedlemmar

Om kostnaden för din julklapp till anställda och styrelsemedlemmar understiger 500 kr (inklusive moms) är hela kostnaden avdragsgill. Du kan då bokföra julklappens kostnad på bokföringskonto 7690 Övriga personalkostnader och tar upp den moms som står på kvittot eller fakturan.

Så bokför du julbord för anställda och styrelsemedlemmar

Julbord för anställda och kunder bokförs som representation.

Julgåva till kunder

Julgåvor till kunder kan du få skatteavdrag för upp till 300 kr (exklusive moms). Det krävs att den överräcks i samband med en affärsuppgörelse. Dyrare gåvor riskerar att anses som en muta, så var försiktigt med detta.

Gåvor till ideell verksamhet

Idag är det vanligt att skänka pengar till en ideell verksamhet som julgåva åt sina anställda.

Om du på begäran av din anställda, i stället för julklapp, skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön eftersom gåvan då jämställs med kontanter. Du bokför gåvan på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader och justerar även skatt och sociala avgifter på den anställdes lön.

Om du själv bestämmer att, i stället för julklappar till dina anställda, skänka pengar till en ideell organisation ska den anställde inte beskattas för detta. Du bokför gåvan på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader.

För dig med enskild firma - får jag nån gåva?

Du som driver en enskild firma räknas varken som anställd eller styrelsemedlem och får gott klara dig utan både julklappar och julbord. Du får alltså inte köpa julklappar eller julbord till dig själv. Däremot gäller samma regler som ovan för dina eventuella anställda. 

God jul och Trevlig bokföring!

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!

Få 50% rabatt på första året