Julgåva, julklapp & julbord – så bokför du korrekt

Julen närmar sig med stormsteg och många är vi som ser fram emot julmat och julklappar. Som företagare så kommer just julmat och julklappar inte bara på tal när det gäller familjen utan även för kunder och anställda. 

Bokföra julgåva till anställda & styrelsemedlemmar

Det är klart att du vill köpa julklappar till din personal och anställda, men det finns regler och kostnader som du behöver förhålla dig till. Om kostnaden för din julklapp till anställda och styrelsemedlemmar understiger 500 kr (inklusive moms) är hela kostnaden avdragsgill. Du kan då bokföra julklappens kostnad på bokföringskonto 7690 Övriga personalkostnader och tar upp den moms som står på kvittot eller fakturan. Om julgåvan kostar mer än 500 kr inklusive moms är hela julklappen skattepliktig från och med första kronan (det vill säga hela beloppet).

Dessutom får julklappen inte bestå av:

  • kontanter
  • checkar
  • postväxlar
  • presentkort som kan bytas in mot kontanter

Om du skulle ge dina anställda presentkort som kan utbytas mot kontanter får man inte bokföra det som en avdragsgill kostnad, utan kan istället bli föremål för förmånsbeskattning för den anställda då det anses som en löneutbetalning. Om presentkortet inte kan bytas in mot kontanter är den dock skattefri till ett belopp upp till 500 kronor. Att den är skattefri för företaget innebär att det är en avdragsgill kostnad.

Julgåvor till ideell verksamhet istället för julklapp till anställda

Idag är det vanligt att skänka pengar till en ideell verksamhet som julgåva åt sina anställda. Här finns det två varianter:

  • Om den anställde själv ber om att summan arbetsgivaren tänkt ge som julklapp istället skall gå till välgörenhet skall detta beskattas som om det vore en löneutbetalning. Detta för att gåvan då anses motsvara kontanter, ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön eftersom gåvan då jämställs med kontanter. Du bokför gåvan på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader och justerar även skatt och sociala avgifter på den anställdes lön.
  • Bestämmer arbetsgivaren istället själv att julgåvan till de anställda skall vara en gåva till välgörenhet/en ideell organisation uppkommer ingen skattepliktig gåva för de anställda. Dock får arbetsgivaren inte dra av den kostnaden. Du bokför gåvan på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader.

Julgåva till kunder

Julgåvor till kunder kan du få skatteavdrag för upp till 300 kr (exklusive moms). Det krävs att den överräcks i samband med en affärsuppgörelse. Dyrare gåvor riskerar att anses som en muta, så var försiktigt med detta.

Skulle du skicka en julgåva till en kund är det inte avdragsgillt på samma sätt som det är till en anställd. Däremot kan man dra av mindre reklamgåvor, såsom pennor eller dylikt med företagets logga på. För att det då ska räknas som avdragsgillt behövs de delas ut till ett större antal personer.

Fixa din ekonomi enkelt själv!

Enkelt Bokförings- och faktureringsprogram där rådgivning ingår.
Våra kunder känner sig som proffs!

Så bokför du julbord för anställda och styrelsemedlemmar

Bjuder du dina anställda på julbord gäller samma regler som vid en personalfest. Dock får man endast göra avdrag för personalfest högst två gånger per år, vilket är viktigt att ha i åtanke.

Men vad är det då som gäller vid personalfester/julbord? Julbordet anses vara en skattefri förmån för de anställda, och räknas ofta som en personalfest i företaget. När det handlar om en personalfest du bjuder dina anställda på kan du dra av 60 kr ex moms. Dessa 60 kr anses vara ett “skäligt avdrag” för förfriskningar och annan enklare förtäring.

Upp till 180 kr ex moms för kringkostnader per person är okej och godkänns för ett avdrag. Skulle kostnaden överstiga detta blir den delen skattepliktig för företaget, och blir då en ej avdragsgill kostnad. Läs mer om avdragsgill representation.

Så bokför du julbord för kunder

När du bjuder en kund på julbord räknas inte det som en avdragsgill kostnad för företaget. Däremot kan ett skäligt avdrag medges, som liksom ovan kan uppgå till max 60 kr ex moms per person. Även i detta fall rör det sig om enklare förtäring, förutsatt att det finns ett omedelbart samband med verksamheten, så kallad representation. Om det man bjuder kunden på är mat som ersätter en middag är den kostnaden inte avdragsgill. Däremot kan du vid extern representation dra av 180 kr exklusive moms för kringkostnader per person, om det handlar om att man bjuder dem på till exempel ett julbord.

Kringkostnader kan i båda dessa fall vara till exempel hyra av lokal eller någon form av underhållning.

Vill du se exempel på hur du skall bokföra julgåvan eller julbordet kan vi rekommendera den här artikeln från SpeedLedgers hjälpcenter.

För dig med enskild firma - får jag nån gåva?

Du som driver en enskild firma räknas varken som anställd eller styrelsemedlem och får gott klara dig utan både julklappar och julbord. Du får alltså inte köpa julklappar eller julbord till dig själv. Däremot gäller samma regler som ovan för dina eventuella anställda.

God jul och Trevlig bokföring!

Dela

Senaste om Bokföringstips, Top 10

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget