Välja rätt bokföringsprogram

När du ska välja bokföringsprogram är det viktigt att tänka på vad du har för behov. Har du nyss startat kan det vara svårt att veta företagets behov och vilka funktioner som kan vara bra att ha i din bokföring. Har du drivit ditt företag ett tag och skött din bokföring själv vet du kanske lite mer om vilka funktioner du vill ha och det gör valet enklare.

 

Detta skall du tänka på när du ska välja bokföringsprogram:

  1. Kan man spara bokföringen i 7 år
  2. Finns stöd för SIE-filer – Så att du kan exportera din bokföring
  3. Skapas Momsrapport, Balans- och Resultatrapport per automatik
  4. Ingår det bokföringssupport och/eller rådgivning
  5. Finns det begränsningar i antal användare, verifikationer eller annat

Nedan utvecklar vi ovan punkter.

 

Ladda ned vår populära guide – Sex saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram till ditt företagande

välja bokföringsprogram

 

Viktiga funktioner du behöver

Om du väljer att sköta din bokföring själv i ditt företagande är det en del funktioner du behöver för att du ska kunna möta Skatteverkets krav på hur du ska sköta din bokföring. Här ar vi samlat ihop några tips på hur du ska tänka när du ska välja bokföringsprogram. 

 

Möjligt att kunna spara din bokföring i 7 år

Det viktigt att du kan få ut all information från din bokföring och att du har en enkel funktion för att lagra den. Glöm inte att du själv måste spara ditt underlag, så som kvitton, räkningar och fakturor för din bokföring, i 7 år.

 

Stöd för SIE-filer

En SIE-fil är ett filformat som går att importera i de allra flesta bokföringsprogram och bokslutsprogram och det innebär att du lätt kan få ut din bokföring om du skulle vilja byta program i framtiden. SIE-filimport och export är standard hos de flesta leverantörer. Det är viktigt att ditt program kan uppdateras så att det kan följa Skatteverkets eventuella reglerförändringar och kontosätten. Är din bokföring webbaserad sköter din leverantör om uppdateringarna åt dig och det är i regel inget du skall behöva fundera på. Om du väljer ett gratis bokföringsprogram är det viktigt att du kontrollerar att detta fungerar, eller om du behöver göra uppdateringar på egen hand.

Vi rekommenderar ett webbaserat bokföringsprogram, det vill säga att du bokför online med stöd för SIE-filer. 

 

Vilka rapporter behöver du?

Något annat ska du ska tänka på när du ska välja bokföringsprogram är vilka rapporter behöver du. Det här är beroende på vilken typ av verksamhet du bedriver men de allra flesta företag har behov av att kunna fakturera via sin bokföring, ha tillgång till kundregister, hantera och skapa offerter.

Sen vill man kunna ta ut olika rapporter som momsrapport, balans- och resultatrapport samt huvudbok. En del funktioner behöver du kanske inte den första tiden, men innan du gör ditt val bör du se till så att programmet stödjer många utav dem. I bästa fall skall du automatiskt kunna skapa dessa rapporterna i programmet. Det är tråkigt att börja med ett program för att sedan inse att det längre fram inte klarar av att möta ditt behov.

 

Har programmet bankkoppling?

Att välja ett program som har bankkoppling är att föredra om du sköter allt i din internetbank. Med bankkoppling så kommer alla dina transaktioner med i bokföringen vilket gör att du inte behöver stansa in alla uppgifter två gånger och risken för fel minimeras.

En annan fördel är att din bokföring alltid visar en aktuell bild av hur företagets ekonomiska status ser ut eftersom den är synkad med de senaste bankhändelserna på ditt företagskonto.

I SpeedLedgers bokföringsprogram skapas bokföringen utifrån händelser från din internetbank och bokförs genom förslag från programmet – något som vi kallar autokontering. Hos oss ingår alltid bankkopplingen, till skillnad från andra bokföringsprogram (exempelvis Visma)

 

Hur kommer du igång med ett bokföringsprogram?

När du hittat ett bokföringsprogram som passar dina behov se till att du kan prova programmet gratis innan du bestämmer dig så att du är säker på att det uppfyller de krav din verksamhet ställer på programmet. Du får även en känsla för om det är lätt eller svårt att sätta sig in i programmet och hur användarvänligt det är samt om du enkelt kan få hjälp om du stöter på problem.

Ofta lägger programleverantören ut en youtube-film som kort visar hur programmet fungerar så att du kan få en känsla för programmet innan du testar.

Film om SpeedLedger bokföringsprogram

 

Behöver du bokföringssupport?

Demo online eller instruktioner via hemsida i all ära men ofta vill man som företagare med begränsad erfarenhet av bokföring få personlig hjälp via chatt eller telefon.

Att kunna prata med någon om man väl fastnar eller är osäker på någonting är oerhört värdefullt och tidsbesparande!

De flesta leverantörerna erbjuder endast teknisk support i programmet medan en del även erbjuder bokföringssupport och bokföringsrådgivning.

Undersök innan du ska välja bokföringsprogram att det går att få hjälp med bokföringsfrågor och att det ingår i priset. Annars kan det i värsta fall bli dyrt i slutändan.

 

Många småföretagare som valt SpeedLedger bokföringsprogram uppskattar att bokföringssupporten via telefon och chatt alltid ingår gratis.

 

Prova Speedledger gratis i 14 dagar

 

 

Behöver du stöd för fler användare?

Behöver du koppla på flera användare är det viktigt att den möjligheten finns. Fler användare behövs om du behöver dela din bokföring med någon. Det kan till exempel vara din redovisningskonsult, styrelse, ekonomiavdelning eller delägare. Ska ni vara flera användare är det bra om de kan ha olika behörigheter. En del ska bara kunna läsa av bokföringen medan någon kanske ska kunna göra något aktivt.

 

Är det enkelt att byta bokföringsprogram?

Du kan byta när det passar dig och ditt företagande bäst, mitt i ett räkenskapsår eller vid nytt räkenskapsår, du väljer själv! Det finns inga juridiska hinder för att byta program. Om ditt bokföringsprogram stödjer SIE-filer exporterar du ut en fil som du sedan kan använda och importera i din nya bokförng.

Om du byter till SpeedLedger bokföringsprogram hjälper vi dig självklart med detta.

 

Lycka till i ditt val av bokföringsprogram!