Välja rätt bokföringsprogram

När du väljer bokföringsprogram är det viktigt att tänka på vad du har för behov. Har du nyss startat kan det vara svårt att veta företagets behov och vilka funktioner som kan vara bra att ha i din bokföring. Har du drivit ditt företag ett tag och sköt din bokföring själv vet du kanske lite mer om vilka funktioner du vill ha och det gör valet enklare.

 

Vilka funktioner behöver du?

Om du väljer att sköta din bokföring själv i ditt företagande är det en del funktioner är bra att ha för att du ska kunna möta Skatteverkets krav på hur du ska sköta din bokföring och för att det ska bli enkelt för dig. Du måste bland annat kunna spara din bokföring i 7 år. Då är det viktigt att du kan få ut all information från din bokföring och att du har en enkel funktion för att lagra den. Glöm inte att du själv måste spara ditt underlag, så som kvitton, räkningar och fakturor för din bokföring, i 7 år.

Är ditt bokföringsprogram webbaserat, det vill säga att du bokför online, är det smidigt om det stödjer SIE-filer. Egentligen är det alltid smidigt med stöd för SIE-filer, oavsett om du bokför online eller har ett bokföringsprogram som är installerat direkt på din dator.

En SIE-fil är ett filformat som går att importera i de allra flesta bokföringsprogram och bokslutsprogram och det innebär att du lätt kan få ut din bokföring om du skulle vilja byta program i framtiden. SIE-filsimport och export är standard hos de flesta leverantörer. Det är viktigt att ditt program kan uppdateras så att det kan följa Skatteverkets eventuella reglerförändringar och kontosätten. Är din bokföring webbaserad sköter din leverantör om uppdateringarna åt dig och det är i regel inget du skall behöva fundera på. Om du väljer ett gratis bokföringsprogram är det viktigt att du kontrollerar att detta fungerar, eller om du behöver göra uppdateringar på egen hand. 

 

Ladda ner guiden – Sex saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram till ditt företagande

välja bokföringsprogram

 

Vad våra kunder tycker om SpeedLedger bokföringsprogram

 

 

Testa SpeedLedger bokföringsprogram gratis i 14 dagar

 

Vilka rapporter behöver du?

Det är ju som sagt inte helt enkelt att veta vad du behöver för funktioner i ditt bokföringsprogram. Speciellt inte om du aldrig bokfört innan eller om företagande i sig är nytt för dig. Det är lätt att bara tänka på de allra ytliga funktionerna, såsom att kunna bokföra in- och utbetalningar. Men efterhand kommer du kanske att inse att du vill kunna fakturera via din bokföring, ha tillgång till kundregister, hantera och skapa offerter och så vidare.

Vill du kunna ta ut olika rapporter såsom momsrapport, balans- och resultatrapport och huvudbok ska detta också vara lätt att bara kunna få ut. En del funktioner behöver du kanske inte den första tiden, men innan du gör ditt val bör du se till så att programmet stödjer många utav dem. Det är tråkigt att börja med ett program för att sedan inse att det inte klarar av att möta ditt behov.

 

Tillval

Beroende på vilken typ av verksamhet du driver, kan du behöva ställa lite olika krav på ditt bokföringsprogram. Det finns en uppsjö av tillval och funktioner som olika leverantörer kan erbjuda dig, det viktiga är att hålla fokus på sin verksamhet och vad din verksamhet behöver. Om du bokför online är det ofta enklare att uppdatera eventuella tillval, till skillnad från ett lokalt installerat program. 

Val av bokföringsprogram

Se till att du har testat (se till att få testa det gratis). De flesta bokföringsprogrammen har en gratis testperiod där du kan testa programmet kostnadsfritt och se om det uppfyller de krav din verksamhet ställer på programmet. Du får även en känsla för om det är lätt eller svårt att sätta sig in i och hur användarvänligt programmet är.

De flesta leverantörer erbjuder någon sorts visning eller demonstration av sina produkter. Om du är osäker på vad du ska välja kan det vara en bra idé att ta några olika och höra vad de har att erbjuda just dig och din verksamhet. Du bör även se över vilken support som leverantören erbjuder dig. Oavsett om du är van vid att bokföra eller om bokföring är något helt nytt för dig, är en bra och lättillgänglig support aldrig att underskatta.

De flesta leverantörerna erbjuder endast teknisk support i programmet medan en del även erbjuder bokföringssupport och bokföringsrådgivning. Hos Speedledger ingår alltid bokföringssupport. Vill du testa vår bokföringssupport trots att du inte är kund kan du göra det gratis via vår kampanj: support-by-speedledger

 

Flera användare

Vill du kunna ha flera användare behöver du även kolla att den möjligheten finns och cad kostnaden är för att kunna göra en bra jämförelse. Fler användare behövs om du behöver, eller vill, dela din bokföring med någon. Det kan till exempelvis vara din redovisningskonsult, styrelse, ekonomiavdelning eller delägare. Ska ni vara flera användare är det bra om de kan ha olika behörigheter. En del ska bara kunna läsa av bokföringen medan någon kanske ska kunna göra något aktivt.

 

När kan du byta bokföringsprogram?

Du kan byta när det passar dig och ditt företagande bäst, mitt i ett räkenskapsår eller vid nytt räkenskapsår, du väljer själv. Det finns inga juridiska hinder för att byta program. Om ditt bokföringsprogram stödjer SIE-filer exporterar du ut en fil som du sedan kan använda och importera i din nya bokförng.

Om du byter till SpeedLedger bokföringsprogram hjälper vi dig självklart med detta. 

 

6 saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram

  1. Kommer mitt bokföringsprogram att klara mina behov idag och imorgon?
  2. Vill jag kunna komma åt min bokföring var som helst? Vill jag köra bokföring online eller nedladdat på min dator?
  3. Görs det back-up av min bokföring?
  4. Ingår både program- och bokföringssupport?
  5. Finns det tillval som förenklar min bokföring?
  6. Kan jag testa bokföringsprogrammet gratis innan jag köper det?
[gravityform id="133" title="false" description="false" ajax="true"]