Skillnaden mellan faktureringsmetoden och kontantmetoden

Det finns två olika sätt att bokföra i Sverige: Faktureringsmetod och kontantmetod. Dessa kallas bokföringsmetoder.

Vilken bokföringsmetod du ska använda bestäms av vilken bolagsform, storlek och verksamhet du har. Du kan inte blanda mellan metoderna, utan måste hålla dig till den bokföringsmetod som står angiven på ditt registreringsbevis från Skatteverket.

 

Men vad har det med fakturor och kontanter att göra?

Ingenting alls faktiskt. Det är bara namn på två olika sätt att hantera sin bokföring. Du kan hantera fakturor och kontanter med båda metoderna.

 

Hur vet du vilken bokföringsmetod du ska använda?

Kontantmetoden får endast mindre företag använda, men det enklaste sättet att ta reda på vilken bokföringsmetod du har är att titta på ditt registreringsbevis från Skatteverket. Där står det.

Som förening har du inte alltid ett registreringsbevis från Skatteverket. Då går du istället efter styrelsens beslut och hur bokföringen har skötts innan.

 

Låt ditt bokföringsprogram tänka åt dig

I Speedledger bokföringsprogram skapas din bokföring från banken, du får färdiga förslag att godkänna, klart!

Prova gratis i 14 dagar

Faktureringsmetoden

Faktureringsmetoden är det traditionella sättet att bokföra.

 

faktureringsmetod kostnad

När du får en faktura som du ska betala bokför du att du har fått den och därmed har en skuld till en leverantör. Skulden kallas för leverantörsskuld. Det kallas skuld eftersom du ska betala men ännu inte har gjort det. När du sedan betalar fakturan, vilken ju kan ske långt senare, bokför du att din skuld försvinner och är utbetald.

 

faktureringsmetod intakt
Det motsatta sker när du skickar en faktura som en av dina kunder ska betala. När du ställer ut en faktura till en kund bokför du att du förväntar dig att du ska få betalt, du har alltså en fordran. Den här fordringen kallas för kundfordring. När kunden sedan betalar bokför du att du blir av med fordran och har fått betalt.

I din bokföring kan du alltså både se obetalda fakturor som du ska betala, fakturor som du har betalat, obetalda kundfakturor som dina kunder ska betala in till dig och inbetalningar som du har fått från dina kunder.

Du måste använda faktureringsmetoden om…

…du har en nettoomsättning över 3 miljoner kronor.

Annat namn för faktureringsmetoden: Fakturametod.

 

 

Vad skall du tänka på när du formulerar din affärsidé? 

Ladda ner vår guide och testa den för dig själv!

 

Kontantmetoden

Kontantmetoden förkortar processen något. Du bokför bara när du faktiskt betalar ut pengar eller när du får in pengarna. Du hoppar helt enkelt över stegen att bokföra att du har en faktura som ska betalas eller att du har ställt ut en faktura som du förväntar dig att du ska få betalt för. Det syns aldrig i din bokföring. Det enda som syns är att du har betalat ut pengar eller har fått betalt.  

 

kontantmetod kostnad

När du får en faktura som du ska betala bokför händer inget alls i din bokföring förrän du faktiskt gör utbetalningen. Då bokför du att du har betalat och först då syns det i din bokföring att någonting har hänt. 

 

kontantmetod intakt

Det motsatta sker när du skickar en faktura som en av dina kunder ska betala. Först när du faktiskt får betalt av din kund bokför du att du har fått in pengar. Först då syns det i din bokföring att du har skickat en faktura. 

 

Du får bokföra med kontantmetoden om…

….du har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor.

Annat namn för kontantmetoden: Bokslutsmetod.

 

Ladda ned vår populära momsguide!