Bokföra dagskassa - med exempel

Har du en verksamhet där du har en kassa? I så fall behöver du bokföra din dagskassa. Läs mer om hur du gör och se exempel här.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!

Kunskapsportalen  >  Bokföringstips > Bokföra dagskassa

Vad är en dagskassa?

En dagskassa är en benämning för de affärstransaktion som hanteras i ett kassaregister (kassamaskin). Ur din kassamaskin får du sedan vid dagens slut en sammanställning av din försäljning, ofta kallad dagsrapport eller Z-rapport. Det kan handla om både kontanta köp eller kortbetalningar. Att ha en dagskassa är vanligt i butiker, hos frisörer, eller andra ställen där du handlar “över disk”, det vill säga köper varan eller tjänsten direkt och inte kommer få en faktura på det du köpt.  

Varför måste jag bokföra min dagskassa?

Varje vara eller tjänst du säljer skall du stämpla in i din dagskassa, oavsett om det är kontant försäljning eller om det är försäljning via kort. Det behöver du göra eftersom varje såld vara/tjänst är en affärstransaktion som behöver registreras och din kund skall kunna få ett kvitto. Och i bokföringens värld skall också alla affärstransaktioner bokföras. Det skall dessutom göras senast arbetsdagen efter att försäljningen ägt rum enligt bokföringslagen. Detta för att undvika fusk med skatt och svart försäljning. 

Hur bokför jag dagskassa?

Du behöver inte bokföra varje enskild transaktion i din dagskassa utan det räcker att du bokför din samlade försäljning som du får ut på din dagsrapport (z-rapport) ur dagskassan när du stänger kassan för dagen. På dagsrapporten/z-rapporten samlas din totala försäljning, pengar du fått in i kassan både kontant och via kort, och vanligtvis även uttag ur kassan om du har tagit ut pengar ur den. Allt det skall bokföras i en samlad verifikation som skall stämplas med dagens datum. 

Det kan exempelvis se ut så här: 

bokföra dagskassa

Här har vi fått in 15 000 kr i kassan för dagens försäljning, fördelat på 5 000 kr i kontanter och 10 000 kr via kort. 7500 med 25% moms, och 7500 med 12% moms. Vi har också tagit ut 200 kr för inköp till butiken.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!