Gratis bokföringsprogram -
hur står det sig mot betalprogram?

Du som vill bokföra själv har många olika program att välja mellan. Det finns gratis bokföringsprogram, program som du betalar en engångsavgift för och program som du betalar en månads-, kvartals- eller årskostnad för.

Innehållsförteckning

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 60 dagar gratis!

Kunskapsportalen  >  Bokföringstips > Gratis bokföringsprogram – hur står det sig mot betalprogram?

Vad ska du tänka på när du väljer bokföringsprogram?

När du skall börja bokföra är det viktigt att du hittar ett enkelt bokföringsprogram, som har de funktioner och produktdelar som passar just din verksamhet och din bokföringsvana. Faktorer som kan spela in kan exempelvis vara möjligheten att skapa fakturor, funktioner som underlättar debet och kredit, eller möjlighet att bokföra dagskassor på ett enkelt sätt. Det kan även skilja sig gällande support och rådgivning. Exempelvis ingår både rådgivning och support SpeedLedger bokföringsprogram utan någon extra kostnad. För SPCS bokföringsprogram har man endast teknisk support inkluderad. I gratisprogram kan support i alla former vara någonting du behöver betala extra för.

Nedan ser du exempel på olika delar som är bra att tänka på när du väljer bokföringsprogram och som gör det enklare att sköta bokföringen.

 • Webbaserat eller ej?
 • Produktdelar – vad kan du göra i programmet?
 • SIE-import – kan du importera gammal bokföring och exportera filer till konsulter?
 • Support – är det bara programsupport eller får du även bokföringssupport?
 • Pris – vad får du och för hur mycket?
 • Fördelar med ett webbaserat bokföringsprogram är att du slipper betala startavgift. Istället fungerar programmet som en abonnemangstjänst och du betalar månadsvis för programmet. Du behöver heller inte köpa eventuella uppdateringar.

Ladda ner vår populära guide

Sex saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram till ditt företagande

Hur fungerar webbaserade bokföringsprogram

De flesta webbaserade (eller molnbaserade) program fungerar som abonnemangstjänster. Av dessa finns även gratisversioner. Ofta är gratisprogrammen något mindre sofistikerade, har mindre antal funktioner och inte alltid samma möjlighet till backup och support. Har du dock en liten firma, goda kunskaper inom bokföring och datorvana brukar det fungera bra ändå.

Med ett webbaserat bokföringsprogram kommer du enkelt åt din bokföring med vilken dator som helst som har internetuppkoppling. De uppdateringar som görs i programmet sker löpande av leverantören och du behöver själv inte göra några uppdateringar i programmet. All information i din bokföring sparas och lagras på säker plats, vilket innebär att ifall din dator går sönder eller eventuellt blir stulen, kan du enkelt komma åt din bokföring igen.

Hur gott är egentligen gratis bokföring?

Om du väljer ett gratis bokföringsprogram är det bra att kontrollera följande:

 • Vad har programmet för begränsningar?
 • Kan du få support från leverantören?
 • Får du någon hjälp med bokföringsfrågor om du skulle fastna?
 • Kostar det att uppdatera programmet?
 • Finns risk att programmet inte kommer finnas kvar?
 • Kan du ta bort reklam från leverantören?
 • Kan du importer och exportera SIE-filer?
 • Kan du få ut alla rapporter du behöver?
 • Kan du ha hur många händelser/verifikationer som helst eller är det begränsat?
 • Vad finns det för andra begränsningar?

Vad tjänar leverantören till gratis bokföringsprogram pengar på?

Om du exempelvis vill kunna skicka fakturor, kan du göra det i gratisversionen?

Ofta ingår det i affärsidén med att programmet erbjuds just gratis. Leverantören vill kunna tjäna pengar på extratjänster eller räknar med att tillräckligt många skall uppgradera till pro-versionen för att nyttja alla programfunktioner. Jämför gärna gratisversionen mot den version som kostar pengar för att hitta skillnaderna.

Börja gärna med ett gratisprogram för att känna av vilka behov du har men se till att du när som helst kan exportera dina SIE-filer om du så önskar, så att du inte fastnar i ett program som inte klarar alla dina behov.

Är bokföringsprogrammet en beta- eller en testversion?

Om ditt gratis bokföringsprogram är en betaversion, det vill säga en testversion, finns alltid risk att programmet tas bort efter ett tag. Det kan bli dyrt och tidskrävande att återskapa din bokföring om du inte hunnit spara undan den.

Vilken support önskar du?

Bokföringssupport är något som ofta inte ingår i gratisversioner av olika bokföringsprogram. I många fall behöver du köpa till bokföringssupporten. Är du helt grön när det gäller bokföring är det skönt att kunna ringa eller chatta med någon som kan bokföring utan att det tickar pengar. Tips är att kolla upp vad bokföringssupporten kostar och jämföra med fullvärdiga betalprogram där ofta bokföringssupporten ingår.

Testa vårt program gratis!

Olika verksamheter - olika programdelar

Verksamheter är olika och därmed behövs olika produktdelar och funktioner. Vad finns det för olika delar i bokföringsprogrammet som kan göra just din bokföring enklare? Vad är ett måste? Hur fungerar programmet om du använder kontantmetoden eller faktureringsmetoden? Om du aldrig har bokfört tidigare, eller känner dig osäker på debet och kredit, är det bra att välja ett program som kan hantera detta och som är skapat för att hjälpa dig att göra din bokföring roligare och enklare.

Backup samt import- och export av SIE-filer

Om du redan har bokföring som du vill importera i ditt bokföringsprogram behöver programmet du väljer kunna ta emot så kallade SIE-filer. Samma sak gäller om du vill kunna exportera din bokföring, antingen som en egen extra backup eller för att skicka till din konsult när det till exempel är dags för bokslut. Kontrollera att det går att göra även i gratisversionen.

Uppdateringar

Webbaserade bokföringsprogram har en stor fördel vad gäller uppdateringar. Eftersom programmet är webbaserad sköts uppdateringar i de allra flesta fall centralt av programleverantören och du som användare behöver inte aktivt hålla koll på när du behöver uppdatera.

Säker lagring av din bokföring

Din bokföring är viktig information. Ingen annan skall komma åt din bokföring utan din tillåtelse. Kontrollera att du har möjlighet att ta ut all information när du vill.

Därför är ett program som kostar ofta bättre

Den största anledningen till att betala för sitt bokföringsprogram som kostar några hundralappar per månad är att du har större möjlighet att ställa krav på din leverantör.

Det gör att du kan känna dig säkrare på att din bokföring lagras korrekt och inte sprids till utomstående. Eftersom bokföring är känslig data vill du inte att någon annan ska kunna se din bokföring, eller använda den i annat syfte.

Läs mer om SpeedLedger bokföringsprogram

Fakturering

Om du skickar fakturor, välj ett program som kopplar ihop din bokföring och fakturering och har en fakturamall, som innefattar de delar som ska framgå på en faktura enligt Skatteverkets regler. Vilka krav har du på dina fakturor? Om du vill ha möjlighet att importera logotyp, skapa fakturor med ROT- eller RUTavdrag eller fakturera till utlandet – kontrollera att det går. Se även till att de rapporter som finns i programmet hjälper dig att hålla koll på dina fakturor och vilka kunder som har betalat. Det gör det enklare att följa fakturans gång och ger dig en klar överblick över din fakturering.

Reklam och märkta kundfakturor
Vissa gratisprogram har sitt namn med på utskrifter eller rapporter som du skapar. Om det är viktigt att du inte får med detta, kan det vara en idé att istället kika på ett program som du betalar för.

Vad behöver just du för att komma igång och sköta din bokföring löpande på ett enkelt sätt? Har du tidigare bokföring i annat bokföringsprogram, är det bra att kunna ta med den informationen in i det nya bokföringsprogrammet. Med en SIE-fil kan du enkelt flytta din bokföring från ett bokföringsprogram till ett annat. Om du tidigare bokfört i exempelvis ett Excel-ark eller med papper och penna, kontrollera att det finns möjlighet att lägga in de ingående balanserna manuellt.

Erbjuds det någon hjälp för att komma igång med programmet. Vilken support kan du få löpande när du bokför? Även ifall du känner att du kan bokföring väl, är det alltid bra ifall det finns någon att fråga vid behov.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!

Få 50% rabatt på första året