Gratis bokföringsprogram -
hur står det sig mot betalprogram?

Du som vill bokföra själv har många olika program att välja mellan. Det finns gratis bokföringsprogram, program som du betalar en engångsavgift för och program som du betalar en månads-, kvartals- eller årskostnad för.

Innehållsförteckning

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 60 dagar gratis!

Kunskapsportalen  >  Bokföringstips > Gratis bokföringsprogram – hur står det sig mot betalprogram?

Vad ska du tänka på när du väljer bokföringsprogram?

När du skall börja bokföra är det viktigt att du hittar ett enkelt bokföringsprogram, som har de funktioner och produktdelar som passar just din verksamhet och din bokföringsvana. Faktorer som kan spela in kan exempelvis vara möjligheten att skapa fakturor, funktioner som underlättar debet och kredit, eller möjlighet att bokföra dagskassor på ett enkelt sätt. Det kan även skilja sig gällande support och rådgivning. Exempelvis ingår både rådgivning och support SpeedLedger bokföringsprogram utan någon extra kostnad. För SPCS bokföringsprogram har man endast teknisk support inkluderad. I gratisprogram kan support i alla former vara någonting du behöver betala extra för.

Nedan ser du exempel på olika delar som är bra att tänka på när du väljer bokföringsprogram och som gör det enklare att sköta bokföringen.

 • Webbaserat eller ej?
 • Produktdelar – vad kan du göra i programmet?
 • SIE-import – kan du importera gammal bokföring och exportera filer till konsulter?
 • Support – är det bara programsupport eller får du även bokföringssupport?
 • Pris – vad får du och för hur mycket?
 • Fördelar med ett webbaserat bokföringsprogram är att du slipper betala startavgift. Istället fungerar programmet som en abonnemangstjänst och du betalar månadsvis för programmet. Du behöver heller inte köpa eventuella uppdateringar.

Ladda ner vår populära guide

Sex saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram till ditt företagande

 • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

  Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Hur fungerar webbaserade bokföringsprogram

De flesta webbaserade (eller molnbaserade) program fungerar som abonnemangstjänster. Av dessa finns även gratisversioner. Ofta är gratisprogrammen något mindre sofistikerade, har mindre antal funktioner och inte alltid samma möjlighet till backup och support. Har du dock en liten firma, goda kunskaper inom bokföring och datorvana brukar det fungera bra ändå.

Med ett webbaserat bokföringsprogram kommer du enkelt åt din bokföring med vilken dator som helst som har internetuppkoppling. De uppdateringar som görs i programmet sker löpande av leverantören och du behöver själv inte göra några uppdateringar i programmet. All information i din bokföring sparas och lagras på säker plats, vilket innebär att ifall din dator går sönder eller eventuellt blir stulen, kan du enkelt komma åt din bokföring igen.

Hur gott är egentligen gratis bokföring?

Om du väljer ett gratis bokföringsprogram är det bra att kontrollera följande:

 • Vad har programmet för begränsningar?
 • Kan du få support från leverantören?
 • Får du någon hjälp med bokföringsfrågor om du skulle fastna?
 • Kostar det att uppdatera programmet?
 • Finns risk att programmet inte kommer finnas kvar?
 • Kan du ta bort reklam från leverantören?
 • Kan du importer och exportera SIE-filer?
 • Kan du få ut alla rapporter du behöver?
 • Kan du ha hur många händelser/verifikationer som helst eller är det begränsat?
 • Vad finns det för andra begränsningar?

Vad tjänar leverantören till gratis bokföringsprogram pengar på?

Om du exempelvis vill kunna skicka fakturor, kan du göra det i gratisversionen?

Ofta ingår det i affärsidén med att programmet erbjuds just gratis. Leverantören vill kunna tjäna pengar på extratjänster eller räknar med att tillräckligt många skall uppgradera till pro-versionen för att nyttja alla programfunktioner. Jämför gärna gratisversionen mot den version som kostar pengar för att hitta skillnaderna.

Börja gärna med ett gratisprogram för att känna av vilka behov du har men se till att du när som helst kan exportera dina SIE-filer om du så önskar, så att du inte fastnar i ett program som inte klarar alla dina behov.