Förbrukningsinventarie vs. förbrukningsmaterial

Vårt fantastiskt trevliga och kunniga supportteam här på SpeedLedger får relativt ofta frågan: “Vad är skillnaden mellan förbrukningsinventarie och förbrukningsmaterial?” En ganska enkel fråga när du vet svaret, men inte alltid helt självklar. Supportteamet vill gärna dela med sig av sina kunskaper och därför ska vi i kommande stycken räta ut frågetecknet.

förbrukningsinventarie och förbrukningsmaterial

Definitionen av förbrukningsinventarier och förbrukningsmaterial

Med förbrukningsinventarie och förbrukningsmaterial menar vi såklart kostnadskontona 5410 Förbrukningsinventarie och 5460 Förbrukningsmaterial. Detta är kostnadskonton som du använder i din bokföring för att visa att du förbrukat resurser, det vill säga du har köpt något och dragit på dig en kostnad.

 

Förbrukningsinventarier är inventarier med kort livslängd, det vill säga kortare än 3 år men i allmänhet längre än 1 år. Har inventarien dessutom ett obetydligt värde räknas de som förbrukningsinventarier. Med obetydligt värde menas att de kostar mindre än ett halvt prisbasbelopp. Prisbasbeloppet för 2019 uppgår till 46 500 kr. Exempel på förbrukningsinventarier är tangentbord, bokhylla och dammsugare.

Förbrukningsmaterial är material som har en livslängd kortare än 1 år och som du förbrukar relativt snabbt, till exempel glödlampor, toalettpapper och papperspåsar. Dessa saker har också ett obetydligt värde och kan även vara visst material som används i själv tillverkningen, men inte tillhör själva varan, exempelvis lim, knappnålar och hink.

 

Vår support hjälper dig med skillnaden

Till Speedledger bokföringsprogram ingår kostnadsfri rådgivning som hjälper dig med skillnaden mellan förbrukningsinventarier och Förbrukningsmaterial

.

Prova gratis i 14 dagar

 

 

Summering

Förbrukningsinventarie

  • livslängd 1-3 år
  • kostar mindre än 23 250 kr exklusive moms
  • till exempel bokhylla eller dammsugare

Förbrukningsmaterial

  • livslängd 0-1 år
  • kostar mindre än 23 250 kr exklusive moms
  • till exempel glödlampa eller toalettpapper

 

Tips

Anmäl dig till gratis webbkurs i bokföring

Webbkursen – Bokföring i praktiken, är ett kostnadsfritt webinarium om de vanligaste bokföringsfrågorna för dig som är småföretagare.

Välkommen att boka en plats och läsa mer om kursen.

Läs mer

 

 

Hämta vår ekonomiska ordlista med begrepp och förklaringar för dig som jobbar med bokföring och ekonomi.

Fyll i din e-postadress så skickar vi ordlistan till dig.