Skapa bokföringsunderlag med vår kalkylator

Bokföra försäljning inventarie

När du säljer en inventarie behöver detta även bokföras. Hur du skall bokföra en försäljning av en inventarie beror på vilket värdet din inventarie har men också på hur mycket avskrivningar som är gjorda. Med vår kalkylator får du fram ett bokföringsförslag som du kan använda i din bokföring.
--

Hur skall du använda kalkylatorn?

Inköpspris – Vad kostade din inventarie när du köpte den? Ange detta exkl. moms.

Försäljningspris – Vad sålde du din inventarie för? Ange detta i inkl. moms

Momssats – Vilken momssats såldes varan med?

Ackumulerade avskrivningar – Hur mycket har du skrivit av och bokfört tidigare?

Inköp bokfört på – Vilket bokföringskonto har du bokfört ditt inköp på?

Avskrivningar bokförda på – Vilket bokföringskonto har du bokfört dina avskrivningar på?

Beräkna – Klart, här har du ett bokföringsförslag för din sålda inventarie
Support & rådgivning ingår alltid i tjänsten utan kostnad
Automatisk bokföring via banken

Försäljning av inventarie

Ibland händer det att du vill sälja av en inventarie som du tidigare köpt. Det kan vara för att du behöver uppgradera till en bättre variant, att den är för stor för din verksamhet eller att du vill ha en modernare version. Då behöver du också bokföra försäljningen av inventarien. 

Vad du behöver veta när du sålt din inventarie

Att bokföra försäljningen av inventarien är kanske inte så enkelt som du skulle kunna tro. För att bokföra försäljning av inventarie finns det några saker du behöver veta om: 
  • Inventariens bokförda värde
  • Inventariens ackumulerade avskrivningar (den totala mängden avskrivningar som gjorts på inventarien)
  • Inventariens restvärde

Har du sålt inventarien med vinst eller förlust?

Det första steget är att räkna om du sålt inventarien med vinst eller förlust. För att ta reda på det behöver du veta inventariens försäljningspris och restvärde. Restvärdet är inköpspriset minus ackumulerade avskrivningar. Vinsten/förlusten på försäljningen är sedan försäljningspriset minus restvärdet. Är den summan negativ har du sålt inventarien med förlust, medan om den är positiv har du sålt inventare med vinst. 

Ta reda på ackumulerade avskrivningar

För att sedan kunna bokföra försäljningen behöver du ta reda på hur mycket av inventarien som skrivits av. För att göra det behöver du gå in i din huvudbok och titta under kontot som du använt för avskrivningar för den specifika inventarien. Vanligtvis används konto 1229 ackumulerade avskrivningar för detta, men tänk på att det kan vara fler inventarier som skrivs av mot det kontot. Därför kan det vara bra att räkna ihop beloppen som inventarien skrivits av med.

Bokföra försäljning inventarie

Nu kommer det mest knixiga biten – att bokföra själva försäljningen. Tur då att du har hittat till den här sidan! Genom vår kalkylator för försäljning av inventarie kan du enkelt få ett bokföringsförslag! Använd dig av siffrorna du tagit fram och vips! Så ger dig kalkylatorn ett förslag.