Kundreskontra SpeedLedger

Kundreskontra – vad är en kundreskontra och hur används den?

Vad är kundreskontra?

En kundreskontra är ett dokument eller sammanställning över vilka fakturor du har skickat ut till kund men du inte fått betalt för ännu. I en kundreskontra kan du oftast se:

  • Leverans/fakturaadress
  • Kontaktperson hos kunden
  • Den fordran du har på kunden (vad den skall betala till dig)
  • Utgående moms som kunden skall betala

Kundreskontran visar alltså vilka fakturor du ännu inte fått betalt för. När fakturan väl är betald brukar den tas bort ur kundreskontran. Kundreskontra kan också benämnas kundreskontralista. En annan reskontra du kan ha är leverantörsreskontra.

Varför behövs en kundreskontra?

En kundreskontra är bra att ha framförallt i bokslutsarbete, men även löpande under året. Genom att hålla din reskontra uppdaterad kan du också se vilka som är sena med att betala och hur mycket pengar du kommer få in under en viss period.

Hur fungerar en kundreskontra?

När du bokför löpande och skickar ut fakturor kommer du automatiskt bygga upp en kundreskontra. Om du bokför genom faktureringsmetoden skall nämligen en fordran bokföras upp, som visar att du kommer få betalt för fakturan av kunden du ställer ut den till. Det är i det läget din kundfaktura kommer in i din kundreskontra. När du sedan får fullt betalt för fakturan (det kan ju hända att fakturor delbetalas) är den fordran du haft mot kunden för den specifika fakturan är betald skall den sedan tas bort ur reskontran.

Har du kontantmetoden kommer du antagligen inte automatiskt bygga upp din kundreskontra på samma sätt. Eftersom bokföringen av en faktura sker direkt mot ett intäktskonto när du får betalt sker inte samma naturliga uppbyggnad av en kundreskontra i bokföringen. Det kan därför vara bra att notera vilka kundfakturor som inte betalts manuellt och på så sätt hålla kolla på din kundreskontra. Dock är det viktigt att bokföra upp dina kundfakturor på samma sätt som vid faktureringsmetoden vid årsskiftet, för att se till att intäkten hamnar på rätt sida året.

Vad betyder reskontra?

En reskontra är ett ord i sig självt och har egentligen ingen synonym. Innebörden av reskontra är dock att hålla en förteckning över öppna fakturor som ännu inte betalats av dig till leverantör eller av din kund till dig.

Fakturera online

SpeedLedgers faktureringsprogram har du allt du behöver för den moderna företagaren. Färdiga fakturamallar så du snabbt kan vara igång och självklart kostnadsfri rådgivning om du har några funderingar.

Dela

Senaste om Driva småföretag

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget