Gratis bokföringsprogram – Sex saker att tänka på när du väljer

Du som vill bokföra själv har många olika program att välja mellan. Det finns gratis bokföringsprogram, program som du betalar en engångsavgift för och program som du betalar en månads-, kvartals- eller årskostnad för.

 

Ladda ned vår populära guide – Sex saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram till ditt företagande

välja bokföringsprogram

 

Hur fungerar webbaserade bokföringsprogram

De flesta webbaserade (eller molnbaserade) program fungerar som abonnemangstjänster. Av dessa finns även gratisversioner. Ofta är gratisprogrammen något mindre sofistikerade, har mindre antal funktioner och inte alltid samma möjlighet till backup och support. Har du dock en liten firma, goda kunskaper inom bokföring och datorvana brukar det fungera bra ändå.

 

Hur gott är egentligen gratis?

Om du väljer ett gratis bokföringsprogram är det bra att kontrollera följande:

  • Vad har programmet för begränsningar?
  • Kan du få support från leverantören?
  • Får du någon hjälp med bokföringsfrågor om du skulle fastna?
  • Kostar det att uppdatera programmet?
  • Finns risk att programmet inte kommer finnas kvar?
  • Kan du ta bort reklam från leverantören?
  • Kan du importer och exportera SIE-filer?
  • Kan du få ut alla rapporter du behöver?
  • Kan du ha hur många händelser/verifikationer som helst eller är det begränsat?
  • Vad finns det för andra begränsningar?

 

Vad tjänar leverantören till gratis bokföringsprogram pengar på?

Om du exempelvis vill kunna skicka fakturor, kan du göra det i gratisversionen?

Ofta ingår det i affärsidén med att programmet erbjuds just gratis. Leverantören vill kunna tjäna pengar på extratjänster eller räknar med att tillräckligt många skall uppgradera till pro-versionen för att nyttja alla programfunktioner. Jämför gärna gratisversionen mot den version som kostar pengar för att hitta skillnaderna.

Börja gärna med ett gratisprogram för att känna av vilka behov du har men se till att du när som helst kan exportera dina SIE-filer om du så önskar, så att du inte fastnar i ett program som inte klarar alla dina behov.

 

Är bokföringsprogrammet en beta- eller en testversion?

Om ditt gratis bokföringsprogram är en betaversion, det vill säga en testversion, finns alltid risk att programmet tas bort efter ett tag. Det kan bli dyrt och tidskrävande att återskapa din bokföring om du inte hunnit spara undan den.

Vilken support önskar du?

Bokföringssupport är något som ofta inte ingår i gratisversioner av olika bokföringsprogram. I många fall behöver du köpa till bokföringssupporten. Är du helt grön när det gäller bokföring är det skönt att kunna ringa eller chatta med någon som kan bokföring utan att det tickar pengar. Tips är att kolla upp vad bokföringssupporten kostar och jämföra med fullvärdiga betalprogram där ofta bokföringssupporten ingår.

Uppdateringar

Webbaserade bokföringsprogram har en stor fördel vad gäller uppdateringar. Eftersom programmet är webbaserad sköts uppdateringar i de allra flesta fall centralt av programleverantören och du som användare behöver inte aktivt hålla koll på när du behöver uppdatera.

Reklam och märkta kundfakturor

Vissa gratisprogram har sitt namn med på utskrifter eller rapporter som du skapar. Om det är viktigt att du inte får med detta, kan det vara en idé att istället kika på ett program som du betalar för.

Backup samt import- och export av SIE-filer

Om du redan har bokföring som du vill importera i ditt bokföringsprogram behöver programmet du väljer kunna ta emot så kallade SIE-filer. Samma sak gäller om du vill kunna exportera din bokföring, antingen som en egen extra backup eller för att skicka till din konsult när det till exempel är dags för bokslut. Kontrollera att det går att göra även i gratisversionen.

Säker lagring av din bokföring

Din bokföring är viktig information. Ingen annan skall komma åt din bokföring utan din tillåtelse. Kontrollera att du har möjlighet att ta ut all information när du vill.

Därför är ett program som kostar ofta bättre

Den största anledningen till att betala för sitt bokföringsprogram som kostar några hundralappar per månad är att du har större möjlighet att ställa krav på din leverantör.

Det gör att du kan känna dig säkrare på att din bokföring lagras korrekt och inte sprids till utomstående. Eftersom bokföring är känslig data vill du inte att någon annan ska kunna se din bokföring, eller använda den i annat syfte.

Läs mer om SpeedLedger bokföringsprogram

 
 

[gravityform id="133" title="false" description="false" ajax="true"]