Bli egenföretagare? Allt du behöver veta om egenföretagande

Att ta klivet till att bli egenföretagare kan kännas skrämmande och nästan lite läskigt. Välkommen till vår guide där vi skall försöka svara på dina funderingar!

Innehållsförteckning

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!

Kunskapsportalen  >  Driva småföretag > Bli egenföretagare

Att fundera på innan du blir egenföretagare

Att ha en klar och tydlig affärsidé är det första steget mot att bli egenföretagare. Affärsidén kan ses som en slags förklaring till vad du skall göra i ditt företag och hur du skall göra det. Kort sagt är det en beskrivning på hur du skall få företaget att gå runt. En viktig sak att fundera på när du börjar fila på din affärsidé är: Hur kan ditt företag sticka ut från mängden? Att göra samma sak, på samma sätt som andra är ofta ingen bra idé eftersom redan etablerade företag ofta har en marknadsfördel och skapat sig ett varumärke. 

Det är ofta en bra idé att gå in i dig själv och fundera på vad du är bra på. Utnyttja dina egna skills och färdigheter. Fundera på vad du själv är bra på och inom vilket område du kan skapa en produkt eller tjänst och utnyttja dina färdigheter. 

En annan viktig punkt att fundera över är vilken din målgrupp är och hur du skall nå ut till dem. Är målgruppen tillräckligt stor för att du skall kunna leva på din affärsidé? Finns dina kunder i din geografiska närhet och är din affärsidé beroende på av att vara nära dina framtida kunder? Hur skall du nå ut till kunderna? Vilka är dina plattformar för att kunna nå ut till dina framtida kunder; men framförallt: finns dem där?

Det är också bra att pitcha din affärsidé för en kompis eller en helt okänd person. Genom att skaffa dig feedback på din affärsidé kan du få väldigt viktig information om hur du kan utveckla din idé, eller om det finns ett behov av den. 

Lästips: Ladda ned vår guide Från affärsidé till succé 

När du har tänkt igenom din affärsidé är det dags att starta själva företaget. Förutom de rent tekniska bitarna (så som att registrera bolagsnamn med mera) behöver du bland annat skapa en affärsplan. 

En affärsplan är en grundläggande plan på hur du kommer spendera din första tid i företaget och ses som ett levande dokument som hela tiden ändras på och utvecklas. Den är också en utveckling av din affärsidé och de punkter vi pratade om i avsnittet tidigare. Affärsplanen brukar också efterfrågas av banken eftersom de vill se hur genomtänkt ditt företag är, och om det kan komma att vara lönsamt. Vanligtvis brukar affärsplanen innehålla bland annat:

  • Affärsidé,
  • Vision,
  • Mission,
  • Vilka dina kunder är, 
  • Affärsmodell, 
  • Marknad och marknadsbearbetning, 
  • Konkurrensen på marknaden,

Läs mer och skapa din affärsplan gratis 

Vad som också kan vara bra att ha med är en resultatbudget och en likviditetsbudget för att visa att du planerat för ditt företag för den första tiden.

Gratis mall för affärsplan

Gör din affärsplan i vår digitala mall & ladda ner som PDF

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy