Vinstmarginalbeskattning (VMB)

Vad är vinstmarginalbeskattning (VMB)?

Vinstmarginalbeskattning (VMB) betyder att du beräknar momsen på skillnaden mellan ditt försäljningspris och ditt inköpspris, istället för på hela försäljningspriset. VMB används av dig som som köper och säljer begagnade varor, till exempel antikviteter eller bilar. Men det kan också beröra dig som säljer resetjänster. 

Som säljare är du inte tvungen att använda vinstmarginalbeskattning (VMB) vid varje försäljning, utan du har alltid rätt att lägga på moms enligt de allmänna reglerna.

Lär dig mer om vinstmarginalbeskattning (VMB) i våra kostnadsfria webbkurser!

Kostnadsfri webbkurs om hur VMB fungerar för bilar och andra verksamheter
Kostnadsfri webbkurs om hur förenklad VMB fungerar
Kostnadsfri webbkurs om VMB för resetjänster

Normal vinstmarginalbeskattning (VMB)

Normal VMB innebär att du tar skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset för varje enskild vara. Summan blir ditt beskattningsbara underlag (din vinstmarginal) som momsen sedan beräknas på.

Kom ihåg:

  • Huvudregeln är att beskattningsunderlaget i första hand ska beräknas enligt normal VMB.

Förenklad vinstmarginalbeskattning

Förenklad VMB används när inköpspriset eller försäljningspriset inte är känt för den enskilda varan. Det kan uppstå när varor köps eller säljs i klump, till exempel en frimärkssamling eller en låda med böcker. Då får du använda en förenklad beräkningsmetod istället.

Kom ihåg:

  • Förenklad VMB får inte användas för motorfordon.

Vinstmarginalbeskattning på resetjänster

VMB på resetjänster innebär att reseföretaget utgår ifrån vinstmarginalen istället för försäljningspriset vid beräkning av momsen på resetjänsten.

Beskattningsunderlaget är vinstmarginalen utan moms och beräknas som skillnaden mellan resans pris inklusive moms och reseföretagets kostnader inklusive moms för de varor och tjänster som ingår i resetjänsten och som kommer resenären direkt tillgodo.

Kom ihåg:

  • VMB får endast användas för varor och tjänster som reseföretaget köper från andra företag, eller förmedlar i eget namn inom EU och som kommer resenären direkt tillgodo.
  • VMB får inte användas för tjänster och varor som företaget självt producerar.

Dela

Senaste om Bokföringstips

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy