Leverantörsskulder och kundfordringar inför årsskiftet

Vad är leverantörsskulder och kundfordringar? Hur bokförs det? I denna delen tänkte vi reda ut detta moment som för vissa återkommer en gång per år. 

Vad är då kundfordringar och leverantörsskulder, varför används dem?

Båda begreppen handlar om när du behöver registrera en kostnad eller försäljning på en period, men du kommer skicka ut eller få in pengarna i en annan. För att du då skall få intäkten/kostnaden i rätt period behöver du “flytta” på fakturan.

Det innebär att du bokför intäkten/kostnaden mot ett fordrans/skuldkonto för att det ska hamna i rätt period. Om du bokför med faktureringsmetoden sker detta löpande, men bokför du med kontantmetoden behöver du ha lite extra koll på det i samband med årsskiftet.

Vi börjar med kontantmetoden och leverantörsskulderna:

  1. Börja med att ta ut en lista över de fakturor som du fått i år, men som kommer betalas nästa år. Dessa ska bokföras som en leverantörsskuld, eftersom kostnaden uppstått i år, men du kommer betala nästa år. Momsen skall också tas upp i det år kostnaden uppstod (det vill säga det år du fick fakturan). Det bokförs så här:

 

2. Leverantörsfakturorna bokför vi på den sista dagen på räkenskapsåret, oftast 31/12. Det innebär att vi över årsskiftet kommer ha en “skuld” till företaget vi köpt varorna av. Ordet skuld används för att vi inte har betalt fakturan den dagen bokföringen av själva inköpet sker.

3. När vi sedan skickar ut pengarna från vårt bankkonto har vi inte längre någon skuld till leverantören. Därför behöver vi bokföra bort den leverantörsskuld som bokförts vid årsskiftet. När betalningen sker bokför vi alltså:

 

I och med detta är “skulden” nollställd.

Varför gör man detta? Jo, för att  få ett resultat som är rätt i bokföringen behöver du bokföra alla kostnader och även intäkter under rätt räkenskapsår. I och med det så måste du bokföra upp de fakturor som du skickat ut.

Kundfordringar och kontantmetoden

Även de kundfakturor som är utestående ska bokföras. Med en utestående faktura menas en faktura som du skickat till kund, och förväntar dig att du skall få betalt för. Eftersom du sålt varan eller tjänsten under året men kommer få betalt för den nästa år så ska den försäljningen bokföras under det år den ägt rum. Därför behöver vi på samma sätt ta fram alla kundfakturor vi kommer få betalt för nästa år, men försäljningen har skett under året. Även här skall momsen bokföras i det år försäljningen uppstod:

 

När vi sedan får in pengarna i det nya räkenskapsåret bokför vi bort fordran, eftersom kunden inte längre är skyldig oss pengar:

 

Detta skall göras med både leverantörsfakturor (som i det översta exemplet) och kundfakturor för att man skall få ett rättvisande resultat för året.


Bokför enligt Faktureringsmetoden

Om du bokför enligt faktureringsmetoden så gör du detta löpande under året och då behöver man inte göra någon extra justering av Kundfordringar och Leverantörsskulder vid årets slut.

Det du däremot behöver kontrollera om du bokför enligt faktureringsmetoden är din leverantörsreskontra och din kundreskontra. Och vad är då det, jo det är en sammanställning av dina obetalda leverantörsfakturor respektive dina obetalda kundfakturor. Det du behöver kontrollera är så att de som står med faktiskt är obetalt och så att du inte har obetalda fakturor som inte visas i där.

Vi på SpeedLedger tänkte dock börja med att påminna dig att du inte behöver ha ett färdigt bokslut i din hand den 1 januari. Den första anhalten efter jul är momsen som skall rapporteras i mitten eller slutet av februari, beroende på om du haft handel med EU eller inte, och vilken bolagsform du har. Du kan hitta dina datum här.

Du kan alltså med gott samvete ta sovmorgon den 1 Januari!

 

Lycka till!

 

Vill du ha våra samtliga tips inför årsskiftet som PDF? Ladda ned den här: 

Tipsa dina vänner

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Utskrift

Testa 14 dagar gratis!

Senaste om ekonomi

Prova tjänsten med testkontot