BankID - vi förklarar hur mobilt bankID fungerar

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!

Kunskapsportalen > Driva småföretag > BankID – hur fungerar det?

Vad är BankID och Mobilt BankID?

 Mobilt BankID och BankID är en e-legitimation som du använder när du är ute på internet och behöver styrka din identitet exempelvis på skatteverket eller försäkringskassan. Det är Sveriges mest använda e-legitimation för tillfället.

Måste jag ha mobilt BankID?

Det finns inga lagkrav som säger att du måste ha Mobilt BankID eller vanligt BankID. Det är dock en fördel att ha mobilt BankID, efter som det är den smidigare versionen och du endast behöver ha din smartphone för att använda det. 

Idag använder många onlinetjänster Mobilt BankID som en verifikationsmetod för att du skall kunna visa att det är du som försöker komma åt deras tjänst. Det kan vara till exempel ditt försäkringsbolag eller din internetbank. Även SpeedLedger e-bokföring blir smidigare att använda om du har Mobilt BankID då du för över dina kontohändelser genom att verifiera att det är du som vill hämta dem till din bokföring. 

Så fungerar BankID (Mobilt BankID)

  1. Installera appen BankID säkerhetsapp på din mobil, dator eller surfplatta.
  2. Hämta själva e-legitimationen inne på din internetbank. Du kan även få den hemskickad på ett smartkort. Det här skiljer sig lite mellan olika internetbanker, men det finns i regel tydliga instruktioner inne på internetbanken när du har loggat in.
  3. Från din internetbank har du nu fått en aktiveringskod. Klicka på Hämta BankID och ange ditt personnummer samt aktiveringskoden. Sen är du igång!

Läs mer om BankID och Mobilt BankID på deras hemsida.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift

Andra har också läst

Testa 14 dagar gratis!