Starta eget bidrag & finansiering som nystartat företag

När du ligger i startgroparna med att starta eget företag är sannolikheten stor att du kanske har det lite knapert med pengar till att komma igång “på riktigt”. Men det finns sådant du kan göra för att finansiera din verksamhet när du skall komma igång. Till exempel starta eget-bidrag eller andra sätt att hitta finansiering till ditt företag.

I det här inlägget tänkte vi ta upp att söka bidrag eller lån för din verksamhet.

Lån eller bidrag?

Som nystartad kan det vara svårt att hitta kapital (förutom dina egna, ihopsparade medel) för att starta upp din verksamhet. Uppstartsfasen kan också vara extra tuff ekonomisk. Som nystartad kan det ta lite tid innan du börjar få ett positivt flöde in i kassan, beroende på vad du skall göra i din verksamhet.

Att söka bidrag eller ett lån kan då vara ett bra sätt att få lite extra klirr i kassan när du ska komma igång. Vi börjar med skillnaden mellan bidrag och lån:

  • Ett bidrag har du inga skyldigheter att betala tillbaka. Dock brukar det krävas något eller några krav du ska ha uppfyllt för att kunna söka bidraget.
  • Ett lån ska du betala tillbaka. Kravet för att du ska få låna är ofta att du ska betala av det med en ränta och eventuell amortering. Dessa baseras på över hur lång tid du skall betala tillbaka lånet och hur mycket du lånat, samt vilken risk långivaren tycker att det är att låna ut pengar till dig.

Gratis mall för affärsplan

Gör din affärsplan i vår digitala mall & ladda ner som PDF

Fyll i din e-postadress så skickar vi länken till vår mall.

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Starta eget bidrag

Det finns olika bidrag att söka för dig som är nystartad. Exempelvis erbjuder arbetsförmedlingen ett bidrag som heter kort och gott “Starta eget-bidrag”, eller också “stöd till uppstart av näringsverksamhet”. Stödet innebär att du under en period kan få bidrag till uppstarten av ditt företag. Om du vill kunna söka starta eget-bidrag från arbetsförmedlingen behöver du vara arbetssökande och med i arbetsförmedlingens program. Det är också viktigt att du har en bra affärsplan när du söker stödet.

Finansiering som nystartad

En annan organisation som hjälper dig vid uppstarten av ditt företag med finansiering är Almi. Almi är ett statligt ägt företag som hjälper dig med företagsutveckling och finansiering genom i första hand företagslån. Almi fokuserar på företag med tillväxtpotential och erbjuder dessutom coachning och seminarier för de företag de investerar i. Almi har även något som heter starta eget-lån som kan vara bra att känna till. Du kan läsa mer om Almis verksamhet på deras hemsida.

Vinnova är en annan organisation som kan hjälpa till med finansiering. Skillnaden mot almi är dock att Vinnova i första hand fokuserar på innovativa företag, i första hand inom sektioner såsom hållbarhet, samhällsutveckling och digitalisering. Hos Vinnova kan man dessutom se vilka olika finansieringsalternativ du och ditt företag kan söka just nu.

Hos tillväxtverket finns också finansiering att söka. TIllväxtverket erbjuder exempelvis delfinansiering av materiella och immateriella tillgångar. Tillväxtverket investerar också riskkapital i företag med stora idéer och utvecklingspotential, samt vad de kallar “Gröna fonden”. Gröna fonden ges ut av Almi invest och är till för att stötta företag som arbetar med viktiga klimatlösningar.

De flesta banker erbjuder också företagslån för nystartade företag. När man vill söka lån hos banken görs ofta en bedömning av hur företagets framtid kan komma att se ut. Det görs eftersom banken i slutändan vill ha tillbaka sina pengar som de lånat ut. Därför är det alltid bra att vara förberedd med en gedigen affärsplan när du går till banken och skall undersöka dina möjligheter att söka ett lån av dem.

Det här är några av de alternativ som du som behöver finansiering till ditt företag har. Dessutom finns det fler alternativ med exempelvis regionala stöd från tillväxtverket, samt EU-bidrag för jordbrukare med mera.

Lycka till med ditt företagande!

Senaste om Starta/Driva

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp