Vad är en entreprenör?

Vad gör en entreprenör, och vad är det som kännetecknar en?

Kunskapsportalen  >  Driva småföretag > Vad är en entreprenör?

Vad är en entreprenör?

Idag används ordet entreprenörskap och företagande nästintill synonymt. Men vad är egentligen en entreprenör? Här ska vi gå igenom vad en entreprenör är och gör, vilka utbildningsmöjligheter som finns samt vilka entreprenöriella egenskaper som är utmärkande.

Vad gör en entreprenör?

En entreprenör är någon som ägnar sig åt nyskapande verksamhet och innovation på olika sätt. Det är kortfattat alltså en person som tar innovativa idéer och skapar affärsmöjligheter av dem. Det kan till exempel resultera i en ny produkt ett eller ett företag.

På vägen dit handlar entreprenörskapet om att bedöma risker och möjligheter, samla resurser, planera strategin och till sist implementera sin idé. 

Entreprenöriella egenskaper

Entreprenörskap är som vi nu förstått ett brett begrepp som innefattar många saker. Här har vi därför kokat ner fyra kännetecken och egenskaper som är utmärkande och viktiga hos entreprenörer: 

  • Att vara kreativ –  En entreprenör behöver kunna tänka utanför den berömda “boxen” och vara en problemlösare. Denna egenskap är viktigt för att kunna identifiera eventuella problem/förbättringsområden som en affärsidé eller lösning kan födas ur. Det vill säga där andra ser problem, ser entreprenören en affärsmöjlighet. 
  • Att vara initiativtagande – En entreprenör behöver vara driven och kunna ta initiativ. För att föra en affärssidé framåt behöver man vara ihärdig. Det gäller allt från att nätverka, våga testa sig fram och att helt enkelt vara beredd på att jobba hårt för sina ideer. 
  • Att vara “business minded” – För en entreprenör kommer affären först. Allting behöver vridas och vändas på ur ett affärs- och lönsamhetsperspektiv. Det vill säga en entreprenör lägger ett ständigt jobb på att uppdatera och förbättra budget, marknadsföringsmöjligheter och affärsutveckling. Därför är det viktigt att ha ett bra affärssystem, så att du enkelt kan lägga upp budgeten och följa verksamhetens ekonomi. 
  • Att vara modig – En entreprenör behöver många gånger vara orädd och våga ta risker. Det handlar om att våga lita på att din idé är stark och att den kommer att gå att förverkliga om du jobbar hårt och har en god affärsplan. Det finns aldrig några garantier när det gäller att satsa på sina drömmar men en entreprenör är beredd på att ta mer eller mindre kalkylerade risker (vi rekommenderar de mer kalkylerade). Något som kan hjälpa på vägen är att börja med en god affärsplan och inte vara rädd att uppdatera den på vägen 
Testa din affärsidé!

Har du en affärsidé? Testa den med vår guide!

  • När du – som representant för ett företag eller motsvarande – anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Hur blir man entreprenör?

Det krävs ingen särskild utbildning för att bli en, men det finns en del utbildningar som kan lägga en god grund där man får lära sig mer om entreprenörskap. Redan på gymnasiet finns det program som riktar sig mer mot företagande, som till exempel ekonomiprogrammet eller samhällsvetenskapsprogrammet. Det finns även kurser man kan läsa till redan på gymnasiet om entreprenörskap, företagande och projektledning. 

Har du läst en annan inriktning på gymnasiet finns det möjlighet att läsa flera olika program och kurser på universitet och högskola till exempel, innovation och entreprenörskap eller företagande och entreprenörskap. 

Oavsett om du har en utbildning eller inte så finns alla möjligheter, för många kända entreprenörer har det räckt med en stark affärside, ett bra nätverk och hårt arbete. 

Sammanfattningsvis så kan utbildning lägga en god grund för ditt framtida entreprenörskap men det går givetvis att bli en framgångsrik företagare och entreprenör helt utan utbildning. I grunden handlar det om att vara driven och ha en god innovationsförmåga samt att kunna planera och implementera sina idéer. 

Låt ditt bokföringsprogram tänka åt dig

Speedledger bokföringsprogram skapas din bokföring från banken, du får färdiga förslag att godkänna, klart!