Enskild firma - vad är enskild firma?

Bolagsformen enskild firma är en som många privatpersoner använder sig utav, för att bedriva en egen verksamhet, det vill säga att starta eget företag.

Kunskapsportalen  >  Driva småföretag > Enskild firma – vad är enskild firma?

Enskilda firma - vad är en enskild firma?

Rut och rot

En enskild firma bildas, när du som privatperson börjar bedriva en vinstgivande verksamhet som du fakturerar för. Du som ensam ägare har helt eget ansvar för att din verksamhet sköts korrekt. Du står ensam ansvarig för avtal som knyts, samt att kunna betala eventuella skulder och kostnader som ditt företag drar på sig.

Om du startar exempelvis bolagsformen aktiebolag så får din verksamhet ett eget organisationsnummer och blir en egen juridisk person (egen juridisk person betyder att det står till svars för kostnader, avtal, skulder etc.). Har du enskild firma så är det ditt eget personnummer som kommer stå på företaget.

Välja företagsnamn åt sin enskilda firma

Ditt namn behöver såklart inte vara detsamma som ditt företagsnamn eller ditt personnummer. Det kan du välja det (nästan) helt själv. Bolagsverket listar vad du bör tänka på när du väljer företagsnamn. Är det nu så att du vill skydda ditt företagsnamn, så krävs det att du registrerar detta hos bolagsverket. Om din ansökan godkänns så skyddas ditt företagsnamn i ditt län, vill du komplettera så det skyddas i fler län är det 800 kr / län som gäller.

Starten på en enskild firma

Starten på en enskild firma kan börja på många sätt men ett exempel kan vara följande:
Du är duktig på att koda hemsidor och har detta som hobby. Kanske har du gjort en hemsida åt din väns bröllop och nu börjar fler fråga om du kan göra en hemsida åt dem.

Välgörenhet i all ära men självklart vill du kunna tjäna lite pengar på att göra detta jobb åt dem. Då är enskild firma ett perfekt alternativ. Mer vad du bör tänka på när du ska starta eget företag, kan du läsa vidare om här.

Viktigt att tänka på när du ska starta en enskild firma är att den är starkt sammanknuten med din privata ekonomi. När du deklarerar kommer du deklarera både för din enskilda firma och din egen privata ekonomi. Dessutom är det du som privatperson som ansvarar för den enskilda firmans skulder eftersom den inte är en egen juridisk person. 

Registrera en enskild firma

Med bolagsformen enskild firma kan du på ett väldigt enkelt, billigt och lättstartat sätt börja ta betalt för tjänster du utför. Egentligen behöver du inte registrera din enskilda firma någonstans. Det viktiga är att du får en F-skattesedel hos skatteverket så du får ett F-skattebevis.

Registrering av F-skattebevis innebär att ditt företag kommer bli momsregistrerat. Dy kommer kunna betala den skatt, avgifter och moms som rör din verksamhet (annars hade du indirekt arbetet svart).

Anställa i enskild firma

En enskild firma kan alltid bara ha en (1) ägare. Däremot, till skillnad från vad bolagsformen heter, så behöver du inte enskilt bedriva verksamheten. Det är fullt möjligt att ha anställda i sin enskilda firma. Men glöm inte att du måste registrera dig som arbetsgivare!

Du får inte anställda dina egna familjemedlemmar inom ditt företag. Är det så att någon av dem jobbar för dig så skall resultatet fördelas mellan er. Läs mer om vilka regler som gäller för anställning av familjemedlemmar. Du som ägare får inte heller ses som en anställd och du kan inte anställa dig själv. Detta för att din privata ekonomi och företagets ekonomi är så starkt sammankopplade, och för att en enskild firma inte är en egen juridisk person, utan det är du som privatperson som är ansvarig för firmans ekonomi.

Bokföring som enskild firma

Precis som att du är ansvarig för att kunna betala lån, skulder, eventuella löner med bolagsform enskild firma är du också skyldig att bokföra enligt bokföringslagen. Med bolagsform enskild firma, behöver du ingen revisor och du har lite friare möjligheter för att sköta din löpande bokföring än ett aktiebolag. Besök vår sida där vi har sammanfattat och skrivit ned det viktigaste du bör tänka på att när du bokför som enskild firma.