seo_artikel

SEO – sökmotoroptimering – hur kan SEO hjälpa mig få fler kunder?

SEO är säkert något du har hört men kanske inte vet exakt vad det innebär?

SEO är en engelsk förkortning och står för Search Engine Optimization vilket på svenska blir sökmotoroptimering. Kort kan man säga att om man jobbar med SEO för sin sajt optimerar man den för att ranka högt i Google på nyckelord som är viktiga för sin verksamhet. Ju högre du rankar på ditt nyckelord desto fler potentiella kunder hittar till din webbplats.

Exempelvis vill webbshop som säljer fiskespön och fiskematerial ranka högt på nyckelorden fiske, fiskespö, fiskelina etc i svenska google.

Hur kommer jag igång med SEO för min webbplats?

Till att börja med bör man skaffa sig en bild över hur man rankar just nu i Google. Ett bra verktyg för att följa upp hur Google ser på din sajt och hur trafiken fördelar sig på dina olika sidor är att sätta upp Google Webmaster Tools som är helt gratis.

Passa även på att ladda upp en webbplatskarta som gör att Google lättare kan indexera dina sidor på ett korrekt sätt. Läs mer om Googles riktlinjer för Webbplatskarta.

Efter ett tag när Google indexerat och samlat på sig lite statistik för din sajt ser du vilka sökfrågor som ger mest klick dvs mest trafik. Om vi zoomar in på artikelnivå är det viktigt att du strukturerar dina artiklar efter hur Googles sökrobot indexerar sidor. I exemplet nedan ser du hur titel, rubrik, url och nyckelord samverkar för att Google sökrobot skall kunna utvärdera sidan om bilreparation på ett korrekt sätt. 

seo_artikel

När jag vet vilket/vilka nyckelord jag vill ranka på - hur går jag vidare?

Google gillar relevant innehåll. Deras affärsidé bygger på att kunna leverera mest relevant innehåll på alla typer av sökfrågor. Vill du exempelvis ranka högt på fiskespö gäller det att du kan presentera ett bra och matigt innehåll utifrån sökordet fiskespö och dess relaterade nyckelord.

En tumregel är att artikeln för ett nyckelord skall innehålla minst 300-400 ord. Vad skall man tänka på när man köper fiskespö? Vilka olika varianter finns det? Olika prisklasser? Osv. Besökaren skall kunna få svar på alla relevanta frågor man kan tänkas ha när man är intresserad av fiske och vill köpa eller veta mer om fiskespön.

Om du med tiden kan bli en informationshub för just de sökord du vill ranka på kommer desto fler att vilja länka till din sida och Google kommer älska dig! Länkar fungerar ungefär som en “gilla” för Google. Ju fler som gillar ditt innehåll (läs: länkar till din sida) desto mer gillar Google din webbplats. Bara att komma igång och bli en informationshub i just ditt område.

Lycka till!

Läs mer

Det finns mängder av artiklar i ämnet SEO. Här är några jag gillar och som kanske kan ge dig fler idéer om hur du kan jobba med SEO framöver.