Brexit-speedlegerbloggen

Brexit och moms på utlandshandel

Som en av initiativtagarna till den Europeiska Unionen står Storbritannien som Sveriges tredje viktigaste exportmarknad och har stor betydelse för den svenska utrikeshandeln.

Efter Storbritanniens Ja-röst till ett utträde ur EU är Brexit ett faktum och frågan om hur det påverkar den svenska handeln har säkert dykt i många företagares huvuden. Att ett medlemslands utträde ur EU kan få stora konsekvenser för utlandshandeln har säkert många redan listat ut. Att medlemslandet dessutom är Storbritannien gör ju det hela ännu lite intressantare.

Som en av Sveriges viktigaste exportmarknader är Storbritannien av stor betydelse för den svenska utrikeshandeln. Landet har stått för hela sju procent av den totala varuhandeln i Sverige de senaste åren.

Så vad innebär Brexit för utrikeshandeln? Än är det svårt att säga exakt vad som kommer att ske då förhandlingar fortfarande pågår. När och hur Storbritanniens utträde sker återstår att se. Pundet gjorde en dykning men än finns inget som tyder på att det är permanent. Ett alternativ är att Storbitannien efter Brexit blir som vilket annat land som helst utanför EU, något som skulle ha påverkan på både export, import och hur moms behandlas på varor och tjänster köpta från Storbritannien.

Men vi får vänta och se vad förhandlingarna leder till och när Storbitannien formellt träder ut ur den Europeiska Unionen och Brexit blir verklighet.

Källor: Business Sweden & Kommerskollegium

Få kolla på moms vid utlandshandel

I SpeedLedgers Lilla momsguide kan du läsa hur du behandlar moms om du säljer och köper inom Sverige, EU eller utanför EU.

  • När du - som representant för ett företag eller motsvarande - anger dina uppgifter ovan kommer Speedledger även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan vara av intresse för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick via en länk i våra utskick eller genom att kontakta oss.

    Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy

Dela

Senaste om Ekonomi, Lagar & Regler

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget