11113846_508850169267030_1284901615724546592_o

Intervju med Karin Lidbeck – frisör & egenföretagare

SpeedLedger gjorde ett fältbesök och träffade vår e-bokföringskund Karin Lidbeck som driver eget som frisör. Karin håller till på Salong Kreativ i Göteborg och har drivit eget sedan två år tillbaka.

Samtidigt som jag självklart passade på att fixa håret fick jag möjlighet att ställa några frågor till Karin om hennes företagande och om hur hon hanterar det här med papper och administration.

karin (2)

Varför startade du eget och vad driver dig som egenföretagare?

Som frisör är det svårt att få anställning och genom att vara egen får jag bestämma över mitt eget arbete. Det är den största orsaken till att jag valde att bli egenföretagare. Jag är min egen chef helt enkelt. Att kunna styra min egen vardag är A och O.

Har du varit anställd? Saknar du det?

Jag var anställd när jag jobbade som lärling. De flesta är det under sin lärlingstid. Då får du ändå prova på livet som anställd trots att du kommer direkt från utbildningen, som många gör. Jag har dock aldrig saknat att vara anställd och aldrig varit det efter det. Frisörsyrket är uppbyggt för att du ska vara egenföretagare.  

Fördelen med att hyra en stol på en salong tillsammans med andra frisörer, som jag gör, är att jag slipper jobba ensam, trots att jag är ett enmansföretag.

För ett tag sedan skadade jag min tumme och fick smaka på hur det var att vara sjukskriven en längre tid som egenföretagare. Det var inte kul. Min försäkring täckte inte bortfallet av inkomst och jag stod utan ekonomisk hjälp. Nu löste det sig trots allt för mig, men jag kan tänka mig att det inte är så roligt för många. Det är en stor smäll rent ekonomiskt. Som anställd har du alltid ett trygghetsnät runt dig. Jag skulle vilja uppmana alla egenföretagare att kolla upp vad deras försäkring täcker och inte täcker när det kommer till arbetsskador. Det hade jag önskat att jag gjort innan jag skadade mig.

Tycker du att det är roligt med administration?

Ja visst är det roligt! Jag kan dra mig lite för det ibland. Visst är det ju lite trevligare att sova i soffan på kvällen än att sortera papper, inte sant? Men min administration är det enda pappersarbetet jag gör. Resten av mitt jobb är mera hands on. Därför tycker jag ändå att det är skönt att jobba med administrationen då och då. Dessutom är det kul att planera framåt och se vad som går bra och vad som går dåligt!

Hur håller du reda på alla papper?

Nu har jag äntligen skaffat en egen skrivare som jag har hemma, så att jag slipper skriva ut hos någon annan eller på salongen. Jag har en hel bokhylla hemma med mina papper. Det är viktigt med ordning och reda när du sköter din egen bokföring. Jag har dock alltid haft bra koll och det tror jag är en nyckelfaktor, att ha koll redan från början.

Har du något tips till andra egenföretagare?

Ha alltid koll på dina papper och dokument! Ibland händer det att jag får påminna mina leverantörer när de glömt skicka fakturor eller skickar fel fakturor. Jag har det hellre så än chansar på att alla fakturor är betalda och inkomna.

 

Vill du veta mer om Karin (eller fixa håret, kan meddela att det blev kanonbra!)? Gå in på Karins facebooksida eller sväng förbi Salong Kreativ om du råkar vara i Göteborg.

Senaste om marknadsföring

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner