Simon-Hallström-e-bokföring

Därför valde elitskidskytten Simon Hallström e-bokföring

Vi ställde några frågor till Simon Hallström, elitidrottare med skidskytte som fokus, om varför han valde e-bokföring till hans företag. Simon berättar om sitt egna företag, om sidosatsningen minprestation.se, om sin bokföringsupplevelse och varför man inte behöver vara rädd för bokföring.  Simon tränar hårt året om och satsar målmedvetet på Vinter OS 2022 och VM i Östersund 2019.

Simon-Hallström

För de som inte känner till dig, vad har du för bakgrund?


Jag är baserad i Östersund, och min huvudsysselsättning är skidskytte på elitnivå sedan 5 år tillbaka. Allt började med längdskidåkning, men jag fastnade för skidskytte efter några år och har nu tränat i landslaget under de senaste 5 åren.


Sedan jag var liten visste jag att jag ville hålla på med idrott. Just skidåkning blev ett naturligt val, eftersom jag växte upp i Idre och det fanns väldigt bra möjligheter där. Jag tror att valet av idrottsform hade med miljön att göra. Hade jag vuxit upp på en annan plats så hade jag kanske valt en annan idrott, som t.ex. fotboll. Längdskidåkning var inte så stort bland unga när jag växte upp, det var fler som valde alpint och slalom. De senare åren har ländskidåkning fått ett riktigt uppsving, inte bara på elitnivå, men som träningsform.


Men det är ju jättebra!


Ja, det är en fantastisk konditionsidrott.


Hur tränar man året om för att hålla sig i elitform?


Under sommaren tränar jag i team och träningen består av rullskidor till stor del, men det blir även mycket löpning, cykel och andra konditionsidrotter. På vintern kör jag på med skidskytte i full fart med landslaget och åker på olika träningsläger runt om i världen. Fram till och med förra året, så kombinerade jag även skidskytte med studier inom idrottsvetenskap.


Hur många företag har du?


Jag har ett företag som idrottare. Utöver träning och tävling så erbjuder jag även träningspaket och skidlektioner. I början hade jag det för sponsorerna, för att kunna erbjuda någonting mer. Min hemsida minprestation.se är egentligen en påbyggnad på den idén. Just nu är det inte så stor omfattning på det då det är i uppstartsfasen, men i framtiden skulle man kunna ha det som två olika företag.


Tanken med minprestation.se är att jag ska kunna använda min kunskap till mer än att tävla. Jag erbjuder paket med coaching och personlig träning, företagshälsa, träningsrådgivning inom längdskidåkning och event.


Varför bestämde du dig för att starta en egen firma?


Om man ska satsa på en idrott på högre nivå, måste man lägga ner otroligt mycket tid på träning och då får man ofta ta hjälp av sponsorer för att lyckas. För att kunna hantera dem på rätt sätt så att man kan fakturera dem så bör man ha en F-skattsedel. Det var lite därför jag startade jag min enskilda firma från första början. Eftersom jag alltid varit driftig och haft mycket idéer, så har jag successivt byggt på min enskilda firma efterhand.


Vad inspirerar dig med det egna företagandet?


Det som inspirerar mig är att man får vara kreativ själv och jobba utefter sina egna idéer och målsättningar som man själv brinner för. Arbete under eget ansvar, att man får styra sin tid som man vill. Att jag själv påverkar hur bra det blir. Det passar inte alla att jobba efter någon annans vision, jag kan ju nu sätta upp mål som motiverar mig.

Simon-Hallström-skidskytte


Kunde du någonting om bokföring i starten?


Jag hade ett hum om hur det fungerade och var intresserad av att lära mig mer. I starten försökte jag lista ut om det var någonting som var värt att sätta sig in i och göra på egen hand. Sedan skaffade jag mig ett webbaserat bokföringsprogram, som jag inte var helt nöjd med, vilket ledde mig till SpeedLedger.


Yes och där är vi nu! Var det svårt att komma igång med SpeedLedger?


Nej det var väldigt enkelt. I starten klickade jag runt och tittade hur saker fungerade i programmet. Snart efter det så fick jag en introduktion och starthjälp via telefon av SpeedLedger supporten. De var till stor hjälp och efter genomgången kom jag igång väldigt bra med den löpande bokföringen. Jag var tacksam att jag fick hjälp med importeringen av min gamla bokföring in till det nya programmet, då det hade varit för meckigt att klara själv. Med starthjälpen kände jag att jag hade rätt grund för att bli självständig direkt.


Vad tycker du är bra med vårt program? Har det underlättat ditt företagande?


Det har underlättat mitt administrativa arbete otroligt mycket. Till skillnad från det förra programmet jag använde, så är det väldigt positivt att e-bokföringen går via bankkontot. Alla kontohändelser syns direkt i bokföringen, vilket förenklar och gör att man sparar mycket tid. En ny funktion för mig som jag också gillar, är att man kan fota och koppla kvitton eller fakturor mot kontohändelser.


Har du kontaktat supporten någonting för att få svar på dina bokföringsfrågor?


Ofta när jag har en bokföringsfråga som jag funderar på, så har jag ju tidigare googlat mycket för att få svar. Men så såg jag att det finns otroligt mycket text och info på SpeedLedgers hemsida i hjälpcentret. Om jag vill få reda på någonting så använder jag den som första anhalt, lite som ett uppslagsverk, där man kan hitta alla möjliga bokföringsexempel. Om jag inte hittar något svar så kontaktar jag bokföringsrådgivningen på SpeedLedger som är otroligt hjälpsamma och har bra telefon- och chattöppettider.


Vad är den vanligaste händelsen som du bokför som idrottare?


När det gäller sponsring, så skickar man en faktura till den man får sponsring av. Under sponsring kan det dock finnas olika element t.ex. tjänster inom träning eller marknadsföring.


Mycket av utrustningen ingår i sponsringen, som t.ex. skidorna, men sen är det vissa grejer som man får finansiera på egen hand, t.ex. träningsläger med resor och boende. Inkomsten från sponsring går ofta till detta. Många idrottare sköter bokföringen på egen hand, men ju fler sponsorer och uppdrag man får, så tar man ofta hjälp från externt håll.


Tycker du att man behöver vara rädd för bokföring? Det är många som vid första anblick tycker att det verkar krångligt.


Nej det tycker jag inte att man ska vara, det är faktiskt kul att lära sig. Det är ju en del av att utvecklas, att lära sig mer skills. Man kanske känner sig lite stressad och suckar över det i starten. Men då är det ju fantastiskt att få reda på att det finns program som SpeedLedger där mycket sköts automatiskt.

Träningstips: om jag skulle börja åka längdskidor nu, vad ska jag tänka på inför mitt första åk?

5-7 km kan vara en bra första distans att åka och för att orka med detta pass behöver du långsamma kolhydrater. Till frukost kan du göra havregrynsgröt med pumpakärnor, toppat med bär. Blåbär är bra, då det innehåller en massa antioxidanter. För att få frukosten extra proteinrik kan du i tillägg äta en brödskiva med äggskivor på. Läs mer på Simons blogg om vad han äter under en hel dag för att hålla igång!

frukost-simon-hallström

En frukost med långsamma kolhydrater är viktigt, för att klara av en förmiddag på spåret.

Simon-Hallström-lunch

Lunchen är kolhydratrik för att ge kroppen och musklerna den energi den behöver.


Om ni är intresserade att bli intervjuade om era företag och bokföringsupplevelser, så kontakta oss på marketing@speedledger.se.

Dela

Senaste om Driva småföretag, Marknadsföring, Nystartad

Testa vårt bokföringsprogram!
Har du frågor? Vi ringer dig upp

Prenumerera på Driva småföretag

Smarta tips och idéer varje månad till dig som driver eget