bokför-arbetskläder

Arbetskläder – det får du dra av!

Använder du arbetskläder i företaget? Arbetskläder är nämligen en kostnad som du får ta upp i din bokföring.

 

Dra av på arbetskläder – så här funkar det:

För att du ska få dra av kostnad för arbetskläder, behöver utgiften avse kläder som är särskilt anpassade för ditt arbete och olämpliga att bära privat. Ett klädesplagg räknas som arbetskläder när det är särskilt anpassat för ditt arbete, till exempel uniformer och skyddskläder.

 

Skyddskläder

Skyddskläder och skyddsutrustning är typiska skattefria förmåner som du får ta upp i din bokföring. Skyddskläder är till för att förebygga skador, ohälsa, skydda mot frätande ämnen, värme, kyla och så vidare. Till exempel: hjälm, hörselskydd, skor med stålhätta och blåställ.

Uniformer

Uniformer är vanligt i många yrken, till exempel för hotellpersonal, inom bar- och restaurangbranschen, sjukvården och polisen. Här är det inget snack om att det räknas som arbetskläder.

Gråzonen

Gråzonen är lite luddigare, då man faktiskt kan ha arbetskläder som är väldigt lika vanliga kläder som kostymer eller t-shirts. En tumregel där är att kostnaden avdragsgill om företagets logga finns med på plagget.

 

Kort och gott

För att du ska få ta upp en kostnad för kläder i ditt företag behöver kläderna uppfylla något av följande:

  • ha företagets logotyp på sig
  • vara skyddskläder
  • vara en uniform av något slag
  • vara olämpliga att använda privat 

Konto för att bokföra kostnad för arbetskläder? 5480 Arbetskläder och skyddsmaterial såklart!

 

Sist men inte minst, en historielektion

En liten anekdot om en typ av arbetskläder som var relativt vanlig på 70-talet, under dansbandens glansperiod. Kanske minns du kläderna? Då kan man ju undra: hade de bara dålig smak eller låg det någonting bakom klädvalet?

Faktum är att dansbandens skrikiga skjortor och trumpetbyxor, handlade inte så mycket om stil, men mer om pengar. Om kostymerna som användes på scen ansågs vara olämpliga privat, gick det nämligen att göra ett skatteavdrag i sin deklaration, vilket många utnyttjade. Skatteverket gjorde då en bedömning om kläderna var lämpliga till privat bruk, eller om de endast gick att använda i arbetet. Reglerna från den tiden har dock ändrat sig, riktigt sådär är det inte i dagsläget, men det kanske satte grunden till dagens regelverk?

 

dansband arbetsklader