Inför kanelbullens dag – så bokför du kanelbullen

Äntligen, den 4 oktober är här! Du kanske undrar vad vi snackar om? Jo, det är kanelbullens dag idag!

 

gif kanelbullens dag

 

Om du liksom vi på SpeedLedger älskar kanelbullar kanske du även köper in några bullar till ditt företag och till dina anställda.

Den moderna kanelbullen skapades troligtvis någon gång på 1920-talet och tog sig rätt in i våra hjärtan som en svensk fikatradition. Och vem gillar inte fika i fikans förlovade land?

En kanelbulle kostar allt från 10-50 kronor beroende på var du köper den, hur stor den är, om den är gjord av ekologiska ingredienser och så vidare.

Så, hur går det till när man bokför kanelbullar?

 

Kanelbullar till anställda – ska jag bokföra kanelbullar?

Om du har anställda i din firma lär det ha hänt (läs bör det ha hänt) att du köpt in kanelbullar på kanelbullens dag, för att liva upp stämningen. Du har säkert köpt in det vid något annat tillfälle också. Alla gillar kanelbullar! Du kanske rent av gör det regelbundet. Kanelbullar och annat fikabröd räknas som en skattefri personalförmån. Du bokför den skattefria personalförmånen på konto 7699 Övriga personalkostnader.

 

Kanelbullar till dig som har en enskild firma – är det ok?

Om du har en enskild firma och inga anställda, men trots allt går och handlar kanelbullar, får du inte bokföra detta som en personalförmån. Varför? Orsaken är att du inte räknas som anställd i din egen enskilda firma. Samma sak gäller för delägare i handelsbolag och kommanditbolag. Om du trots allt köper kanelbullar för företagets pengar, bokför du det som ett eget uttag på konto 2013 Egna uttag.

Det är alltså endast dina anställda som får njuta av skattemässigt avdragsgilla kanelbullar i ditt företag. Är du en enskild firma får du gott fixa dina egna bullar!

 

Kanelbullar till dina kunder

Alla har vi testat att ta med kanelbullar till en kund, det kan lätta upp de mest frostiga relationerna. Kostnaden räknas då som extern representation. För att det här ska vara möjligt behöver du såklart spara kvittot samt namn på deltagarna och vilket företag de kommer ifrån.

 

Läs mer om hur du bokför representation i SpeedLedgers hjälpcenter.

Dela