Sex övningar att göra när du suttit vid skrivbordet för länge

“Pappersarbete är jätteroligt och går att hålla på med hur länge som helst.”
– sade ingen någonsin.

Att göra bokföring roligt och smidigt har alltid varit vårt huvudmål här på SpeedLedger. Det är det vi brinner för. Därför har vi byggt ett program som ger dig färdiga bokföringsförslag och fixar debet och kredit åt dig.

Men att vara företagare innefattar, av naturliga skäl, fler moment än bara bokföring. Det kan lätt börja smaka trä när du suttit för länge på samma, lite lätt obekväma kontorsstol, och stirrat på skärmen.

Håll ut – här kommer första hjälpen!

Här är sex övningar att göra när du känner att hjärnan kokar över, stolen börjar kännas som en spikmatta och tangentbordskrampen gör sig påmind.

1. Ställ dig upp

Det här är kanske inte så mycket en övning som det är en uppmaning. Att ha ett skrivbord som går att stå vid kan många gånger vara räddningen för ryggar och andra kroppsdelar som tycker illa om att sitta stilla längre perioder. Det finns fina och dessutom relativt billiga skrivbord med en motor som gör att du enkelt kan höja och sänka ditt skrivbord.

2. Sträck upp händerna ovanför huvudet

Sträck upp båda händerna och låtsas att du plockar äpplen. Sträck ömsom höger sida och ömsom vänster sida.

3. Väck ansiktsmusklerna

Här pratar vi ansiktsyoga! Knip ihop ögonen en stund, spärra upp dom och se lite galen ut. Gör det fem gånger och vi lovar att dina ansiktsmuskler vaknar till liv. Dessutom får dina eventuella kollegor en stunds underhållning.

4. Rulla på vristerna

Rulla fötterna inåt några varv och byt sedan håll och rulla utåt. Gör det tio gånger och din blodcirkulation kommer att vakna. Inga mormorsvader här inte!

5. Rulla på handlederna

Gör samma sak som du just gjorde med vristerna, fast med handlederna. Spänningarna i underarmarna släpper ganska snabbt och du kan fortsätta skriva i raketfart på tangentbordet.

6. Gå eller spring ett varv runt huset

Om du sitter i en stor kontorsbyggnad är det här lite mer utmanande än om du sitter hemma vid köksbordet (relaterat till hur stort hus du har så klart). Om du känner att du inte hinner kan du istället gå ut en sväng och ta en nypa frisk luft.

Bonusövning för att kickstarta hjärnan!

En bonusövning som en av våra medarbetare här på SpeedLedger tipsade om är av det lite mer avancerade slaget. Övningen ska egentligen göras strax innan tentamen för att sätta igång hjärnan. Vi utgår för att den fungerar lika bra i bokföringssammanhang. Den går till så här:

  • stå upp
  • korsa fötterna och sträck fram händerna samtidigt som du vänder tummarna neråt
  • korsa händerna med tummarna neråt och knäpp händerna

Redan nu är den här övningen lite obekväm…

  • dra händerna mot dig så att du till slut har tummarna framåt och knäppta händer
  • avsluta det hela med att lägga tungspetsen i gommen och blunda
  • <