Ett nytt bokföringsår

Gott nytt räkenskapsår!

Om du inte har avgett något nyårslöfte ännu så varför inte låta det här vara året som du verkligen tar tag i din bokföring. Det är en bra investering både för dig och ditt företag. Hejdå bokföringspanik, dags att vända blad och gå vidare.

Vad är då nytt just för i år 2018 och vad man behöver man tänka på i bokföringen när man startar ett nytt räkenskapsår? I ett tidigare inlägg på bloggen skrev jag om vad du ska tänka på vid årsskiftet och vi fortsätter nu därifrån och börjar med lite nya lagar och regler som kan vara bra att känna till som företagare.

Lägre sociala avgifter för den första anställde

De Handelsbolag och Aktiebolag som funderar på att anställa sin första anställda som inte är ägare eller närstående, har nu en fin möjlighet att göra det då de sociala avgifterna blir lägre för den första anställde, endast 10,21 procent i upp till 12 månader. Normalt är de sociala avgifterna annars 31,42 % av bruttolönen.  

Mindre fördelaktigt med tjänstebil

Hur förmånsvärdet på bilar beräknas kommer förändras och det kommer bli mer fördelaktigt att ha en miljöbil i förhållande till andra bilar. Utöver det så bryter man ut trängselskatt, väg-, bro- och färjeavgift från förmånsvärdet för bil och de utgör istället en skattepliktig förmån utöver bilförmånsvärdet. Jag skulle nog vilja säga att det blir lite mindre fördelaktigt att ha tjänstebil framöver och de här bilrelaterade skatteändringarna beräknas träda i kraft den 1 juli 2018.

Personalliggare

Ytterligare en nyhet är att lagen om personalliggare kommer att utökas till att innefatta i tre nya områden; bilverkstäder, partihandel med livsmedel samt skönhetsvård. En personalliggare innebär kort att varje dag anteckna vilka som är verksamma i din lokal och när.  Vill ni förkovra er mer i nya lagar och regler så finns det gott om läsning inne på skatteverket om detta.

Skapa nytt räkenskapsår

Nu är det även dags att starta det nya bokföringsåret (om ditt räkenskapsår är kalenderår). Vilket innebär att du i ditt bokföringsprogram behöver skapa ett nytt räkenskapsår. Bokför du i SpeedLedger e-bokföring så kan du växla mellan olika räkenskapsår och det är därmed ingen fara om du inte är klar med all bokföring i 2017 ännu.

När du skapat ett nytt räkenskapsår så börjar bokföringsåret om, däremot så är inte all bokföring nere på 0. Dina tillgångar och skulder från föregående år hänger med och kommer över som ingående balanser. Detta kan du se i din balansrapport, att det nu finns ingående värden där även om kolumnen för detta år kanske ännu är tom.

Det som det kan handla om som blir just ingående balanser är till exempel saldot på ditt bankkonto, dina eventuella lån, inventarier och eget kapital.  Däremot så börjar resultatrapporten om på 0 eftersom dina intäkter och kostnader börjar om från början varje år. Dina verifikationsnummer börjar också om från 1.

Nu skulle man kunna tro att även fakturanummren börjar om från början, men de gör de normalt inte, detta eftersom att fakturorna som du skapar ska följa en obruten serie, oavsett om det är är ett nytt år eller ej. Så där fortsätter det bara att räknas upp en siffra.  

När du ska börja bokföra dina första poster i det nya året så är det lite olika beroende på vad du har för bokföringsmetod. Bokför du enligt faktureringsmetoden så behöver du inte tänka på någonting särskilt utan fortsätter att bokföra precis som vanligt.

Bokför du enligt kontantmetoden så är det nu dags att ta hand om de där kundfordringarna och leverantörsskulderna som du bokförde upp i slutet av året. Eftersom att kostnaderna, intäkterna och momsen redovisades i 2017 så ska de inte bokföras som kostnader, intäkter och moms igen nu i år, även om betalningen inte ägt rum förens nu 2018.
Istället så ska de bara kvittas. Det vill säga regleras i bokföringen som betalda.

Och det gör man väldigt enkelt i bokföringen. De händelser som du bokförde som 1510 Kundfordringar – bokför du nu vid inbetalningen från kunderna som 1510 Kundfordringar. På samma sätt så bokför du betalningen av de fakturor som du bokförde som leverantörsskulder mot 2440 Leverantörsskulder.

Om du vill kontrollera att du gjort rätt så kolla din balansrapport när du vet att du fått in alla betalningar och betalat alla fakturor som hör till 2017.  Om du bokfört dessa rätt så ska du då inte längre ha någon summa på utgående saldo på 1510 Kundfordringar och 2440 Leverantörsskulder i räkenskapsåret 2018.  

Se filmen om avstämingar nedan. För fler webbkurser om skattekontot och årskiftet klicka här

 

Senaste om ekonomi

Testa vårt bokföringsprogram!

Har du frågor? Vi ringer dig upp

Tipsa dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Utskrift